Hu & Hei

Efter två veckor iväg för SM, Euromeeting och några dagar bara hemma i Stockholm var det kul att komma tillbaka till Trondheim igen i måndags. Två veckor med mycket fokus på tävlingar och förberedelser för höstens viktiga lopp. Så att få släppa tävlingstänket lite och bara njuta av segern på Euromeeting några dagar var riktigt härligt. Oftast gäller det att lägga en tävling bakom sig så fort som möjligt, oavsett om loppet varit bra eller dåligt, för att börja fokusera på nästa lopp. Men den här gången kunde jag verkligen njuta av det flera dagar. När jag kommit tillbaka till Trondheim på måndagen blev jag även firad av killarna på o-köket på norskt vis, med gelé och vaniljsås. Lite lustig kombo tyckte jag men ganska så gott ändå och kul att testa.

IMG_6366
Fick fira Euromeeting segern på norskt vis med gelé och vaniljsås.
IMG_6426
Fin höst i Trondheim.
IMG_6402
Utsikt från Månen ner över stan.

Fick några pass i det fina höstvädret innan det började regna och framförallt blåsa massor. Var nästan lite läskigt innan vi skulle ut på natträning i torsdags kväll men väl i skogen märktes inte vinden, det var bara på någon myr man kände av byarna till och från. Det var en häftig upplevelse att springa nattorientering här. Nattcup med masstart och lamporna spred ut sig som ett pärlband över första myren, magiskt. (Karta från natten.)

Så igår var det dags för en höjdpunkt under hösten i Trondheim som jag var glad att jag var här och kunde delta på, Hu og Hei! En ultralångdistanstävling över 18km för damerna och 30km för herrarna, och såklart de allra tuffaste tjejerna som vill springa båda slingorna (18+12km). Loppet går i Bymarka med start och mål vid Stundenterhytta och man springer på turkartan som är 1:25000. Första kontrollens placering avslöjas i startögonblicket och vart man ska till andra kontrollen får man veta, och rita in själv på sin karta, när man kommit fram till första, osv. Det var runt 300 löpare anmälda och de flesta startade i masstarten till Gampeløpet kl 9.45 på lördags morgonen. Gampeløpet är huvudloppet på Hu och Hei, men det går också att springa en kort prolog, Snuskeløpet, på fredag eftermiddag för att skapa sig ett försprång till konkurrenterna inför lördagen. Vinnaren i prologen startar 15 minuter före masstarten och sedan är det jaktstart efter hur långt man var efter segraren i Snuskeløpet, upp till 10 minuter då masstarten för alla som sprungit på fredagen sker. 5 minuter senare går alltså resten ut, och vi var många som gick ut i den senare masstarten.

IMG_6456
En liten del av alla löpare som väntar på starten utanför Studenterhytta.

Det var ganska kort till första kontrollen så det blev trångt att komma fram till kartan och rita in nästa kontroll. Andra sträckan var betydligt längre och det spred ut sig mer. Många sprang i små grupper eller i par och jag höll ihop med Ida Lindkvist hela rundan. Det var ändå ganska mycket folk även vid andra kontrollen och här var det gott att stoppa i sig lite russin och choklad innan vi tog oss an nästa långsträcka.

IMG_6457
En hel del folk även vid andra post när jag kom dit.
IMG_6465
Stoppa lite choklad och russin i munnen och rita in nästa kontroll, sen är det bara att ge sig av igen.

Det blev en lång och underbart härlig tur på nästan 25km löpvägen och för mig tog det 3.26h att springa första slingan på 18km (fågelvägen). Det fick räcka för mig, för även om känslan var att jag tog det lugnt och inte tävlade alls så blev det ändå högre fart än om det varit ett vanligt långpass och musklerna var rejält slitna mot slutet efter alla backar och tunga myrar. Ida var tuff och stack ut på andra slingan hon. Jag var glad för en varm dusch och bastu och lite senare pannkaksbuffé på Studenterhytta!

IMG_6469
Vackra höstfärger och jag njuter i varje ny myr jag får springa i.
IMG_6473
Fler som gillar det här med långtur och myrar!
IMG_6470
Lite blött men mjukt och skönt för fötterna.
IMG_6489
Lyckan över att få tillbringa så många timmar springandes i så vacker natur.
IMG_6482
Lite trött mot slutet av banan men piggades upp av den här vyn över Kobberdammen.
IMG_6488
Så efter målgång kom solen fram en stund och värmde på Studenterhyttas altan.

Före start var jag inte helt taggad. Jag visste inte vad jag skulle vänta mig och efter många viktiga tävlingar under hösten orkade jag inte alls ta det här som en tävling utan tänkte mest att det skulle bli ett fint pass. Men funderade lite på om jag över huvud taget skulle orka eller ha lust att springa. Men det behövdes inte många löpsteg mot första kontrollen innan jag fick tillbaka kicken löpning ger mig och med allt folk runt omkring, som var ute på samma utmaning som mig och älskar detta lika mycket var det omöjligt att inte fyllas av energi och lycka. Jag njöt sen hela turen och kände mig så glad över att kunna göra det här. Helt utan förberedelser eller ens någon uppladdning, varken mentalt eller på annat vis. Att bara kunna springa rakt ut i all den vackra naturen, kunna hitta fram i skog och mark på vilken karta som helst och springa, springa, springa, om en lugnt, över stock och sten, myrar och branta backar, små stigar eller lite grusväg. Det är en helt underbar känsla och jag hoppas kunna göra fler träningar av den här typen under hösten, för det ger så mycket mer energi än vad det tar.

2015-10-03 Hu og Hei
Långa sträckor och få kontroller, 7st på min 18km bana (kontroll 1-7).

Mer om Hu og Hei och resultat finns på huoghei.com