Sommarens äventyr

bild 5-3

Efter att ha börjat sommarlovet med några veckors jobb och avundsjuka blickar på alla som var i Italien, svenska fjällen eller skärgården var det äntligen min tur att vara ledig mer än på helgerna. O-ringen var först ut och efter det har jag fram tills nu bara varit hemma två korta stopp för att packa om till nästa resa, fullbokad sommar precis som det ska vara.

Eftersom sommarens mål låg längre fram i tiden (Student VM och Euromeeting) blev O-ringen mer som en fin vecka till många bra och tuffa pass. Jag åkte dit med inställningen att försöka tänka bort resultaten helt och bar fokusera på att få bra tävlingar som genrep inför kommande mästerskap. Därför tränade jag på bra ända inpå tävlingarna och var allt annat än i bra form när veckan började. Jag hade ju tränat bra så jag visst att jag skulle orka men jag försökte också intala mig själv att det kunde bli tufft och tunga ben som inte hunnit återhämta sig från träningen veckorna innan. Veckan började precis som väntat med en aning tunga ben och tuffa lopp men också lopp i stort sätt som var bra tekniskt och mentalt klarade jag av att hantera tröttheten i benen bra. Vartefter veckan gick verkade kroppen inse att det var tävlingsfart som gällde och det kändes bättre och bättre för varje etapp. En härlig känsla jag inte haft på länge på O-ringen. Sista dagen på jaktstarten gick jag ut som 21a just efter Anna Forsberg som jag höll ihop med under hela banan. Lite småstressad inledning ledde till att gruppen bakom oss smet förbi men även vi plockade in några och efter en stark sistaslinga där benen kändes piggare än på länge (skön känsla att ha efter varvningen på en jaktstart!) slutade jag på en 18 plats totalt och därmed personbästa i seniorklass på O-ringen. Kul att klara topp 20 som varit mitt mål senaste åren och dessutom den här gången när jag egentligen inte alls fokuserade på resultatet. Skönt besked i träningen mot Student VM!

Förutom fem tuffa etapper blev det lite mer lugnt strandhäng. Fina dagar i Skåne!

Sommarlovet fortsatte med en veckas semester i Nice tillsammans med Chrille. Fin vecka med sol och bad, shopping och många roliga utflykter. Lite bilder:

Direkt efter Nice var det dags att åka till Olomouc i Tjeckien för att springa Student VM (som jag tillslut, veckan före O-ringen, blivit uttagen till efter att först ha varit reserv!). För mig började tävlingarna med långdistans på onsdagen. Från den gamla kartan över området gick det att se att det skulle bli en utmanande långdistans med mycket backar och vägval men troligtvis ganska enkla kontrolltagningar eftersom detaljerna var begränsade. Efter en hel del kartnörderi, sträckförslag och vägvalsdiskussioner kvällen innan kände jag mig tillräckligt förberedd för denna nya utmaning. Förberedelserna hjälpte och under loppet kände jag mig trygg med mina beslut och loppet gick enligt plan. Jag kämpade på och hade en bra fart redan från början och kunde ändå öka lite efter varvningen och trycka ut det sista jag hade på väg mot de sista kontrollerna. Utan misstag och nöjd med mina valda vägval och genomförandet av loppet är jag nöjd över min prestation och 14de platsen. Det krävs att man springer lite fler gånger än vad jag gjort i den här typen av terräng för att bemästra den på bästa sätt, så för att vara första tävlingen i den här terrängtypen för mig är det bra.

lång1
Foto: Klára Fajkusová
lång2
Foto: Michael Vambera

Även mina ben märkte av att det var första gången på ett tag som jag tävlade i så här stark kupering. Träningsvärken dagarna efter var inte nådig och jag hade framförallt svårt att gå utför trappor. Men med en vilodag och lite jogg blev det lite bättre till fredagens medeldistans som var min andra tävling för veckan. Terrängen för medeln var raka motsatsen till på lången, här var det nästan helt platt och mycket grönområden där farten sänktes betydligt jämfört med i den snabblöpta granskogen resten av området bestod av. Även medeldistansen blev ett stabilt lopp med bra känsla hela vägen och jag är nöjd med att jag lyckades tempoväxla mycket vilket behövdes i de olika typerna av skog. Hög fokus krävdes hela banan då det var många kortsträckor och riktningsförändringar. Två gånger låg huvudet lite efter benen och det blev en liten sväng på runt halvminuten men överlag är jag nöjd med loppet och 13de platsen det räckte till idag, bara 2.53 efter segrande klubbkompisen Sarina Jenzer.

medel2
Foto: Michael Vambera
medel1
Redo för start. Foto: Klára Fajkusová

Sista loppet för veckan var stafetten. Jag hade verkligen sett fram emot att springa stafett för Sverige igen och att försvara mitt guld från förra Student VM. Tråkigt nog skadade sig Karolin så illa under slutdelen av banan på medeldistansen att hon inte kunde springa stafetten dagen efter, synd för det svenska laget som därmed bara kunde ställa upp med ett fullt damlag men såklart mest synd om Karro som fick hoppa på kryckor resten av resan. Med frånfallet av Karro blev förstalaget Lilian, Helena och Lina och andralaget bestod alltså av endast mig och Anna. Både jag och Lilian inledde bra på förststräckan, Lilian bäst och var först imål och själv gjorde jag en lite krok på en kontroll längst bort och fick sen plocka upp lite lag som smitit förbi men kunde ändå växla över till Anna på 7e plats 1.11 efter Sverige 1. Anna och Helena gjorde båda fina lopp och Anna som vann sträckan plockade upp oss ända till toppen och därmed var vi i ledningen efter två sträckor. Tråkigt nog hade vi ju ingen löpare att skicka ut på sista sträckan så där slutade var stafett, i topp efter två sträckor! Men Helena kunde växla ut Lina på sista sträckan för Sverigen 1 som därmed gick ut i ensam ledning. Efter lite knackig inledning av Lina och nervöst väntande för oss på arenan kom Lina tillslut först ut ur skogen mot varvningskontrollen och kunde efter en fin avslutning ta laget imål som segrare! Även killarnas förstalag med Linnégrabbarna Rassmus, Albin och Oskar gjorde grymma lopp och tog hem guldet de med! Jens, Erik och Johan i Sverige 2 gjorde fina lopp alla tre och blev 8a och bästa andralag! Vilken fantastisk stafettdag för Sverige och även om det kändes snopet att behöva ”ge upp” efter två sträckor kan jag leva på glädjen från de andra svenska guldlagen. Tack gänget för en fantastisk och oförglömlig vecka!

stafett2
Starten Foto: Michael Vambera
stafett3
Växling till Anna Foto: Petr Kaderávek
bild 3
Guldlagen!
bild 4
Hela gänget!
bild 5
Redo för bankett!