Strömstadsläger inför WOC 2016

En veckas läger med landslaget i Strömstad inför WOC 2016 är över och jag är tillbaka i Trondheim för lite skola och sista veckan av förberedelser till SM. Det är alltid lika kul, tufft och lärorikt att vara på läger med landslagsgänget och även den här gången har jag blivit fullproppad med ny motivation, energi och idéer på vad jag vill förbättra. Men den tuffa terrängen i Strömstad tar ut sin rätt så fysiskt blir det skönt med en veckas lättare träning innan lång SM nästa helg. Jag tycker ändå att jag klarat terrängen under lägret bättre än väntat, det kanske redan nu har hjälpt med en del tuffa pass i backarna och myrarna i Trondheim. Förutom lägrets första pass på måndag eftermiddag, där jag var helt otroligt seg och trött i både ben och huvud, har passen känts bra och jag har kunnat följa min plan hela lägret med fyra högintensiva pass totalt under veckan, många fina lugna teknikpass där emellan och även något pass styrka och återhämtning på cykel eller jogg på väg.

IMG_6152

Veckans andra pass var en långdistans i högfart för att kunna analysera vägval efteråt. Min plan var att hålla något under tävlingsfart i 30 minuter och sedan växla till lugnare fart, för att inte bli för sliten redan tidigt på lägret. Passet gick på kartan till lång SM 2009 och även den enda träning jag hann springa på barmark innan snön kom när jag var på läger här i mars. Så kartan kändes redan lite bekant men det blev ett bra och kul pass där jag kände att det verkligen är stor skillnad på hur tung terrängen känns när jag håller lite högre fart jämfört med de lugna passen. Får jag upp farten lite blir det direkt mycket lättare att ta sig fram och jag fastnar inte lika mycket i undervegetationen. Ett svårt moment med den här terrängen tycker jag är passagerna man måste göra under en långsträcka. Mellan dessa går det att springa mycket på riktning och bara försöka hitta ett fint stråk i skogen men så kommer det en passage, till exempel ett brantparti, där man måste pricka rätt, ibland på bara ett par tiotal meter, och här är det lätt att fastna och tappa mycket tid. Passagerna gäller att planera noga i förväg, så som vägvalet på sträckan, och jag börjar nu se och förstå vart det är bättre eller sämre att genomföra dessa kritiska passager. Kul att se sin utveckling under en vecka och lärorikt att fundera över och dra slutsatser kring terrängen för att inte börja om på noll nästa gång jag kommer hit. Mycket av det jag lär mig här kan jag ju såklart också använda i andra terrängtyper, men den här delen är ganska speciell för just den här terrängtypen och inte lika avgörande på andra ställen där jag sprungit tidigare.

2015-09-01 Pass 1 Vägval Tveten
Vägvalsbana

Någon dag senare och nästa långdistans var en bana jag sprang i lugn fart på en fin karta jag gillade mycket. Härlig orientering i fin terräng och jag fick ett bra flyt hela banan tyckte jag. Ett sånt där pass när man bara springer och njuter hela träningen. Kunde träna på de moment som jag tyckt varit svårast efter vägvalsanalysen och hade en bra känsla även fysiskt hela passet.

2015-09-02 Långdistans Iddefjordfjella
Riktigt fin långdistans på Iddefjordfjella.

IMG_6123
IMG_6135

Ett annat av favoritpassen under veckan var en kontrollplock i fantastisk berghällsterräng. Öppet och bra sikt men klurigt med mycket detaljer, en del skarpa kanter som krävde en bra plan för varje sträcka och fullt fokus utan pauser krävdes för att få flyt i kartläsningen. Riktigt kul orientering och bra med lite kortare sträckor, intensiv orientering och riktningsändringar efter några mer långdistansbetonade träningar.

2015-09-04 Kontrollplock Ranebo-Amundshatt
Kontrollplock på berghällarna.

Fler kartor från lägret finns här!

Sista passet i Strömstad blev ett submaximalt löptest där vi sprang lätt och tung skog, grusväg, och sedan avslutade med en maximal insats på en 400m lång spurt flackt uppför en äng. Vi sprang testet med utrustning för att mäta bland annat puls, stegfrekvens, VO2, löpekonomi och löpteknik. Häftigt att få så mycket support och personer som hjälper och fixar med mätutrustning hit och dit bara för att jag ska få så bra analysmaterial som möjligt om mina styrkor och svagheter i den här typen av terräng. Är spänd på att få se resultatet senare i höst och att börja med de små förändringarna som kanske kan göra stor nytta för min utveckling. Så här såg vi ut med mask över ansiktet som var kopplad till mätutrustningen på ryggen:

IMG_6173 IMG_6174

Tack för ännu ett toppenläger med ett kul gäng, fina träningar och massor av bra erfarenhetsutbyten bland både löpare och ledare. Även om kroppen blir lite sliten av mycket träning är energin påfylld till max!

IMG_6171
Många kontroller som ska hängas ut och plockas in under en vecka, och hängas på tork när vädret inte hela tiden varit det bästa.

Toppfoto: Skogssport, Mårten Lång.