Stafettfokus

Det är mycket fokus på stafetterna så här på vårkanten, speciellt i en stor stafettklubb som Lidingö. Men det är ju lite grejen med våren tycker jag, att få starta upp säsongen ihop med alla taggade klubbkompisar som man tränat och kämpat ihop med hela vintern och att äntligen få testa sig tillsammans mot de andra klubbarna.

För en vecka sedan startade jag upp min tävlingssäsong 2015 med Kolmårdskavlen. Jag sprang sista sträckan i ett av Lidingös två starka lag och som jag trott på förhand blev det en jämn fight mellan lagen och jag gick ut som 8a, strax efter vårt andralag. Loppet kändes offensivt och det gick helt fint med foten som jag inte alls kände något i. Positivt! Verkligen härligt att säsongen är igång! Tekniskt gick loppet i stort bra och jag är nöjd med genomförandet förutom en miss på 8de kontrollen och en lite mindre sväng på 12an. Det var ganska olika gafflingar så jag såg inte alls många löpare i skogen men plockade några lag och vi kom tillslut 4a.

IMG_1733
Spurten på Kolmårdskavlen. Foto: Matleena Boström
2015-04-06 Kolmårdskavlen
Sistasträckan på Kolmårdskavlen.

Under veckan blev det först några teknikträningar och sedan under helgen ett kortare 10Milaläger med klubben som startade med en stafettcup i Kårsta på fredag kväll. Tjejerna körde gemensam start när det fortfarande var ljust ute men hade lampa på oss för efter ungefär halva banan blev det mörkt. Fint att springa i skymningen och det blev ett bra pass där jag fick ett fint flyt och en bra känsla inför kommande tävlingar i liknande terränger, som natt SM och 10Mila. Dessutom såg jag mina två första vildsvin i skogen den här kvällen. Har ganska länge tyckt att vildsvin vore rätt otäckt att möta på och varit rätt bra på att skrämma upp mig själv och bli rädd när jag är ute och tränar i skogen men måste nog ändå säga att det här mötet inte gjorde saken värre utan jag såg dem på ganska långt håll och de sprang bort från mig så jag känner mig aningen säkrare nu. Skönt.

2015-04-10 Stafetträning Kårsta, 10Milaläger
Stafettcup i Kårsta

10Mila lägret fortsatte på lördagen med två träningar, ett lugnt pass och en stafetträning ihop med tjejerna i IFK Göteborg, och lite terrängsnack och annat kul mellan passen. Fin dag med härlig vårkänsla och kul att umgås med klubbkompisarna och ladda inför 10Mila ihop, bra teamkänsla!

Kartor från lördagens två träningar, och GPS från stafettränigen.

10Milaträningshelgen avslutades på söndagen med Rånässtafetten. Jag sprang andra sträckan i lag med Matleena och Helena och fick ett kul utgångsläge som 9de tjej ut på andra sträckan, i en liten klunga, ca 3 min efter täten, men det var ganska utspritt framför min klunga. Redan till första kontrollen splittrades fältet upp genom olika vägval och stråk och jag sprang helt själv från 3an till några kontroller före mål när jag vart ikappsprungen, men jag lyckades hålla konkurrenterna bakom mig och växlade först. Jag tog dessutom hem sträcksegern! Lite överraskad eftersom det kändes rätt tungt i benen efter mycket träning både i veckan och just dagarna innan. Men tekniskt gjorde jag ett bra lopp och jag fick en bra känsla och flyt i tekniken. Härligt att tekniken stämmer bra så här tidigt på säsongen och att jag klarar att hålla kartkontakten även med en lite högre fart än tidigare. Skönt att se att träningen ger resultat också. Men efter lite mer analys av veckans träningar och tävlingar har jag hittat en hel del småsaker som kan bli bättre i min teknik, och hur kul är inte det, att alltid kunna förbättra saker som jag kan spara in ännu lite till tid på!

2015-04-12 Rånässtafetten
Andrasträckan på Rånässtafetten.
IMG_1769
Magiskt fint i skogen på vårkvällarna!
IMG_1816
Laddad för stafetträning i kvällssolen! Foto: Sofia Törnqvist
IMG_1818
Tufft gäng brudar som just kört stafetträning vid Arlanda på lördagskvällen. Foto: Mårten Boström

Toppfoto: Mårten Boström