SM sprint

En väldigt utdragen vårsäsong avslutades i början av veckan i Sundsvall med SM i sprint och sprintstafett. Eller det kanske inte riktigt räknas som vårsäsong längre men eftersom jag i år knappt haft någon paus i tävlandet sedan april så känns det som en enda lång vårsäsong. Och för mig är det ganska ovanligt att tävla mellan Jukola och O-ringen, förutom kanske någon liten flerdagarstävling som är mer som bra träning, nu var det ju ett SM, eller ja faktiskt två, det handlade om. Anledningen till att sprint SM låg i slutet av juni i år var för att den var en del i SM-veckan som arrangeras två gången per vår (en sommar och en vinter variant) med massor av idrotter som avgör sina SM i en och samma stad under en vecka.

Vi inledde med ett kval till den individuella sprinten på söndagen. Dock blev det ett ganska avslaget sådant då vi var 34 startade i D21 på 40 finalplatser. Så det räckte med ett godkänt lopp för att säkra en plats i finalen på tisdagen. Efter midsommar fick jag en liten förkylning som gick över ganska snabbt men där täpptheten i näsan satt kvar ganska länge så även om jag hunnit träna tre dagar innan kvalet så kändes det skönt att det inte gällde något utan jag kunde köra igenom loppet på det sätt som skulle bli bäst för uppladdningen till måndagens sprintstafett och tisdagens final. Så det blev några intervaller under uppvärmningen och sedan ett kontrollerat lopp lite under den vanliga tävlingsfarten och med fokus på tekniken och att få framförhållning i kartläsningen. Bra med ett genrep eftersom sprint inte varit min mest sprungna distans i år…

Så jag gick vidare från kvalet och kunde börja ladda till att springa första sträckan i Lidingös förstalag på sprintstafetten. Men först lite härligt klubbhäng och middag hemma hos Alice och hela eftermiddagen bjöd på strålande väder och riktig sommarkänsla.

IMG_3527
IMG_3542

Starten på stafetten gick klockan 18 på måndagskvällen så vi startade dagen med en långfrukost och sedan en tur ut på Alnön innan det blev genomgång av taktik med klubben och lite vila. Sprintstafett är en ny distans och genomfördes första gången på VM förra året och detta blev det första svenska mästerskapet. Jag har sprungit en sprintstafett med samma upplägg (dam-herr-herr-dam) tidigare men då var det mer som en träning och jag minns inte ens om jag hade ett fullt lag den gången. I alla fall så sprang jag första sträckan då, som nu, vilket gjorde att jag ändå hade något att referera till när jag förberedde mig för loppet. Men jag fick inte riktigt den starten jag ville trots att jag inledde bra och var först vid min gaffel till 1an. Min SI-bricka hade inte startat vilket innebar att touch free funktionen vi skulle använda för att slippa stanna och stämpla och i stället bara kunna dra SI-pinnen inom 30cm från enheten inte fungerade. Jag hann springa iväg några meter från kontrollen innan jag insåg att stämplingen inta tagit och fick vända. Det var svårt att komma åt att stämpla i enheten med alla andra löpare kring kontrollen och efter att ha varit först vid kontrollen lämnade jag den nu sist i ledet. Så jag fick börja jaga ikapp och stämpla som vanligt i enheterna på resten av kontrollerna. Banan kändes ganska enkel och jag plockade en del lag och lite tid på gafflingarna och låg ändå ganska bra med vid varvningen men till 13de kontrollen tolkar jag definitionen fel och tror att jag ska till insidan av muren, när kontrollen egentligen sitter på andra sidan. Så jag springer in på en gård dit jag inte ska och får vända om och runda huset och muren. Missen tar runt 1 minut och jag växlar långt efter täten, alldeles för långt för att vara sprint. Så besviken och arg efteråt, en känsla jag knappt upplevt i år efter många stabila lopp och få sprintar, vilket är den disciplin där jag lättast blir arg och frustrerad över att det inte går som jag vill. Nick, Öystein och Helena på mitt lag springer bra från utgångsläget lite längre bak och plockar placeringar och vi blir tillslut 5a vilket ger både SM-löv och prispengar. Tur man har stabila och bra lagkompisar i stafett! Andralaget med Matleena, Erik, Julian och Emma gjorde väldigt fina lopp och låg före oss ända ut på sista sträckan och blev tillslut 8a! Så två Lidingölag på podiet!

GPS från sprintstafett

Resultat sprintstafett

IMG_3568
IMG_3572

På tisdag förmiddag var det sedan dags för nästa final, den individuella sprinten. Det blev en lång väntan i karantänen och det kändes skönt att äntligen få springa iväg till start strax före 12. Kroppen hade känts helt okej på stafetten kvällen innan, även om jag helt klart kände att farten jag haft i vår inte fanns där efter förkylningen men att jag i alla fall var fit for fight igen att klara ännu ett tufft lopp. Det blev verkligen ett tufft lopp, fast på ett lite annat vis än vanligt på sprint. Det var några längre sträckor med rejäla backar och jag fick acceptera att benen inte hade samma styrka och snabbhet i backarna den här veckan. Däremot är jag nöjd med att jag ändå hade krafter kvar att kunna hålla en hög fart hela vägen, trots en löptid på över 19 minuter för mig, vilket är långt för att vara sprint. Tekniskt gick loppet bra och jag hade mycket bättre framförhållning och ett annat lugn. Jag fick bra flyt hela banan och då är sprint så mycket roligare, även om kroppen känns tung och seg. Så med de förutsättningarna jag hade den här gången är jag nöjd med både mitt lopp och min 8de plats vilket gav mitt första SM-löv i sprint!

IMG_3595
Foto: Thomas Furuheim
IMG_3576
Foto: Skogssport

Eftersom tävlingarna gick i samband med SM-veckan finns också finalen som TV sändning på SVT play. Första timmen är herrarnas tävling där Mårten tog ett silver och andra timmen är damerna där Helena fick brons! Före oss sprang juniorerna och Emma vann D20! Vilken dag för Lidingö!

Sändningen på SVT play

GPS från finalen

Resultat final