SM medalj!

 Foto: Lars Rönnols


Höstens två viktigaste helger är över och de svenska mästarna är korade i distanserna lång, medel och stafett. Två fantastiskt fina helger med både bra väder och fin och kul terräng.

Två lopp förra helgen, lång kval och final. Kvalet blev inte alls som jag ville. Hittade inte rätt känsla från början och hade svårt att komma in i kartan. Gjorde en ganska stor miss på 2an och fick se Lilian på väg in mot kontrollen när jag just tagit den. Såklart började hjärnan fokusera på hel fel tankar och jag fick för mig att hon startat 6 minuter efter mig. 6 minuter! Missade jag verkligen så mycket?! Nu är finalchanserna rökta… och så fortsatte tankarna ett bra tag längs banan, negativa och dåliga. Jag gjorde ett tekniskt bra lopp efter den missen men med sånna tankar blir känslan allt annat än bra. Så plötsligt slog det mig, någon gång på långsträckan tillbaka mot mål, att Lilian bara hade startat 2 min efter mig, och när jag väl kom på det var jag ganska säker på att det var så. Snacka om att känslan och tankarna vände. Det blev ändå en tuff avslutning på banan för jag var trött och terrängen hade varit tuffare än jag väntat mig. Men väl i mål och med resultatet i hand så var det inget dåligt lopp för att vara ett kval. Såklart är jag missnöjd över missen i början men jag gick vidare utan problem. Dock lite undrande över varför det blev som det blev, varför jag totalt tappade allt självförtroende bara av att jag tolkat en situation fel. Onödigt. Men lärorikt.

IMG_8719

Jag kunde ladda om bra till finalen med härlig middag med klubben på lördag kväll och de dåliga känslorna från kvalet försvann. Jag var laddad till finalen på söndagen. Bättre inställd på vad som väntade och med rätt känsla före start. Benen var piggare än på kvalet och jag kunde köra på i den fart jag ville på långsträckorna. Ett bra lopp och jag är framförallt nöjd med den avslutande slingan efter varvningen där jag kunde öka lite till och fick kontrollerna bra. Hade lite problem med det flacka diffusa området närmast mål, som vi skulle korsa rätt många gånger på finalen. Jag visste från kvalet att sikten var dålig där och att det var lätt att dra snett på grund av vindfällen och annat som var ivägen på marken och att kompassen därför var viktig här, men ändå så måste jag ha släppt fokus från riktningen på väg till 10an och inte vågat lita på att jag höll rätt kurs. Jag ville i stället mer åt vänster för att kunna förlänga mot åsen ut till kontrollen men jag vinklade upp alldeles för tidigt och när jag såg höjderna tolkade jag dem fel och gjorde ett parallellfel som kostade 2minuter. Jag läste in mig rätt fort och kunde ta kontrollen utan att det kändes som en 2min bom så jag blev förvånad efteråt att jag faktiskt tappat så mycket tid. Loppet räckte till en fantastiskt fin 8e plats och jag är verkligen nöjd med både prestationen och resultatet!

GPS från finalen.

IMG_2336_2
Topp 10 i D21.

Bra känsla att ta med från lången till medeldistansen helgen efter och jag såg verkligen fram emot medel och stafett i den här terrängtypen som jag tycker så mycket om. Kvalet på fredagen gick ungefär som jag ville. Handbromsen i och några extra kartstopp.  Jag var väldigt pigg i benen så det var lite frustrerande att inte kunna springa på så fort som jag ville, för det tillät inte orienteringen. Men det blev några längre sträckor där jag kunde öka farten. Fick inte riktigt det flyt jag ville ha och analyserade efteråt fram att jag hade behövt kolla lite noggrannare på sträckan, och framförallt hur det såg ut i ringen, innan jag stack iväg från kontrollen för att kunna hålla en högre fart hela vägen in och slippa extra kartstopp i ringkanten som det blev många av på kvalet. Det blev en liten krok på slutet av banan på 1 minut men annars ett bra lopp och det räckte ända till heatseger vilket gav en extra boost till självförtroendet och en bra startposition till finalen.

IMG_8752
Foto: Göran Johansson

Som på lången kunde jag ta nytta av erfarenheterna och misstagen jag gjort på kvalet till finalen och jag ändrade min taktik till att våga stanna upp några sekunder vid kontrollerna för att få en bra bild över hela sträckan och hur det skulle se ut i ringen. Jag lyckades hålla mig till min plan för det mesta och märkte att jag fick ett bättre flyt och kunde hålla högre fart hela vägen in till kontrollen eftersom jag i huvudet redan visste hur det skulle se ut. Orienterade lugnt och metodiskt och fick alla kontrollerna precis som jag ville, häftig känsla! Lite tyngre ben idag men jag kände mig ändå stark nog att kunna öka farten på de lättare partierna och att jag var lite tröttare var kanske bara bra för då blev det lättare att sänka farten igen där det blev lite svårare och behövdes noggrannare kartläsning. Jag startade 5e sist och fick höra vid varvningen att jag låg 2a, 9s efter Annica. Härlig känsla att få veta att det jag gjort hittills räckte så långt och jag fick lite extra krafter att hålla fokusen uppe på sista korta slingan och gick imål 16s efter Annica. Av de 4 som startade efter mig var det bara Tove och Helena som lyckades springa bättre och jag blev 4a! Supernöjd med att ha gjort ett perfekt lopp på en så viktig tävling och så häftigt att Helena och Annica blev 2a och 3a, ingen dålig laginsats för Lidingö!

GPS från finalen.

IMG_8753
Foto: Göran Johansson
IMG_8759
Foto: Lars Rönnols
IMG_8745
Topp 10 placeringar för Lidingö på SM medel! 2, 3, 4, 10!

Kartor finns i kartarkivet.

Inga problem att ladda om till stafetten när jag visste hur fin terräng som väntade jag såg verkligen fram emot att få springa första sträckan. Det var utlovat mer långdistanskaraktär på banorna och en tät stafett. Kanske inte mitt drömsenario, hade hellre haft många kontroller och mycket gafflat, men jag var sugen på att få några fina långsträckor över de flacka hällarna och det fick jag. Benen var lite slitna från två tävlingslopp så känslan gick lite upp och ner under loppet men jag kände mig förvånansvärt pigg ändå och hade inga problem att hålla samma fart som resten av gruppen. I början märktes gafflingarna av lite genom att min placering i gruppen varierade från först till lite lägre bak men från sista radion och hem var det rakt och jag kunde jobba mig upp i tät och växlade ut Annica som 3a, 7s efter. Ett bra lopp och riktigt kul att springa stafett igen. Annica och Helena gjorde suveräna lopp och det blev en spännande avslutning när vi fick veta att vi var ett av tre lag som låg tillsammans inför de sista kontrollerna på banan. Helena höll ihop det fint hela vägen in och vi vann SM brons, 12s från guldet! Wow! Min första SM medalj som senior och att få göra det som ett lag är en grym känsla!

IMG_8760
Stämplar som 2a vid näst sista kontrollen på första sträckan. Foto: Lars Rönnols
IMG_8766
Foto: Göran Johansson
DSC_6451-2
SM brons laget!!