Sprintform och teknikanalys

Foto: Göran Johansson


I onsdags sprang jag andra etappen av Stockholm City Cup, denna gång i Blecktorns- och Vitabergsparken på Södermalm. Jag hade planerat för att cykla dit men ångrade mig i sista sekund då regnet hängde i luften och jag visste att jag skulle se mindre fram emot hemfärden senare, så det blev tunnelbanan i stället. Detta velande fram och tillbaka om resefordon gjorde att tiden sprang iväg och det blev lite stressigt att hinna till start i tid. Men när jag väl anlänt till tc och hade bytt skor hade jag ändå kring 25 min på mig att värma upp så ingen fara på taket egentligen.

Jag var taggad och sugen på sprint när jag stack iväg och jag fick en bra inledning på loppet. Ganska enkel orientering, lite vägval till 4an men mest springa hela banan. Enda lite svårare sträckan, vägvalsmässigt, var långsträckan till 6an. Jag hade svårt att bestämma mig och tog mig inte riktigt tid till att ordentligt kontrollera vilka passager som var möjliga. Vägvalet blev inte dåligt alls men jag tror det fanns bättre eftersom jag i princip började på ett vägval men avslutade med ett annat, så mellanpartiet mellan dessa två var lite onödigt. Resten av banan gick bra utan misstag och jag pressade verkligen på allt jag hade fysiskt. Det var en väldigt skön känsla att verkligen kunna trycka ur allt på löpningen och inte känna mig begränsad av något. Ibland är benen piggare så att andningen inte hänger med och ibland tvärt om men nu var benen och andningen i fas och det är vid dessa tillfällen jag brukar uppleva att jag är i form och kan ge allt.

Stockholm City Cup E2
Efter ett bra genomfört lopp slutade jag på en fin andra plats. Bästa placering på SCC sedan jag var 16!
Trött! Foto: Göran Johansson
Trött!
Foto: Göran Johansson

Tidigare i veckan hade klubben Jukolatest. Det var mer test för killarna som sprang natt och för tjejerna blev det mest ett bra tillfälle till fin teknikträning i hög fart och med gemensam start. Jag gjorde ett bra lopp tekniskt. Var lite sliten i kroppen så hängde inte med de snabbfotade tjejerna i början men måste ha tassat förbi vid andra kontrollen utan att jag märkte det för jag var först i mål.

2013-05-28 Jukolatest
Jukolatest vid Rydbo station

Jag har fått hjälp av klubbens mentala och tekniska coach Anna med att utvärdera säsongen och har kommit fram till några moment jag vill förbättra under sommaren. Det är alltid väldigt inspirerande att veta att jag har något att förbättra, speciellt där jag kan se framför mig hur en sådan förbättring skulle utveckla mig som orienterare. Ett av momenten jag vill förbättra är hur jag använder kompassen. Det jag har kunnat konstatera är att mina misstag oftast sker när jag har fel riktning ut från kontrollen eller när jag inte håller riktningen tillräckligt ordentligt mitt på sträckan. Men för att kunna göra något åt detta måste jag först förstå hur jag verkligen använder kompassen i nuläget. Så den senaste veckan har fokus på passen med karta varit att bli medveten om hur jag använder kompassen och försöka öka frekvensen som jag använder den. Det går sakta men säkert framåt och när jag väl kommit fram till hur jag gör så kommer det säkert gå fortare att ändra beteendet.

2013-05-30 Gillinge
Torsdagsteknik som jag sprang ihop med Annica
2013-05-31
Bokskogen i närområdet hemma är fin så här års