O-ringen

Jag hade stora förväntningar på årets O-ringen i Boden. Efter att ha kollat på de gamla kartorna över tävlingsområdena och på lördagen, dagen före första etappen, sprungit på en av träningskartorna var jag övertygad om att årets O-ringen hade potential att bli mitt hittills bästa, och då menar jag inte ur ett resultatperspektiv utan med tanke på terräng, tekniska och fysiska utmaningar och upplevelsen. Jag hade rätt. Alla de fyra skogsetapperna bjöd på makalös terräng, enorma backar, fantastisk orientering och fysiska så väl som mentala utmaningar att tacklas med under de utslagsgivande banorna. Jag är nöjd med mina lopp i stort, framförallt på långdistanserna.

Photo 2013-07-21 07 48 08
Tallhed närmast arenan på etapp 1.

Första dagen hade jag tidig start, som elitlöpare är man lite bortskämd så jag ska inte klaga på tidig start när det finns många andra tappra på O-ringen som startar redan 8.30. Målet med etappen, och egentligen hela O-ringen, var att hålla mig topp 20. Jag gick i mål i ledningen efter ett relativt bra lopp med en större bom på ca 2min till nian och två mindre svängar på 30s, så det fanns en del att förbättra. Jag njöt av orienteringen och terrängen under loppet, även om det bitvis (oftast) var väldigt jobbigt och backarna var långa och slitiga. Det räckte till en 20de plats vilket kändes som en bra start på veckan.

Photo 2013-08-15 08 58 18
Etapp 1, det som nu går att se… fint va det i alla fall!

Sprinten var som den var och jag gjorde vad jag kunde, kämpade hårt hela vägen och inga misstag. Det räckte till en plats i mitten av resultatlistan men med ett ytterst litet tidstapp vilket var målet med den etappen och jag behöll min 20de plats i totalen.

Photo 2013-08-15 08 59 09
Slinga 1 på sprinten
Photo 2013-08-15 08 59 22
Slinga 2

 Efter två etapper var det vilodag. Vi sprang sprinten dagen före på kvällen så det kändes redan som om andra dagen hade varit en vilodag, men såklart var det skönt att få vila upp sig ytterligare inför de tuffa avslutande etapperna. Jag hängde på stranden till en liten sjö på tallheden större delen av dagen och hade det väldigt skönt! Jag kom dit tidigt och vi var nästan först på standen, några timmar senare hade hela Boden hittat dit 😉

Photo 2013-07-23 18 13 17
Ensamma på stranden, i alla fall en liten stund på morgonen… 🙂

Etapp 3 var långdistans igen, nu på en arena intill en slalomanläggning en bit ifrån Boden. Även här var det tuffa backar och fin orientering. Inledningen av banan var lite snällare med en del lättlöpta partier och andra halvan gick en sväng över ett tufft berg med branta och bökiga sluttningar. Jag fastnade på sluttningen på mitt vägval till åttan och tappade en del tid mot att gå några kurvor längre ner och få en fin sänka upp mot kontrollen. Gjorde dessutom en miss på tian, jag var helt enkelt för trött efter berget och slappnade av ner för backen vilket ledde till att jag tappade riktningen och hade svårt att läsa in mig på den detaljfattiga sluttningen. Jag var otroligt trött mot slutet av banan och framförallt på väg till kontroll 13 men bet i allt jag hade de sista kontrollerna och är nöjd med loppet i stort. Ännu en tuff långdistans med kul orientering och bra bana. Jag slutade på en 18de plats och plockade två platser i totalen.

Photo 2013-08-15 08 59 57
Etapp 3

Fjärde etappen var medeldistans med samma arena som etapp 3. Jag hade planen klar före start, idag gällde det att vara noggrann tekniskt och göra ett stabilt lopp. De första kontrollerna kändes bra och jag hittade flytet som jag ville. Men så gjorde jag ett parallellfel över hygget till trean och kom för långt åt höger i sluttningen, försökte läsa på branter och stenar men fick inte ihop det. Jag fortsatte bort på sluttningen och såg tillslut en kontroll vid en brant och insåg att det var min fjärde. Arg och lite stressad vände jag och kunde ta min tredje kontroll. Ingen katastrof, det är långt kvar och en svår bana så fortsätt orientera noggrant, tänkte jag. Fyran var lätt, den visste jag ju vart den satt. Till feman valde jag att gå nedanför berget, jag rundade näst sista åsen och tittade upp i sluttningen. Där satt en kontroll vid en brant, men branten lutade inte åt det hållet min skulle göra och dessutom skulle jag runda en liten ås till. Sprang runt nästa ås och upp bland branterna på kanten. Kom till en annan kontroll och insåg mitt misstag samtidigt som jag insåg att den kontrollen jag först sett var min. Nu hade jag tappat upp mot 5 minuter och det blev svårare att motivera mig till att det ändå skulle kunna blir bra. Av oförklarliga själ… (kollade inte på kompassen) gled jag iväg totalt snett till k6 men upptäckte det när jag hamnat på fel sida mossen och fick säga åt mig själv att skärpa mig,  fokusera och kämpa på. Resten av banan gick bättre men var inte lika kul fysiskt. Jag fick verkligen kämpa och backarna på slutet av banan kändes som de värsta hittills i Boden. Hamnade någon stans i mitten av resultatlistan och mycket missnöjd över mitt tidstapp. 22a totalt efter fyra dagar.

Photo 2013-08-15 09 00 28
Etapp 4, medeldistans.

Sista etappen kändes tuff redan innan start. Jag var sliten efter de hårda loppen och hade inte riktigt den mentala orken att vilja kämpa på en jaktstart. Men jag hade bara 8 sekunder upp till den framför mig och det sporrade mig att ligga på från början. Det kändes bättre än jag trott i kroppen på väg till ettan och jag hittade ett bra stråk, men så några 100m före kontrollen drar jag handen i en sten och kompassen krossas. Oturligt nog hade jag ingen reservkompass med mig (att ta med en gel hade fått högre prioritet och det var vad som fick platts i byxfickan). Så jag fick helt enkelt gilla läget och fortsätta utan. Till en början kändes det knackigt och ovant utan kompassen men större delen av banan var av en karraktär där det gick alldeles utmärkt utan kompass och jag kom in i kartläsningen ganska fort igen. Några kontroller på ett flackare område mitt på banan var lite luriga och jag hamnade en del snett men resten av banan gick bra. Jag höll min plats trots svängarna på flacken och blev därmed 22a. Oändligt mycket bättre än förra året och inte långt från mitt mål att vara topp 20. Så jag är nog nöjd ändå, även om jag inte riktigt gillar mitt lopp på medeldistansen. Men helt klart blev det ett fantastiskt O-ringen med precis så fin terräng och kul orientering som jag hade hoppats på!

Photo 2013-08-15 09 00 51
Etapp 5, jaktstart.

Efter den tuffa veckan i Boden fick jag en härlig semestervecka i Småland. Mycket vila och återhämtning inför ytterligare en tuff vecka med VM-läger i Skottland. Småland bjöd bland annat på kräftfiske, bärplockning, härligt slappande, bus med kattungarna och kräftskiva. En välbehövlig och mycket härlig vecka mitt bland allt resande och tränande. Precis som sommaren ska vara!

Photo 2013-08-03 21 21 07