Tester

2013-12-04 (5)

November månad har flutit på bra med träningen. Jag har trappat upp på ett sätt som kroppen verkar ha accepterat och jag har kommit igång med de passen som jag vill ska ingå i en grundträningsvecka. Planen är att ha ungefär samma upplägg som förra vintern med en periodisering om tre veckor, låg, medel och hög. Skillnaden från förra vintern är att jag inte kommer ha några specifika intervallveckor, eller VO2-Max veckor som jag kallade det. Tanken var förra vintern att ha en intervallvecka ungefär var 6e vecka men problemet var att jag under en intervallvecka var så beroende av totalbelastningen att de bara gick att genomföra när jag var hemma och inte hade så mycket i skolan. Vilket resulterade i totalt två intervallveckor under hela vintern och några halvbra avbrutna sådana. Så i år är tanken att istället köra kortare block med mer fokus på intervaller när jag får in det (dvs kanske 3-4 dagar med mest högintensiv träning) och att i stället ha högre kontinuitet i de högintensiva passen under varje vecka, låg, medel som hög. Planen är att öka träningsmängden med ca 10% från 2013, det är ungefär den ökningen jag haft på träningsmängden de senaste åren och jag tycker att kroppen verkar klara det bra.

För att få ännu bättre koll på hur jag utvecklas och vad jag kan göra för att utvecklas på bästa sätt har jag de senaste veckorna kört lite olika tester. Hos min naprapat Martin gjorde jag ett rörlighetstest (screening) för att få koll på om jag var stel eller svag någon stans. Resultatet var positivt och visade på många styrkor men gav även bra feedback på saker att förbättra och resulterade i några enkla övningar som jag nu gör ungefär 4 gånger i veckan. Övningarna är för att stärka djupa magmuskeln och öka rörligheten i hamstrings och bröstryggen och tar bara 5-10 min så bara jag får in rutinen så är det inte så mycket mer jobb att köra övningarna i samband med tex min andra styrketräning eller efter distanspassen.

De andra testen jag gjort var ett laktattest och ett maxtest på Bosön igår. Sist jag gjorde ett laktattest var sista året på gymnasiet så det var definitivt dags igen. Båda testen gick bra och jag lyckades pressa mig bra på maxtestet trots att jag var lite sliten från laktattestet som jag gjorde precis innan. Så det kändes lite tyngre än vanligt men jag kämpade till sista steget och fick en bra kurva så testet gav ett bra resultat på min nuvarande form och en hint om vilken typ av träning jag behöver för att utvecklas fysiskt.
Jag har lyckats hitta den där inställningen nu att jag bara jämför mig med mig själv och ser min egen utveckling i testresultaten. Det gör att jag inte får samma prestationsångest inför ett maxtest som när jag var yngre och ville bevisa för mig själv att jag blivit bättre. Nu vet jag att om testet visar en försämring mot tidigare så är det inte för att jag har tränat sämre utan i så fall för att den träningen jag har kört inte har varit den rätta för mig. Det är ju därför jag gör de här testerna, för att få ett kvitto på att min träning är utvecklande för mig. Är den inte det är det viktigt att i tid få veta det så att jag kan ändra på upplägget till något som kanske passar bättre för just mig. Så tester är bra! Och svagheter är också bra för då finns det något att utveckla. För tänk vad tråkigt det skulle vara om allt var perfekt och ingenting gick att utveckla och förbättra. Tur att jag håller på med en sport som jag tror är omöjlig att bli fulländad i. Det finns alltid något att bli bättre på som orienterare. Det är inspirerande! Men såklart är ett maxtest typ det jobbigaste som finns, även om jag har rätt inställning till testet. Det är ju inte direkt trevlig att springa tills det inte finns något kvar att springa med och man knappt orkar hoppa av bandet i tid innan man faller ihop av trötthet. Fast det är skönt efteråt, att veta att man gett allt!

Just nu sitter jag i bussen på väg till Bruksvallarna för skidläger med min skidklubb Sundbybergs IK. Så ikväll blir det premiär på snö för den här vintern och jag hoppas på många fina långpass på fjället de kommande dagarna.