Sommarträningen är igång.

2013-05-26 (4)
Vackra skogsstigar på försommaren

Grundträningsperiod nummer två är nu igång. Den intensiva vårsäsongen resulterade även i att tävlingarna tog slut ganska tidigt i år och eftersom nästa mål är O-ringen i Boden i slutet av juli blir det perfekt med en grundträningsperiod på ungefär två månader nu. Såklart blir veckan före Jukola lite lättare för att benen ska kännas pigga på stafetten men annars kommer träningen se ut ungefär som i vintras är det tänkt. Dvs 8-10h per vecka, säkert en del rullskidor som komplement till löpningen, maxstyrkan som jag inte kört under tävlingarna blir det mer av och fler långpass varvat med intervaller i skog och på hårt underlag.

 

Det är väldigt kul att tävla, det är ju själva höjdpunkten med orientering för mig. Men under en tävlingsperiod måste jag också hålla igen på träningen och varje pass blir anpassat till vilka tävlingar som kommer till helgen. Det kan ibland kännas lite stressande att hela tiden leta efter formen och det perfekta upplägget inför en tävling. Men också skönt att veta att slitgörat är gjort under de långa vintermånaderna och att det bara är lite finslipning kvar under veckorna i tävlingsperioden. Jag tycker att jag hittat en formtoppningsmetod som fungerar bra för mig och det ger mig självförtroende in mot tävlingarna.

2013-05-26 (5)
Äppelblom

Men när tävlingarna är slut är det också väldigt kul och skönt att få slippa tänka på formen, pigga ben och tävlingar, att bara få borra ner huvudet och köra. Känna tröttheten i kroppen, träningsvärken från styrkan, mala på hela veckan ut och sedan njuta av en välbehövlig vilodag.

2013-05-26 (3)
En tunnel av grönska

Den här veckan har varit en bra start på sommarens grundträning och jag har fått in de flesta av de pass som jag vill ha med på en vecka. I måndags efter Silva Leaguefinalen visste jag inte riktigt hur kroppen skulle kännas så jag började försiktigt med ett distanspass på rullskidor. Det blev ett härligt pass tillsammans med Helena ute på Ekerö, med shorts och linne fast klockan var närmare 18. I tisdags körde jag igång med ordentlig styrka igen. Under tävlingarna har jag bara kört lättare bålstyrka och inte så mycket för benen eller med vikter så jag visste vad det här passet skulle leda till – träningsvärk! Onsdagen bjöd på första etappen av Stockholm City Cup. Det är en väldigt trevlig och bra arrangerad tävling som varje år arrangeras tre onsdagskvällar i maj och juni. Den här etappen gick på Reimersholme på Södermalm och trots träningsvärken kändes kroppen relativt pigg och jag är nöjd med mitt lopp. Tyvärr tappade jag lite tid på ett felaktigt vägval till andra kontrollen när jag missade en mur på kartan men resten av loppet gick felfritt och i bra fart. Resten av veckan har dels bestått av lugnare distanspass, både på stig, i skogen och på rullskidorna, och av intervaller i skog, med och utan karta.

2013-05-26(2)

2013-05-26 (8)
Stockholm City Cup på Reimersholme
2013-05-26 (7)
Hej sommaren!