Natt SM silver!

Även i år blev min första individuella tävling för säsongen natt SM. Natt SM har liksom varit den lite viktigare tävling som känts närmast i tiden (kanske också för att det varit det..) under vinterns långa månader och jag har ända sedan jag fick veta vart det skulle gå sett fram emot tävlingen och blivit taggad av att tänka på den. Så natt SM har funnits i mina tankar en hel del under vinterns alla natt OL pass och det har känts som jag haft bra förberedelser genom mycket natteknikträningar med klubben. Men det är fortfarande tidigt på säsongen och inte dags ännu för någon formtopp utan träningen inför fredagens SM blev som en vanlig vecka. Morgonjoggen kändes inget vidare efter att det blivit ett ganska sent, lite långt och aningen snabbt långpass på asfalt på torsdagskvällen. Däremot kändes det passet väldigt lätt och bra (vilket antagligen påverkade längden och farten). Men som vanligt på nattorientering så är inte den fysiska formen något jag känner av utan det brukar kännas som det går snabbt när jag springer på natten, mer troligt för att det är mörkt och inte för att det går så väldigt snabbt. Men känslan är bra att den finns där för då kan jag fokusera allt på tekniken.

När jag tänker tillbaka på loppet i fredags natt kan jag inte direkt minnas att jag var så trött någon gång under banan. Ja förutom mot sista kontrollen över gärdet när jag slet allt jag hade för att hänga med Emma Klingenberg som jag kommit ikapp några kontroller tidigare och som satte upp högsta möjliga fart (för mig) över gärdet. Då var jag tröttare än på länge! Men i övrigt tror jag att jag var mer fokuserad på kartan och inte tänkte så mycket på farten, och att terrängen var flack och lättlöpt så det blev inga mördande backar eller långa sträckor med stiglöpning där jag kunde fått chansen att gå på max och hinna känna efter hur trött jag var. Alltså en perfekt nattbana enligt mig, bara lite stig och mycket orientering i fantastisk terräng. Åtminstone andra halvan av banan var sån.

På första halvan hade jag lite svårt att få flyt i orienteringen. Det gick bra, men jag hade inte samma sköna känsla som jag fick på andra halvan, efter vätskan. Kontrollerna satt i ganska täta partier och det var svårt att få syn på punkten även om jag var bara några 10tal meter ifrån. Så det var inga klockrena kontrolltagningar men heller inga missar direkt. Men jag tycker att det går att se på GPSen att jag har tvekat och svajat lite in mot kontrollerna på de 5 första. Uppe på det flacka partiet visste jag att här är det skärpning. Kartkontakt hela vägen på de kortare sträckorna och noggrann riktning. På långsträckan till 10an lyckades jag släppa kontrollbehovet något för att i stället lita mer på kompassen och min förmåga att springa rakt och bara läsa på de större tydligare punkterna under sträcket. Något som jag övat på i vinter och äntligen verkar kunna klara av lite bättre än förut när jag mest bara läst på detaljer och inte använt kompassen så mycket. En säker men lite för långsam metod, speciellt på långsträckor där jag måste kunna springa på fortare större delen av sträckan. Jag tror att kombinationen av dessa två kan vara bra för mig! Jag såg Emma just mot slutet av långsträckan men vi delade på oss när jag började vika av mer söderut på sista höjden. Jag ville förlänga kontrollen från småhöjderna väster om den men när jag kom upp på dem var de så öppna och jag trodde det var den gula höjden söder om kontrollen och vek av norrut. Fick syn på en annan kontroll och var så säker på att det var min så jag sprang direkt och stämplade men insåg på kodsiffran att det var fel. Förstod vart jag hamnat, lyfte blicken och såg reflexen från min kontroll en bit bort. En miss på ca 1 minut.

2015-04-17 SM natt
Tryck på kartan för att se hela banan och mina vägval.

Som helhet ett bra nattlopp och jag hoppades på att det skulle räcka långt men inte hade jag trott att det kunde bli ett SM silver! Så häftigt att se att ett bra lopp, men inte perfekt, utan större misstag kan räcka så långt och att jag har höjt både min tekniska och fysiska förmåga ett steg i vinter.

Resultat och GPS från natt SM.

11157256_10204823936017415_380860083_o
Prispallen i D21. 1. Nadiya Volynska 2. Anna Bachman 3. Tove Alexandersson. Foto: Lars Rönnols

På söndagen var det dags för stafett igen, Stigtomtakavlen, och jag fick springa första sträckan den här gången. Kul att variera sig och testa alla olika sträckor, det ger mig bra erfarenheter till de kommande stora stafetterna. Jag fick till ett bra och offensivt lopp som ledde till att det tidigt splittrades upp och efter bara några kontroller var jag och Sara Eskilsson ensamma i täten. En lite sned utgång från 3an gjorde att vi hamnade lite högt upp på höjden till 4an. Jag svängde ner lite tidigare och fick en lucka på ca 20s till Sara när jag tagit kontrollen. Försökte gå på hårt för att hålla luckan bak men det var tufft mentalt när benen fortfarande var trötta från fredagsnatten. Det gick ändå ganska länge men efter en liten tvekan i kontrolltagningen på långsträckan till 10an var Sara helt ikapp igen, men jag lyckades skapa en lite lucka på 6s in till växlingen så att Annica kunde gå ut först på andra sträckan. Det hann bli hela 2.22 minuter ner till tredje lag och Annica och Helena utökade ledningen ytterligare och vi kunde försvara segern från i fjol. Bra jobbat tjejer, helt enligt planen!

Kartan från Stigtomta.

IMG_1898
Foto från Stigtomtakavlen
11155097_1567499573519714_9141224366862256150_o
Foto från Stigtomtakavlen
IMG_1910
Foto från Stigtomtakavlen

Toppfoto: Göran Johansson