Tävlingspremiär i Portugal

I slutet av februari var det dags att packa väskan igen för ett tränings- och tävlingsläger i Portugal. Eftersom jag inte var med på klubbens läger i Spanien i början på februari så såg jag verkligen fram emot att få springa på lite fina kartor i Portugal, även om det blev mest tävlingar och ett ganska kort läger från torsdag till tisdag. Vi har haft riktigt fina förutsättningar för teknikträning hemma de senaste veckorna så det kändes inte lika ovant att starta upp tävlingssäsongen i år som det kan göra när snön har legat i skogen hela vintern. Men det var inte desto mindre nerver inför tävlingspremiären för det och att två av tävlingarna dessutom var observationstävlingar för Sveriges uttagning till EM gjorde inte att nervositeten sjönk direkt.

Torsdagen blev en resdag och efter 3h bilkörning norrut, och lite inåt landet, från Lissabon var vi framme i Viseu som vi bodde i. Vi hade som tur va bokat boende på hotell den här gången och slapp kylan och fukten som de andra fått nog av på sitt läger i Spanien. För vädret var inte det man kanske tänker sig när man flyr från ett blött och kallt Sverige i februari och drar till södra Europa. Det var regn de flesta av dagarna och kanske 10 grader som varmast. Fredagen, dagen före första tävlingen blev det två lugna pass på karta för att försöka få en uppfattning om terrängen. Första passet var rätt speciellt med branta, hala berghällar och snåriga grönområden men ändå ganska bra sikt. Lärde mig en del om att det man ser på håll kanske inte alltid är det man tror och gjorde några grova parallellfel. Men det kan vara lika bra att göra misstag på träning ibland, speciellt i nya terrängtyper, för då är det lättare att veta hur man ska göra det på ett bättre sätt nästa gång. Andra passet var model event inför andra och tredje dagens tävlingar och mycket speciell terräng det med. Öppet och bra sikt, nästan inga träd alls, men stora stenar och massa branter och berghällar där det var finorientering som gällde för att snirkla sig fram till rätt sida av rätt stenbumling där kontrollen satt. Två ganska extrema terränger som skiljde sig  en del från varandra och båda gav bra erfarenheter inför kommande tävlingar.

2014-02-28 (1) Portugal
Första träningen, lite halt och en del taggbuskar men fint och utmanande.
2014-02-28 (2) Portugal Model event
Model event där vi fick en försmak på terrängen för dag två och tre.

På lördagen var det första tävlingen, en förlängd medeldistans på 7,4 km för damklassen. Terrängen och banan var riktigt kul och koncentrationskrävande och jag märkte att jag inte kört så många teknikträningar i hög fart som varit lite längre och med mycket orientering. Så vid varvningen var jag ordentligt trött både i benen och huvudet men jag tyckte att jag hade gjort ett ok lopp fram dit så jag bet i och försökte hålla hög fokus resten av banan också. Det var en skön känsla att gå i mål efter en jobbig tävling och jag var relativt nöjd med genomförandet. Det blev en miss på ca 2 min till 7an i det mest svårlästa och detaljrika partiet på banan men helhetskänslan var bra och mina små tvivel på hur kroppen skulle kännas efter lite småskador i vinter försvann. Jag placerade mig som nummer 10, 6.10 efter Simone som vann och som 6e bäste svensk. 

POM 2014
Foto: Joaquim Margarido
2014-03-01 POM dag1 W21E part1
Del 1
2014-03-01 POM dag1 W21E part2
Del 2

Söndagens tävling var inte någon observationstävling för svenskarna och därför var det många som tog det lite lugnare. Jag tänkte att det vore bra att få ännu lite mer tävlingserfarenhet så jag tog loppet lite som en träningstävling, inte fullt fokus på uppladdningen men en lagom flyt-fart på banan och noggrann orientering. Terrängen var ganska lik den vi fått smaka på på model event men ännu lite mer extrem. Kartan var ganska svårläst och jag var tvungen att ta mig tid och stanna upp och läsa den för att få en tydlig bild av hur det skulle se ut kring kontrollen bland alla stenarna på de första lite svårare sträckorna. Ändå var jag lite för ivrig iväg till tredje kontrollen och när jag hafsat mig ner för branterna kollade jag inte kompassen så noggrant och gled iväg lite snett. Det gjorde att jag inte hade 100% koll på vart jag gick in bland stenarna och branterna till trean och missen var ett faktum. Det tog många långa minuter att läsa in sig och trassla sig ner till rätt sänka men till slut hittade jag kontrollen. Kanske var det bra för morgondagens lopp för efter det kunde jag låta mig själv ta det lite lugnare och inte pressa på i så hög fart även om tävlingsnerverna gärna ville det. Resten av banan fick jag ett bättre flyt och samlade in många bra erfarenheter till måndagens tävling.

2014-03-02 POM dag2 W21E

POM 2014 (2)
Blött i skogen och blötare blev jag efter ofrivilligt bad på åkern. Foto: Jodo Oliveira

På måndagen var det återigen observationstävling, medeldistans och även WRE. Mycket kul och teknisk bana där det gällde att hålla tungan rätt i mun och läsa kartan hela tiden. Jag fick inget superflyt i början där kontrollerna satt tätt och det var många riktningsändringar och gjorde några små svängar på 15-30s var. Under loppet kändes de inte så farligt och jag kunde fokusera framåt och inte påverkas av missarna men efteråt är jag inte helt nöjd med hur jag orienterade i det området. Jag tappade även en del tid på mitt vägval till kontroll 11 som jag själv tyckte gick bra medans jag sprang men som tydligen var lite för långsamt jämfört med att ta stigen till höger och gena in till kontrollen över ängarna. Efter varvningen bytte terrängen karaktär lite och kuperingen blev tuffare. Jag kände mig ordentligt trött och benen fick jobba med mycket mjölksyra i backarna men jag är nöjd med genomförandet av den delen och att jag kunde pressa på så bra hela vägen. Så i stort var väl även det här loppet helt ok så här i början på säsongen men helt klart vill jag mer och jag måste minimera misstagen. Den här gången räckte det till en 15 plats, 7.32 efter dagens segrarinna Maria Magnusson och 6e bäste svensk även idag.

2014-03-03 POM dag 3 W21E

POM 2014 (3) Foto Erik

Om man vill se fler kartor från träningar i Stockholm har jag nu lagt upp en del från vintern i mitt kartarkiv.

Äntligen är det lite vårkänsla här hemma och nu börjar jag verkligen längta till att tävlingarna drar igång även i Sverige! Det är så underbart fint i skogen nu!