Fjällen från nya perspektiv

IMG_8361

Jag försöker alltid få till en tur upp till fjällen på vintern och en på sommaren/hösten. Jag behöver det för att stilla min fjällabstinens och fylla på med energi till ett halvår framåt tills nästa gång jag får se de vackra vyerna och andas den friska luften. Vem vet, jag kanske var en fjällräv i mitt förra liv. Jag har börjat gilla hösten bättre än sommaren i fjällen för man slipper myggen och det blir så otroligt vackra färger. Men hösten kan dock ha sina nackdelar med sämre väder och risk för snö, men inte den här gången. Det här gången blev det precis så där vackert som jag hoppats på! På förra årets vandring i Jämtlandsfjällen väcktes nyfikenheten till att testa på fjällöpning då vi mötte många löpare som sprang mellan stugorna med bara några kilos packning. Eftersom jag tycker så mycket om att springa ville jag såklart testa och gjorde alltså denna långhelg slag i saken tillsammans med min skidåkarkompis Lisa.

Vi tog bilen från Falun på torsdag morgon och var kl 14 på parkeringen i Kläppen utanför Ljungdalen i Härjedalen där vi startade vår fyradagarstur. Första dagen blev en ganska lätt och kort löpning på 12km från parkeringen till Helags fjällstation. Jag hade en 20l löparryggsäck med ca6-7kg packning men jag måste säga att 20l var väldigt på gränsen till för litet för att få med sig allt jag hade och jag hade tur som hade Lisa med mig som några gånger fick ta min regnjacka för att jag skulle få plats med lunchpaketet. Så nu i efterhand har jag finslipat lite på packlistan och tror att jag kan klara mig med samma väska nästa gång, men då blir det mindre grejer som får följa med. I alla fall så fick vi en fin tur på leden upp till stationen där vi mestadels sprang men fick ta lite pauser för att vänja oss vid att springa med packningen. Helags fjällstation bjöd på fjällyx med varmdusch och bastu och mysig boende som alltid på STF stationer och fjällstugor, jag älskar den stämningen och atmosfären som är där!

Fredag morgon startade med ytterligare fjällyx i form av frukostbuffé och här gjorde vi även vårt lunchpaket som vi tog med oss på dagens tur upp på toppen av Helags. Prognosen visade på sol från sen förmiddag men på morgonen var det mulet så i stället för att sitta i stugan och vänta på att molnen skulle försvinna från toppen drog vi ut på ett intervallpass längs leden mot Sylarna. 8st tuffa 5min intervaller, skön känsla att springa utan ryggsäcken efter gårdagen. Lagom till att vi var klara med passet och tillbaka på stationen såg man toppen av Helags utan moln och vi tog direkt våra väskor med lunch och torrt ombyte och började turen upp till toppen. Vi fick en magisk utsikt hela vägen upp och solen värmde även om det var lite kyligt i luften, så underbart! Lite bilder från toppturen får försöka göra känslan rättvisa:

Det blev bad i en liten fjällsjö när vi tagit oss ner från fjället och sedan lite välförtjänt slappande i kvällssolen innan dusch och bastu. Kvällen avslutades på bästa sätt med trerätters middag på fjällstationen efter solnedgången.

Nästa dag bestämde vi oss för att byta boende till sista natten så turen gick mot Fältjägaren. Men inte längs leden utan vi började med att ta oss över helagsmassivet och västerut ner mot Sylsjön. Så det blev obanad löpning och vi var ute hela dagen, sprang för det mesta men även stavgång i hängmyrarna och såklart en hel del stopp för att njuta av naturen. Lunchpausen bjöd på bad i en bäck och lunch på klipporna i solen. Riktigt vackert och härligt! Efter så många timmar på fjället var vi ordentligt möra när vi började närma oss fjällstugan och det var skönt att komma fram och få lite middag i oss. Här i den lite mindre stugan Fältjägaren fanns inget rinnande vatten eller el så det blev ytterligare ett sjöbad och spel till levande ljus innan vi slocknade i sängarna efter en lång och härlig dag.

Sista dagen var det dags att ta sig tillbaka till bilen i Ljungdalen. Det blev en 21km lång löptur både på led och över fjället. Det märktes att kroppen börjat vänja sig vid löpfarten och steget man får av att spring med packning men det kändes också att det blivit några mil och både vader och lår var ömma och trötta när vi gav oss iväg sista dagen. Så även om jag gärna stannat längre var det skönt att komma fram till bilen efter några timmars löpning.

Tack Lisa för en underbar upplevelse! Detta bara måste jag göra igen. Men nästa gång blir det en än mer slimmad packning.