Kloka beslut?

I onsdags åkte jag mot Strömstad för 5 dagars landslagsläger i VM terrängen för det kommande mästerskapet på hemmaplan 2016. Onsdagens pass blev mitt första pass i skog sedan lägret i Finland 1,5 vecka tidigare. Jag har hållit mig borta från skogen under den tiden på grund av att jag hade lite ont i ena foten efter jukolalägret och ville vila upp den inför nästa läger. Jag var hos Martin på AccessRehab och fick behandling under veckan och trodde att det skulle gå bra att spring i skogen igen på onsdagen eftersom det gått bra att springa på väg och inne på Bosön under hela veckan. Onsdagens pass bjöd på många utmaningar och det blev inte lättare av att foten inte kändes helt bra utan gjorde ont varje gång jag trampade lite snett eller i fel vinkel och det var svårt att springa på skrå. Så det var svårt att fokusera ordentligt på orienteringen vilket hade krävt min fulla uppmärksamhet för att jag skulle lyckas få ett bra flyt i den här extrema terrängen som jag verkligen inte är van vid än. Så det blev inte helt och hållet ett positivt första pass, men jag lyckades i alla fall efter halva banan att vända den negativa känslan jag fick av att inte få något flyt i kartläsningen och löpningen och blev bättre på att acceptera att terrängen var tuff och ny för mig.

2015-03-25 Långdistans Råsshult Tveten

Foten blev inte sämre av det första passet så därför valde jag att fortsätta att springa i skogen även på torsdag morgon, även om det inte kändes helt bra när jag trampade lite snett. På det här passet bestod inte utmaningen enbart i svåra vägval, opasserbara branter och hög undervegetation utan även av 2-3dm nysnö som fallit under natten. Det var mer snö än jag sprungit i någon gång under hela vintern hemma. Det blev verkligen ett av de mer extrema passen jag sprungit och kilometertiden låg en bra bit över 10 min/km. Många brantpassager som varit riktigt tuffa att passera även utan snön och svårt att sätta ner fötterna rätt när man inte såg marken under snötäcket. Även tekniskt bjöd passet på utmaningar med svåra vägvalsbedömningar och snön gjorde också att jag hade svårt att få ihop kurvbilden mellan kartan och verkligheten för att allt flöt samman i ett vitt sudd.

2015-03-26 Vägvalsträning Kasen
Vägvalsträning som jag sprang ihop med Sara och jämförde olika vägval på de längre sträckorna. Dåligt vägval till 1an, bra till 5an.

Så med en fot som inte riktigt vill springa i skogen än och teknikträning som för mig inte blir helt bra på grund av snön så tog jag beslutet att åka hem igen efter två dagar. Eftersom jag kan springa på plattare underlag så tror jag att träningen fungerar lättare på hemmaplan och det känns dumt att riskera en värre skada i foten av att springa många pass i skogen om det nu ändå är så mycket snö att jag inte får ut så mycket teknikträning av det. Tråkigt att åka hem från ett läger men jag försöker tänka lite mer långsiktigt och det kommer fler chanser, både landslagsläger och tillfällen att träna inför VM i Strömstad.

Nu sitter jag på tåget på väg hem och ser ut på skogen och barmarken utanför fönstret. Att man kan längta ut i skogen så snart efter att man varit där senast och att lite snö kan göra att man blir så glad av att se barmark igen, det är konstigt.

IMG_1457
Svårpasserade branter, även utan snö.
IMG_1455
Snöigt vid starten på lägrets andra pass.