Venla

Jag hann inte vara hemma många dagar efter världscupen innan det var dags för nästa resa. I onsdags kväll var det dags att åka över till Åbo och Finland för några dagars träning i relevant terräng inför årets andra stora stafett som gick där i helgen. Ett gäng från Lidingö hade åkt över kvällen före och sedan droppade folk in under veckan. Jag fick två fina pass på karta under torsdagen. Ett lugnt och en stafetträning, båda i fantastiskt fin terräng med öppna berghällar och kul orientering. Det kändes bra att ha varit över till Finland redan i mars och fått ordentligt koll på terrängen redan då, så dessa träningar blev mer för att hitta tillbaka till vad vi kom fram till den gången och för att se hur skogen var nu, med utslagna blad och uppväxt blåbärsris. Träningarna gick fint och jag kände att terrängtypen passade mig bra. Några tuffare backar att ta sig upp för, snabblöpta berghällar där det gällde att kunna tempoväxla och kluriga sluttningskontroller som krävde fullt fokus och kartkontakt.

IMG_3090

Fredagen blev en lugnare dag där vi kollade in arenan och sprang några kontroller på model event som fanns just intill tävlingsterrängen. Sedan lite häng i solen, äntligen en dag med riktig sommarkänsla (!), fika i Åbo och mot kvällen samling med laget och coacherna för taktiksnack och göra en plan för tävlingsdagen och loppet.

IMG_3155
Härligt väder och skön stämning.

Jag kände mig lugn på morgonen och innan start. Det är alltid en lång väntan på att få starta när tävlingen går på eftermiddagen men den här gången klarade jag av bra att hålla nervositeten på en lagom nivå och var väldigt laddad och sugen på att springa. Ett stort gäng både tjejer och killar körde morgonjogg ihop från boendet och det kändes att stämningen var bra i hela gänget.

Sarina sprang första sträckan i mitt lag och gjorde ett bra lopp. Men någon miss i de svåra sluttningarna gjorde att vi hamnade lite efter absoluta täten och överlag blev det väldigt utdraget redan efter första sträckan, som i år var den näst längsta efter sista. Sträcka två och tre var något kortare och där sprang Annica och jag. Annica gick starkt och plockade både platser och tid på täten. Hon plockade en minut ganska snabbt och därför blev vi inte så förvånade när radiotiderna just innan växling visade att hon nu var i ledningen. Blev lite extra nervös men kände också att det skulle bli riktigt kul att få gå ut i tät och kämpa mot de allra bästa där framme. Tyvärr var det något fel på tiderna och Annica låg inte först men hade plockat till 13de plats och skickade ut mig på tredje sträckan 2.27 efter ledande Leksands OK. Efter att ha hört från Sarina att det var en hel del svåra sluttningskontroller och att jag trodde att Annica måste tappat tiden hon var efter på misstag och kanske en längre gaffel mot slutet väntade jag mig en kul orienteringsutmaning när jag stack iväg. Men efter den långa snitslade biten till startpunkten blev det inte så mycket svårare orientering de första kilometrarna. Öppen och lättlöpt skog gjorde att man såg långt och kunde hålla högsta fart enda in i ringen och passeringen vid tv-kontrollen vid sjön gav en del stiglöpning. Jag såg ingen annan löpare från min sträcka, men en hel massa andra från sträcka 2 så jag lade ingen extra energi på att fundera över vilken sträcka de sprang, oftast märktes det ganska tydligt på farten. Så jag gjorde mitt och försökte springa på så hårt det gick eftersom jag misstänkte att det skulle komma något svårare parti där farten skulle bli lägre. Längst bort på banan fick vi några svårare kontroller och lite mer kupering men helt klart var det betydligt mindre del av banan än jag väntat mig och tillbaka mot mål blev det mer platt stiglöpning och öppen och tydlig skog igen. Så de spekulerade 41 minutrarna blev för Helena Jansson, som vann sträckan, i stället bara 32 och för mig 36. Men ändå lyckades jag missa en minut på en av sluttningskontrollerna. Till 7an vill jag runda högsta toppen vänster, men när jag kommer upp till mossen ser den gråa höjden med stora stenen framför mig ut mer som ett stup och jag tror att jag hamnat längre ner vänster. Därför viker jag av höger mer än jag ska och kollar efter den stora stenen i sluttningen. Ser inte stenen men kommer ner till dubbelstenarna i grönområdet, som jag inte uppfattar är två utan tror är stenen just ovanför min kontroll och jag fortsätter ytterligare några meter ner innan jag förstår vart jag är och får min kontroll. Så efter lite strul till 7an men annars ett bra lopp växlar jag ut Helena på sista sträckan som 9a, dock 6.29 min efter Leksands OK som var kvar i ledningen. Helena gör ett fint lopp mot det tuffa motståndet på sista sträckan och håller tiden vi är efter täten och vi blir tillslut 10a. Det är många bra lopp även från tjejerna i andra och tredjelaget och vi blir två lag på prispallen, topp 20! Riktigt häftigt och kul med en så hög nivå på alla tjejerna.

IMG_3202

2015-06-13 Venla str 3

Tack alla löpare och coacher för en härlig långhelg i Finland! Det är alltid lika kul att få vara med det här gänget ut på resor och även denna gång var allt ordnat till det bästa in i minsta detalj!

IMG_3212