Vårsummering

2014-05-15 14.49.27

Den intensiva våren har bara rusat förbi och så plötsligt tog det slut. Som vanligt efter Jukola känns det alltid både skönt och ledsamt att tävlingarna är över för några veckor. Skönt för att äntligen få lite mer tid till att träna ordentligt och mot ett mer långsiktigt mål än nästa helg men tråkigt att inte få fortsätta tävla och få nya utmanande banor och terränger att klara av. Formen höll i sig länge i år och kanske just därför blev jag inte heller lika sliten mentalt av allt tävlande. När det går bra är det ju extra kul och motivationen inför nästa helg höjs ytterligare.

Efter en lätt förkylning och en helg hemma utan tävlingar var det dags för VM-tester i Italien i mitten på maj. Jag åkte ner med ett gäng lidingöare och fick en fantastisk resa även om den tog slut alldeles för fort. Förutom att springa VM-test på medel- och långdistans blev det några fina träningar och toppturer. Lite otur hade vi med vädret och fick inte så vackra vyer som jag hoppats på uppifrån topparna på runt 2000m men det vart en häftig känsla att komma upp dit ändå och alltid lika kul med det härliga gänget i klubben.

Testerna gick helt okej, tyvärr en miss för mycket båda dagarna och på medeln var resultatlistan otroligt tight så svängen på dryga minuten gav en placering 7 platser längre ner på den svenska resultatlistan och inte direkt något bra resultat. Men utom det var det ett bra lopp och riktigt kul orientering i den steniga sluttningen norr om Asiago. Lången däremot gav ett resultat jag är nöjd med även om jag missade närmare 3 minuter i början och det var en riktig utmaning att springa den banan med fokus och positiva tankar hela vägen. Tuffa backar och till och med lite fläckar med snö som låg kvar på den höjden.

Efter Italien var det Silva League finalhelg i Luleå med sprint, medel och jaktstart. Äntligen kändes ett sprintlopp inte bara som en mardröm utan jag hade kul hela banan även fast jag var trött och det var riktigt jobbigt. Jag tror äntligen att jag hittat någon slags form även utanför skogen och loppet gav mig min bästa placering på sprint sen jag vet inte när. Trots en klantmiss på ett vägval där jag sprang runt en mur som egentligen var passerbar och tappade 20s så blev jag 10a. Medeln dagen efter bjöd på riktigt kul och svår orientering och det gällde verkligen att ha högt fokus och våga ta de viktiga kartstoppen, speciellt som det nästan inte gick att läsa kartan i farten med all undervegetation och sten i sluttningarna. Jag gjorde några minuter på första och sista(!) kontrollen vilket var otroligt frustrerande när resten gick  så bra, men det gäller ju att klara av hela banan.. blev ändå 10a även den dagen och fick därmed gå ut som 10de tjej i jaktstarten på söndagens final. Finalen blev ett tungt lopp med trötta ben som strävade emot i varje backe (vilket det fanns rätt långa av..) men tekniskt gick det bra och jag fick fin draghjälp av Josefin och kunde därför lättare bita i mentalt och pressa mig hela vägen imål. Jag plockade till 8e plats vilket jag är riktigt nöjd med efter att ha varit 14de två år i rad och det känns verkligen som jag varit snäppet bättre den här våren än tidigare.

Riktigt häftig film från helgens tävlingar av Andreas Almkvist går att se här.

01dbfd8a61a63d4afb38e4d158424a10477dd6a7fd

Så var det dags för en SM distans igen och den här gången var det sprint i Uppsala med kval på lördagen och final på söndagen. Jag hade riktigt höga förväntningar före tävlingen, framförallt på terrängen och banläggningen som jag hört skulle bli klurig men rättvis. Det blev precis så bra som jag kunnat hoppas och båda loppen är de roligaste sprintarna jag sprungit i Sverige. På kvalet krävdes snabb beslutsamhet och sedan noggrann kartläsning under sträckan för att inte tappa bort sig. Perfekt för mig som då lättare kan ta ut mig ordentligt men ändå inte gå ut för hårt så att jag inte orkar hela vägen. Finalen var en tuff utmaning fysiskt med den branta backen upp mot slottet som skulle tas flera gånger. Även det loppet var bra tekniskt och hade flera svåra vägval. Jag hade inte riktigt krafter nog att hålla farten hela vägen men är väldigt nöjd med loppet och 14e platsen som verkligen visar min fysiska förbättring den här våren.

01791e48dd1c6edde4d2e67aa6fdee990295355245

Stafettdags igen, årets andra stora stafett, Jukola. Jag flög till Finland redan på onsdagen med ett gäng killar i klubben för att få testa på terrängen i några dagar och få lite bra träning. Mentalt var det skönt att komma dit och börja ladda redan på onsdagen efter en tuff tentavecka i skolan och sedan några dagars uppstart på sommarjobbet. Så det behövdes lite tid till att bara träna och tänka stafett och orientering igen för att hinna bli taggad. Jag sprang andra sträckan i Venla med Helena, Ausrine och Annica på laget och fick ett riktigt kul utgångsläge i tätklungan. Efter lite gafflingar i början av banan blev vi färre och jag låg en del först och drog för att få orientera själv. Det var en riktigt härlig känsla att känna att jag kunde ligga först utan att någon ville springa fortare och härligt att kunna ta kontrollerna precis som jag ville. Alla tjejerna sprang grymt bra och våra två lag kom 9a och 15de och andralaget var såklart bästa andralag! Så häftigt att vi har så många löpare som kan hänga med i täten på världens största stafett och göra så stabila och säkra lopp genom hela stafetten. Såklart hade vi ett Lidingö-tjejlag i Jukola även i år, förutom att vi saknade en löpare och fick låna in en kille på 5e sträckan. Sofia, Anna, Rachael, Ausrine, Johan, Annica, Adela var laget och vi blev 255e bästa lag av drygt 1600 lag. Så impad över allas insatser och som tidigare var det en oförglömlig upplevelsa att springa andra sträckan och även fast jag missade nästan 10 min för att huvudet var för trött för att orka läsa kartan hela tiden plockade jag 200 lag på min sträcka, det är lite det som är tjusningen med Jukola, folk överallt! Fortsättningen av natten blev lika underhållande den med herrlaget som låg ensamma i täten genom stora delar av stafetten och till slut blev 2a bara 11s efter Kalevan Rasti! Mycket starkt att visa att insatsen på 10-mila bara var en början på hur bra det här laget kommer prestera i framtiden. Inspirerande och motiverande!

0158a4472d23b300707266350589a65453b034dea4
014d0bf8ae75980f2a0d242fc5b854063481140294

012f1bc5a3d7c904681d9fb3aa9b195b50abb734c6  014606849ca62ee0ab70372fd0df5f64e6508a6d87  0152010ed3568bf6e5128aa65d9ca78ff9950cd236

Så nu är det mer fokus på träning igen. Nästa tävling blir O-ringen och sen får vi se om det blir något mer innan SM i höst. I uttagningen till Student VM är jag reserv så kanske kan jag få ta på mig sverigekläderna igen i sommar. Det vore ju kul att få vara med och fightas om medaljerna och försvara guldet i stafetten från förra gången!