SM natt och sprint

SM sprint final 2013
SM sprint final. Foto: Göran Johansson

I torsdags åkte jag och tre lidingögrabbar, plus coach Thomas, ner till Göteborg för att springa SM natt. Jag tyckte då att jag kände mig bra förberedd och hade koll på vad som väntade men inser nu efteråt att jag egentligen inte riktigt visste hur terrängen skulle se ut och hur banlängden skulle kännas. Det vanliga problemet för mig när jag är oförberedd på terräng och banlängd är att det oftast blir tuffare än jag trott och att jag då har svårt att kämpa på ordentligt och hamnar lite i ett passivt tillstånd under loppet. Som tur är händer det väldigt sällan eftersom jag oftast är väldigt bra förberedd och gillar att kolla på kartor och lägga banor inför mina lopp. Men nu blev det tvärt om, jag hade en för stor respekt för terrängen, att det var natt och att jag skulle springa 9 km. Så när jag gick i mål, efter ett inte allt för bra lopp men ändå ingen katastrof, kände jag mig snopen och besviken. Jag hade väntat mig så mycket mer. Trott att jag skulle få kämpa och tampas med banan, mig själv, nattmörkret och kilometrarna, och sett fram emot det. För att inte riskera att tappa modet under banan hade jag omedvetet ställt in mig på alla de utmaningar och oförutsägbara händelser som skulle kunna skett, och så blev det inte alls så och när jag gick i mål ville jag springa minst lika långt till, jag var inte det minsta trött och kände att jag hade så mycket kvar att ge! En mycket ovanlig känsla efter en tävling för mig, men väldigt lärorik. Så efter lite surande för mig själv, en skön natts sömn, lite GPS analyserande och utplockning av de fina bitarna med mitt nattlopp var jag redo för att börja ladda inför helgens andra utmaning, sprint SM.

Photo 2013-04-22 16 30 59
SM natt

Hela fredagen bara gick utan att särskilt mycket gjordes. Äta, vila, jogga, kolla kartor, diskutera vägval, analysera tjocklek på branter (passerbar/opasserbar)… Sånt där världsviktigt som man kan ägna sig åt under en dag som bara ska passera på vägen mot ens nästa mål.

Så blev det lördag och tid för kval, fast inte förrän kl 17.24 för min del och även denna dag blev en väntans tid. Inte bli för seg och trött, inte ladda på för mycket för tidigt så att spänningen släpper tills det väl är dags att starta. Det är en stor utmaning i sig en sådan dag att hålla rätt anspänningsnivå under så många timmar. Till slut var det dags för start och kroppen kändes lätt och fin. Jag följde min plan under hela loppet, med något litet undantag som visserligen kostade mig ett tjugotal sekunder på långsträckan men det var ändå ett bra kvallopp och jag är mycket nöjd med känslan både tekniskt och fysiskt. Loppet ledde till en fin fjärdeplats i mitt heat och därmed A-final.

SM Sprint kval
SM sprint kval. Foto: Göran Johansson

Söndagens final var tuffare fysiskt än kvalloppet, kroppen var inte riktigt lika pigg och jag fick slita, men tycker ändå att jag hade en bra fart genom hela loppet. Svårt och kul, för mig en tekniskt utmanande sprint helt i min smak och en ordentlig utmaning. Helt okej lopp även idag. Som på kvalet är det på de kluriga lite längre vägvalssträckorna jag tabbar mig lite och tappar tid men jag är ändå nöjd med min prestation som räckte till en fin 22a plats och bästa sprint SM placering för mig. Vill tacka för två roliga, svåra och utmanande sprintbanor som enligt mig är några av de bästa jag sprungit i Sverige!Tar med mig våren och barmarken hem från Västkusten, och suget efter fler tävlingar!

Photo 2013-04-22 16 21 05
Äntligen vår även hemma i Stockholm.

Mina kartor från helgen finns här!

GPS från natten finns här. Tyvärr dog min GPS innan jag hann starta så den går inte att se…

GPS från sprintfinalen finns här.