Utveckling och förbättringspotential

Två veckor i Trondheim (och en långhelg i Åre) har gått och det är redan dags att dra vidare på nya upptåg, nämligen en veckas landslagssamling i Strömstad. Det blir helt säkert massa fina teknikträningar, både lugna och hårda, lärorika analyser och en massa prat och skratt ihop med de andra. Ser jag fram emot mycket och jag känner mig redo för en sista hård veckas träning innan det blir lugnare och lättare sista veckan in mot SM. Men det ligger i framtiden, nu tänkte jag berätta lite om vad jag tror att jag lärt mig av att bo och träna i Trondheim i två veckor.

Projekt backe och myr går helt klart framåt tycker jag. Jag orkar springa längre i de långa backarna och känner mig starkare i den mjuka terrängen och myrarna (och klarar av att inte stanna varje gång jag ser hjortron). Kan ju bero på annat än att jag tränat just här i Trondheim senaste veckorna men ändå skönt att se en utveckling, även om det är lite svårt att mäta. Jag kanske skulle kört något back- och myrtest nu i början för att lättare se utvecklingen mot senare. Men jag har också upptäckt att backe går att dela upp i två: uppför och utför, och jag har helt klart mer att hämta i den sistnämnda. Intervallpassen jag kört med NTNUI har varit bra träning för det. Vi har kört 4 och 3 minuters intervaller på två olika stig-slingor. Ganska små och tekniska stigar med en del rötter och fallna träd och man får jobba med hela kroppen för att parera snabbast möjligt. Blir det sedan brant utför en bit märker jag att jag tappar lite mot de andra som vågar hålla en högre fart nerför. Men fördelen med intervaller på en rundslinga är att det blir fler varv och jag märker stor skillnad när jag sprungit några gånger i samma backe och vågar hålla en högre fart utför. Nästa steg blir att våga även när jag inte först testat i lite lägre fart. Fler gränser som ska flyttas, det är väl det elitidrott handlar om, och som gör det så häftigt.

IMG_5559
Fina myrar på träningarna i Bymarka

Tre pass med karta har det blivit hittills, två träningar och i lördags en långdistanstävling; Midt Norsk Mesterskapen. Träningarna har gått helt okej tekniskt, men det är svårt att riktigt känna vart utmaningarna ligger när dels kartan är lite gammal och att jag springer i lugn fart. Så en tävling i helgen var perfekt för att lite lättare kunna analysera vad jag måste göra annorlunda för att klara den här terrängen bättre. För det blev en del misstag, och rätt så stora sådana, och därmed flera sträckor att fundera lite extra över vad jag gjorde för fel. Men med lite egen GPS analys från mitt lopp och idéer från utomstående med mer erfarenhet från Trondheimterräng, och orientering i Norge överlag, fick jag många bra tips på hur jag ska lösa problemen nästa gång. Egentligen rätt så basic saker, som till exempel sista säkra, men verktyg jag inte använder på samma sätt hemma och som helt enkelt måste fungera här för att det ska gå en hel bana. Lärorikt och intressant! Något jag upptäckte av loppet i lördags var också att min bomteknik inte fungerar lika bra här, eller så är det bara kombinationen av hur jag orienterar och oerfarenheten kring hur jag ska tolka kartan och terrängen. När det inte stämmer blir det många osäkerhetsmoment och därmed en del misstag. Så en del i hur jag ska bli bättre i den här terrängen är helt enkelt bara att vara ute på många kartor och få en bättre uppfattning om hur det ser ut i terrängen i förhållande till hur det är ritat på kartan. För det märktes flera gånger, även när jag visste precis vart jag var och vart jag skulle, att jag blev så förvånad över hur terrängen framför mig såg ut att jag fick stanna till och checka att jag verkligen var rätt. Inte som min bild av terrängen såg ut i huvudet när jag tolkade kartan. Men det fanns också bra delar med lördagens lopp och några sträckor är jag mycket nöjd med. Som långsträckan där jag tog mig tid att hitta ett bra vägval och sedan genomföra det offensivt och enligt planen.

2015-08-29 Midt Norsk långdistans

Kul att det finns så mycket som kan bli bättre, även om jag anser mig vara relativt bra på det här med orientering 😉 och mer utvecklingsmöjligheter kommer garanterat att skrivas upp på listan under lägret nu i veckan.