2x långdistans i Tibro

I helgen var det Silva Leaguepremiär i Tibro, två långdistanser stod på schemat och konkurrensen var av bästa slag. Inte bara hela den svenska eliten var där utan även många, ja i stort sett alla, utlänska löpare i världsklass var där för att få bra tävlingar i den relevanta terrängen inför årets långdistans på VM. Jag såg fram emot och var förberedd för två tuffa lopp i snabblöpt terräng men med krav på hög kartkontakt för att inte tappa bort sig i den luriga gropterrängen.

Lördagens 11,7km inleddes direkt med två kortare kontroller i den kluriga gropterrängen med tät och lite svårläst kurvbild. Jag klarade av att hålla mig lugn från start och fick ett bra flyt i kartläsningen. Tredje sträckan var lite längre och jag valde vägvalet där en mosse skulle passeras på det smalaste stället ungefär halvvägs på sträckan. Jag tyckte efter mosspassagen att jag hade stenkoll och rundade en mindre mosse i en grop på högersidan för att sedan gå upp över höjden med gulfläcken och ner via stenen i ringkanten, lätt som en plätt. Men den lilla mossen jag rundade kan inte ha varit den jag trodde för när jag kom upp på vad jag trodde var den gula höjden stod jag plötsligt på en annan gul fläck, med stigar åt flera håll. Lite snopet och förvånat läste jag snabbt in mig och korrigerade den tänkta ingången mot kontrollen till en ny som passade bättre från min faktiska position. Jag följde stigen en bit ut från det gula och gick sedan in mot kontrollen för att få den via höjden och stenen precis utanför ringen. Allt gick enligt planen, upp på höjden, såg stenen och skulle sedan studsa mot beståndsgränsen in mot kontrollen. Men ingen beståndsgräns kom och jag stötte i stället på en skärm mitt ute i ingenstans. Måste vara en kolbotten! Aha, jag gick för långt ändå, bara att vända om och ta ny sats från höjden och stenen. Men på väg tillbaka mot stenen kom en stig, hur kom jag ända hit så fort? Tror att jag läser in mig på stigen innan jag vänder tillbaka in mot kontrollen. Efter 10m slås jag plötsligt av det självklara, jag är i grönområdet! Det var inte den kolbottnen jag trodde, och inte heller den stenen eller den höjden jag utgick ifrån från första början. Tror jag svor högt för mig själv i samma sekund som jag vinklade upp mot höjden och stenen igen för att sedan ta kontrollen rätt. 4 minuters bom blev det. Väldigt mycket i mina mått mätt. Men ändå ingen sån där stressad och hetsig bom, utan en strukturerad försöka-läsa-in-sig-bom. Hade bara oturen att läsa in mig på saker som även fanns 100m längre bort. Parallellfel helt enkelt. Långsträcka till fyran, sedan fjäril och kontrollplock bland de kluriga groparna och höjderna igen. Efter 3an gick allt som det skulle. Glömde som vanligt snabbt bort mitt misstag och fortsatte kämpa resten av banan. Var trött vid kontrollen före varvningen och ännu tröttare när jag väl var uppe för den branta backen till varvningskontrollen och in mot kartbytet. Tog banans andra gel (den första, som jag hade med mig, klämde jag vid vätskan på väg mot 16de) vid varvningen och fick en ordentlig kick av den sista varvet in mot mål. Så måste säga att jag är nöjd med helheten, 25 spikade kontroller av 26 möjliga och jag fick ett bra kvitto på att farten räcker långt även när det krävs noggrann kartläsning stora delar av banan och det känns som om det inte går så fort.

2013-04-29 (2)
Inledningen på lördagens bana 

På söndagens 9,8km gjorde jag som på lördagens 25 bra kontroller, men på alla 21 den här gången. Det är så härligt att springa ett lopp och kunna vara fullständigt nöjd efteråt. Såklart kan man alltid finslipa på massor av detaljer men just nu är jag bara nöjd. Det var en utmaning att springa en tekniskt och mentalt mycket utmanande bana på nästan en mil med krav på fullt fokus hela vägen. Speciellt efter en lång bana dagen innan. Flera gånger kände jag att tankarna ville glida iväg och ta paus från den intensiva kartläsningen men jag lyckades bra med att hålla dem i styr och fokusera på kartan hela loppet. Känner mig lite slö i huvudet idag, som om hjärnan också vill återhämta sig och ladda upp med ny kraft, som benen vill nu efter helgens löpta halvmara i skog. En fin 12 plats plockade jag med mig från söndagen, 7e svensk.

2013-04-29 (1)

Mina GPS-rutter från helgen finns inlagda på 3drerun.