Landslagsläger i Skottland

Allt går som i ett under våren och därmed har jag också lärt mig att byta fokus snabbt. Det blir ju så, med tävling både lördag och söndag, varje helg, och sen lite läger på det, och då pratar vi bara orienteringen. Jag måste kunna lägga lopp och annat bakom mig för att kunna börja ladda om till det som väntar närmast framöver. Därför känns det konstigt att jag bara varit hemma några få dagar sedan lägret i Skottland och dessförinnan Swedish League i Åmål. Men jag gillar det mycket också, att ladda intensivt inför en tävling, helg eller vecka och sedan släppa och börja om på nästa. Så just nu ligger fokus på 10Mila, såklart, men jag tänkte ändå försöka summera en fin vecka i Skottland till att börja med.

Det gick inte att komma ifrån att 10Mila var nästa stora grej även bland landslagslöparna i Skottland. Det spekulerades lag och diskuterades taktik fram och tillbaka och i takt med att fler och fler lag blev klara under veckan ökade snacket. Men vi var ju inte i Skottland för att träna för 10Mila (typ så långt ifrån relevant terräng man kan komma!) utan för VM i sommar. Att ha ett läger mitt i en intensiv tävlingssäsong och dessutom i en fysiskt mycket tuff och krävande terräng kräver en ordentlig plan för att dels undvika sjukdom och skador och dessutom klara av att hitta formen till kommande viktiga helger. Men jag och Thomas hade gjort en bra och genomtänkt plan som jag kände mig nöjd med inför lägret och jag klarade av att följa den och att lyssna på min kropp och inte dras med eller påverkas av vad andra gjorde. Nöjd med det. Sen får vi se om det innebär en formtopp kommande helger, det vet jag först efteråt. Så för mig innebar det här lägret en hel del vila och återhämtning, varvat med tuffare pass. Skönt att vara på läger, med all den lyx det innebär, men inte träna två pass varje dag.

De tre högintensiva passen jag körde under veckan var ett sprint-OL-intervallpass med tre slingor, en stafetträning och en långdistanstävling. Kul att köra sprint igen, kom fram till att det nog senast var på o-ringen för mig (förutom en träning vid Universitetet i höstas). Kanske lite väl långt uppehåll? Men det beror en hel del på att vintern varit bra snömässigt för en orienterare och jag har kunnat köra alla teknikträningar jag velat ha i skogen. Är det mer snö blir det mer sprint. Så det tog lite tid innan jag hittade flytet och det kändes lite ovant, men kul! Stafetträningen var i lag om 3 och jag fick äran att köra med Lena och Albin. Det var en mycket tuff terräng på ett litet område med bokskog och väldiga backar. Bra träning både uppför (mest gång) och utför. Tufft men kul! Tävlingen var däremot inte riktigt lika rolig. Vädret påverkade en del, typ det värsta vädret som går att ha! Några plusgrader, konstant regn och blåsigt. Svårt att riktigt hitta tävlingskänslan före start, även om jag var taggad och tyckte det skulle bli kul att springa långdistans. Men med några misstag och en inte allt för utmanande bana, på grund av den goda sikten och enkla kurvbilden, var det lätt att börja hamna i negativa tankar och jag klarade inte riktigt av att släppa dem den här gången. Det blev helt enkelt för mycket som kändes för tufft när jag var trött, blöt och kall.

Fler ups and downs från veckan i bilder:

IMG_2070
Fjällkänsla på första passet! Men tunglöpt ljung.
IMG_2066
En del vindfällen på vissa av kartorna.
IMG_2156
Återhämtningspass på stranden.

IMG_2143

IMG_2120
Fint med kvällssol vid kusten.
IMG_2037
Bra boende x2…
IMG_2126
…och fantastisk mat lagad av kock Carina!
IMG_2077
Stövelkastning och andra kluriga grenar på Highland Games.
IMG_2110
Coola stenhus (och kyrkor) i mängder.

Och massa annat bra som det inte finns kort på, tex Linas överrasknings-chokladbollar, träpinnespelet, kartdiskussioner, Albins urban, Jonas ”Smala Sussi”-repliker och allt häng med fantastiska människor!

Här finns ett urval av kartor från lägret!