Plan, riktning och halsont

Jag har haft lite svårt att få flyt med tekniken den senaste veckan. Förra lördagen sprang jag Upplands medel DM men missade flera kontroller och fick inte till kartläsningen som jag ville. Jag funderade en del över banan efteråt och fick hjälp att diskutera fram troliga orsaker till mina missar. Det jag kom fram till var (återigen) att jag inte använder kompassen tillräckligt och att jag har tappat bort momentet med att göra en ordentlig plan över hela sträckan innan jag lämnar kontrollen. För har jag en plan så vet jag vad som väntar längre fram i terrängen och jag kan då också lättare höja farten och får ett bättre flyt i min orientering. Så på Stockholms långdistans DM i lördags var min taktik före loppet: plan och riktning. Jag lyckades genomföra min taktik hela loppet och sprang inte ifrån en kontroll förrän jag hade bestämt mitt vägval och min plan för hela nästa sträcka och tagit ut rätt riktning ut från kontrollen. Nu låter det kanske som om jag stod stilla flera minuter vid varje kontroll men faktum är att det bara tar ett fåtal sekunder att bestämma sig (i alla fall för mig i Stockholmsterräng som jag är så van vid), och de sekunderna jag lägger på att göra min plan får jag igen så många gånger under sträckan när jag vet vad som väntar och kan hålla en hög fart ända fram till min sista säkra. I stället för att behöva stanna och läsa in mig eller behöva korrigera upp små misstag längs sträcket för att jag inte var beredd på vad som skulle komma. Såhär vill jag orientera och jag vet att jag har gjort det förr, frågan är bara när jag tappade bort det och varför jag inte förstod förrän nu att det saknades. Så nu hoppas jag att jag lärt mig min läxa och kommer ihåg, och framförallt vågar, fortsätta med den här taktiken i höst. Med vågar menar jag att det kan vara svårt och ta emot att stanna upp, om så bara för tre sekunder, vid kontroller för att göra den där planen. Det kan i stundens hetta kännas så viktigt att inte förlora en enda sekund och därför vågar jag ibland inte stanna upp, men som sagt kan det vara väl investerade sekunder som ger utdelning senare under sträckan. Framförallt ger det glädjen i att springa orientering med ett bra flyt, för den känslan är ju oslagbar!

DM lång
Lång och bra bana på DM, fint genrep inför SM.
Photo 2013-09-08 12 41 23
På väg mot en fin tredjeplats!
Foto: Lars Rönnols

I går var det så tänkt att jag skulle springa medeldistansen i samma område som lången dagen innan och jag var riktigt sugen på att få finslipa på min nya taktik och ville gärna känna att den fungerade på en medeldistans. För det senaste året har jag haft svårt att våga göra de där viktiga stoppen när jag springer medel för att jag får känslan av att det är mer tidspress då än på en långdistans. Visst kan det vara mer tight i resultatlistan på en medel men det jag kommit fram till efter varje lopp är ändå att det lönar sig att gå rätt. Så nu när jag äntligen fått en in bra taktik var jag sugen på att testa den. Men så vaknade jag med ont i halsen och kunde inte springa. Så snopet och irriterade och jag hade svårt att acceptera det i början av dagen. Men jag måste vara förnuftig och tänka på SM, så ingen tävling. Men eftersom jag inte kände mig sjuk alls utan bara hade lite ont i halsen så följde jag med ett gäng vänner på Grönalund på eftermiddagen. Det var riktigt kul och väldigt länge sedan jag var där och det blev en fin kväll. Jag upplevde det inte alls som ansträngande och tyckte att halsen mådde bättre under dagen och kvällen men i morse vaknade jag med en riktigt öm hals och det är nästan svårt att svälja. Så idag blir det soffan och sängen för hela slanten och så får vi se hur fort jag knäcker bacillerna.

Photo 2013-09-08 19 26 02
Vacker kväll på Grönalund
Photo 2013-09-08 19 25 47
Såklart var det obligatoriskt att testa den nya attraktionen Eclipse.