Off season

Har senaste åren (dvs sedan jag blev senior eller så) försökt ha en träningspaus i oktober men tyckt att jag aldrig riktigt lyckats. Har inte velat ta helt paus, som många gör och som jag oftast gjorde när jag var lite yngre. Så när jag ändå har velat träna har jag kört de flesta pass som vanligt. Kanske hoppat över något extra tråkigt pass och valt till något lite nytt och spännande, men har helt klart varit lite velig i hur jag vill göra med viloperiodens vara eller icke vara och hur mycket jag egentligen ska träna, eller vila. Det hela påverkas även av hur situationen ser ut, hur länge under hösten jag tävlar, om jag varit sjuk något och hur mycket det är att göra i skolan inför tentorna den tiden på året. Men motivationen till att starta upp grundträningen har alltid varit lite för stark för att jag ska klara av att först ha en viloperiod.

I år blev det enklare. En anledning är nog att min sista tävling blev så tidigt som 25manna. Då fick jag lugnet att kunna vila i oktober, utan fler tävlingar framför som, även om de inte alltid är så viktiga, jag vill springa bra på. Tidigare har jag oftast tävlat hela oktober ut, ultralång SM, Blodslitet, Smålandskavlen. Tävlingar som inte är de som har mest fokus under året men som ändå känns viktiga när jag väl är där och då vill jag inte ha vilat hela veckan före utan ändå förbereda mig lite. Därav ingen helt lugn period och velande om jag ska vila eller köra på. Så nu bestämde jag att efter 25manna och fram till det nya träningsåret startar den 1 november är min viloperiod. Men eftersom jag har svårt att inte göra något åkte jag ändå iväg på ett kort VM-läger med klubben mot slutet av den första veckan, som en liten easy start på viloperioden. De som läste mitt förra inlägg vet att det blev ett läger där mitt orienteringsfokus på träningarna var lite till och från och att jag mer bara försökte njuta av den fina terrängen och underbara höstvädret när huvudet inte ville fokusera på tekniken. Så tycker jag att en viloperiod ska vara! Känner jag för att träna gör jag det. Känner jag för att vila gör jag det. Oftast känner jag för att träna, i alla fall om det är fint väder, men då försöker jag välja ut de härliga passen, de som ger mer energi än de tar. Som träningarna på VM-lägret.

Den andra anledningen till att det i år blev enklare med viloperiodens vara eller icke vara är att jag blivit förkyld. Så nu är det inget annat att göra än att vila och vänta på att bli frisk. Skönt att det inte stör något över huvud taget egentligen. Inte en endaste liten grej jag måste hoppa över för att jag är sjuk. Eller ja det skulle vara att det är trist att inte få träna här i Trondheim nu när jag faktiskt är här och inte iväg och reser som resten av hösten… Men hoppas hinna det också framöver. Sen är det ju aldrig kul att vara sjuk, och jag mår så mycket bättre när jag kan träna, men det kunde varit värre. Nu får jag min vila, frivillig eller ofrivillig, och ska se till att bli frisk innan den 1 november och redo för en lång vinter med mycket träning. Det ser jag verkligen fram emot!

IMG_6722
Tröttnade på att sitta inne så tog med mig lunchen och gick ut häromdagen.
IMG_6726
Så mycket bättre jag mår av att vara ute, även om det inte innebar någon träning utan bara att njuta av naturen den här gången.

Toppfoto: Från en helt underbar eftermiddag vid Helags fjällstation förra hösten. Vila när den är som bäst!