Träningsdag, tretusen-test och tentor

Photo 2014-03-08 12 05 27

Förra helgen var det dags för träningshelg med klubben. Det var först en natträning på fredagen, som jag inte sprang men jag hängde ut reflexerna med Annica dagen innan och det var fantastiskt fint väder och härligt i skogen. Om det inte varit för att jag var så sliten efter Mila by night finalen kvällen innan hade det kunnat bli riktigt njutbart. Nu kunde jag njuta av vädret men inte av känslan i kroppen. På lördagen var det två fina pass i Uppsala tillsammans med Linné och Järla. Tyvärr hade vi inte vädret med oss den här träningshelgen heller och precis som förra gången vi hade träningsdag, för någon månad sedan, kom det snö under natten till lördagen. Så Lunsen, där vi sprang första passet, var än blötare och kallare än vanligt och efter några kilometers löpning kunde jag varken känna mina fötter eller händer. Det var stafetträning detta passet och masstart för hela gänget. Visst visste jag nog så väl innan start att om det är någon stans man ska hålla kartkontakten och inte bara hänga med i klungan så är det i Lunsen. Jag tycker dessutom att jag aldrig ”bara hänger med i klungan” men denna gången var det extra noggrann kartläsning som gällde. Men ändå förivrade jag mig och även om jag tyckte jag var noggrann med riktningen infann sig känslan av att jag inte riktigt visste vart jag var. Försökte bestämt två gånger att stanna upp och läsa in mig men lyckades ingen av gångerna och drogs med av löparna som sprang förbi och fortsatte med samma dåliga känsla av att inget riktigt stämde. Till slut insåg jag att detta inte håller och stannade upp helt, men såklart alldeles för sent. Efter det försökte jag läsa in mig i flera minuter. Jag visste att jag var ungefär rätt men som jag också vetet före start är det näst intill omöjligt att läsa in sig i den här typen av terräng och även om jag efter några minuter faktiskt hittade en av de andra gafflingskontrollerna lyckades jag inte  förstå exakt vart jag var. Tillslut gav jag upp och sprang mot andra kontrollen. Resten av banan gick väldigt mycket bättre och efter några kontroller kunde jag dessutom ladda om mentalt och öka farten lite. Så förutom första kontrollen är jag väldigt nöjd med loppet och kunde njuta av terrängen och den härliga orienteringen trots snön och kylan. På eftermiddagen, efter trevlig lunch och bowling med klubben, sprang jag ett lugnare pass från Linnés klubbgård i Nåsten. Snön hade hunnit smälta nästan helt och solen värmde så vädermässigt var det ett mycket trevligare pass.

2014-03-15 Stafetträning Lunsen
Stafetträning i Lunsen. Min första kontroll (som jag aldrig hittade) är ringen närmast siffran 1 på kartan.

På måndagen efter träningshelgen var det dags för vinterns första 3000m-test (vinterns första för mig, jag har lyckats missa de två tidigare den här vintern). Det har inte känts sådär överdrivet bra på intervallerna på Bosön senaste veckorna och jag har inte tyckt att jag har kunnat komma ner i tider som jag velat men träningen i övrigt har gått bra så jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig av detta test. Jag bestämde mig för att starta på 47s per varv vilket skulle bli 11.45 och min bästa tid från förra vintern är 11.54 så det kändes rimligt. Löpningen kändes inte dålig alls men jag kände att jag hade svårt att pressa mig hårdare utan att bli stum så jag fortsatte kämpa på 47s per varv och kunde öka något de sista tre varven vilket resulterade i en tid på 11.40 och nästan 15 sekunders pers! Otroligt nöjd och kul att se att vinterträningen gått bra och gjort att jag tagit steg framåt löpmässigt även i år. Det kan vara svårt att känna sånt under den vardagliga träningen och det är lätt att börja under över hur bra jag tränar och om jag utvecklas något när dagarna bara rullar på under grundträningsperioden. Då är det viktigt att göra lite olika tester och även gå tillbaka och kolla i träningsdagboken vad jag faktiskt har kört och vilken bra kontinuitet jag haft i min träning.

3000m-testet var ett skönt kvitto på att träningen går som den ska, dagarna efter var det dags för samma tydliga kvitto på hur det gått i skolan sedan i julas genom två tentor. Inte lika kul för mig som lägger ganska mycket mindre tid på att plugga än jag gör på träning. Inte blev det lättare heller när det bara var 15h mellan mina två tentor och att jag sov 8h av dem. Hur det gick får jag veta om några veckor…

Den kommande veckan är jag i fjällen med familjen. Perfekt att få en fin vecka med mycket träning och lite mindre löpning inför stundande säsong då jag vill vara helt pigg och fräsch i benen och fri från småskador och skavanker.

Photo 2014-03-11 16 54 59
Lustigt väder denna veckan! Ena dagen kan man träna i vacker kvällssol och vårkänsla…
Photo 2014-03-20 08 29 37
… och nästa morgon vaknar man upp till detta..!