En avslutande SM helg

Jag fick avsluta mina SM lopp som jag inledde dem i April, med ett silver! Denna gång i stafett tillsammans med Helena och Annica. Den här gången fick jag chansen att springa sista sträckan igen, som jag gjort så många gånger tidigare i Täby OK när jag var yngre men inte lika frekvent de senare åren i Lidingö. Det kändes riktigt kul att få testa på utmaningen igen, men såklart även nervöst. Helena och Annica gjorde riktigt bra lopp och efter deras inledande sträckor låg vi 3a och jag gick ut 36s efter ledarduon med Annika Billstam (OK Linné) och Elin Hemmyr Skantze (Järla) och knappt två minuter före Anna Forsberg (GMOK). Det kändes tidigt att de två loppen från medeldistansens kval och final dagarna före satt i benen, men jag försökte tänka att det var lika för alla och att ett tekniskt bra lopp skulle räcka för att hålla de jagande kvar bakom mig. Jag fick lite svårt att hitta ett bra flyt i början och märkte av tröttheten på att jag snubblade en del och inte fick något riktigt flyt i löpningen. Säkert var jag även lite stressad av situationen men fick mina kontroller bra hela första slingan. Vid varvningen hör jag att de två lagen framför har dragit ut på avståndet till 1.50 men just innan jag går in i skogen hör jag också att det fortfarande är runt 1.30 ner till GMOK. Nu är jag riktigt trött och får skärpa mig ordentligt för att få kontrollen efter varvningen men försöker sedan peppa mig med att den flacka terrängen som resten av banan består av passar mig bra och att jag kan hålla en hög fart i den typen av terräng. Jag får de kommande kontrollerna bra och med bättre flyt än på första varvet men vänder mig lite stressad om vid 6an där sikten är bra och kollar bakåt. Hinner se en Järladräkt i ögonvrån innan jag fokuserar på mitt igen och kör rakt på på långsträckan. Pessimisten i mig tror att det är Karolin Olsson i Järlas andralag jag sett och att jag därmed är ikappsprungen av klungan bakom. Men jag vägrar att bry mig mer om vilket och fokuserar framåt och på mitt fram tills jag springer ner från sista höjden när löparen bakom går om och jag inser att det är Elin, som måste missat efter varvningen och sedan sprungit ikapp mig. Lättnad över att inte vara ikappsprungen men tänker inte så mycket mer på att jag nu har chans på silver utan bara glad att hoppet om medalj fortfarande är starkt. Vi får 15de kontrollen bra men sedan släpper jag kartan lite för mycket för att hänga med Elin ner mot 16de och vi båda gör en liten krok. Vi tar något skilda stråk till 17de men vi stämplar tillslut samtidigt och det blir en lång spurt ner längs stigen, ut över ängen till sista kontrollen och mot mållinjen. Halva jag är inte så sugen på spurt, nöjd med en bronspeng och tänker att med den känslan jag haft fysiskt idag blir det här svårt att göra något åt. Den andra halvan, den där jag knappt vet om finns i mig men som jag ser någon enstaka gång ibland, vägrar att ge sig och gör upp en plan för upploppet. Ligg bakom och avvakta fram till bäckpassagen, om du fortfarande är i rygg då är det bara att köra. Och det gjorde jag, jag hade ryggen efter bron och tryckte sen på allt jag hade. Först trodde jag att det inte skulle gå ändå, men så kom jag upp jämsides men hann tänka att det var alldeles för långt kvar, jag gav allt för tidigt. Sista metrarna sprang jag enbart på vilja, med mjölksyra sprutandes ur öronen, men jag klarade det! Oj vilken seger och grym känsla det är att först tro att man är besegrad och sedan ändå ge sig fan på att det ska gå och verkligen ge ALLT. Silver på SM stafetten och ett fint avslut på årets SM tävlingar, och dessutom ihop med Helena, Annica och Lidingö! Underbart!

IMG_6307
Några meter upp till Järla just efter stämpling vid sista kontrollen. Foto: Joel Sanderi
IMG_6296
Sista kämpande stegen mot SM silver. Foto: Lars Rönnols
IMG_6305
Nöjda silvermedaljörer! Foto: Magnus Rajan
IMG_3223_2
Glada tjejer på prispallen. Foto: Helena Bachman

2015-09-20 SM stafett

Men före stafetten var det ju medeldistans, med kval på fredagen och final på lördagen. På kvalet låg fokus på att hitta tillbaka till min vanliga orienteringskänsla och flyt, efter svackan tekniskt och mentalt på långdistansen förra helgen. Jag gjorde ett lugnt, stabilt och kontrollerat kval och fick det flyt och den känslan jag önskade. Fysiskt kändes det som ett väldigt lugnt lopp, men tekniken krävde en lite återhållsam fart och då fick det bli så. En känsla jag tror många hade i den lite luriga och detaljrika Stockholmsterrängen. Det blev en sväng på näst sista kontrollen och därmed ingen heatvinst, men 3a och vidare till final med nytt självförtroende och otroligt sugen på mer av den fina och roliga orienteringen en bra medeldistans kan erbjuda.

2015-09-18 SM medel kval

IMG_6290
Mot mål på kvalet. Foto: Magnus Rajan

Till finalen bestämde jag att målet var ett rent lopp. Det är alltid svårt när ens fysiska kapacitet ligger lite över vad terrängen tillåter tekniskt och efter känslan på kvalet att jag fick hålla igen med löpningen för att inte chansa tekniskt trodde jag att detta skulle bli utmaningen på finalen. Ett lopp utan misstag vet jag leder långt och det blev mitt fokus före start. Finalbanan bjöd på några fler ställen än kvalet där jag kunde släppa på fysiskt, med varvning och någon mer långsträcka, och terrängen var ganska tung så känslan under loppet vart inte att jag behövde hålla igen utan kunde springa mig ordentligt trött redan tidigt på banan. Men det var hela tiden orienteringen som fick bestämma farten och jag hade bra flyt hela banan. Men med 4 små missar på runt 30-45s var inne i ringen blev det ändå inte det rena lopp jag önskat och helt klart för mycket bomtid för en medeldistans. Det här med att gör ett rent lopp är svårt, men oh så viktigt. I en tight resultatlista räckte det idag till en 9de plats. Ett godkänt lopp, men siktar man högt blir man inte riktigt nöjd med godkänt.
Resultat

2015-09-19 SM medel final

20150919-145636_GOJ15389_5004
9a på medel SM. Foto: Göran Johansson

 

20150920-121830_GOJ15389_5885
Men med dagens fight, spurtseger och SM-silver är jag otroligt nöjd och ska njuta ordentligt av! Foto: Göran Johansson