Portugal – part I

Ett stort gäng från klubben åkte i fredags mot Portugal för ett 10 dagar långt (i alla fall för mig och några fler) träningsläger med fokus på teknik. Skönt med lite värme och barmark, även om förhållandena för teknikträning har varit helt okej också hemma den senaste tiden. Ett teknikläger är också perfekt tillfälle för mig att få många träningar med karta och kunna finslipa på detaljer och hinna analysera min teknik och göra förbättringar. Hemma blir det runt 2 teknikträningar i veckan och med mycket annat runt omkring i vardagen blir det inte alltid lika lätt att analysera och sedan ändra på något till nästa pass. Här har träningarna avlöst varandra med mest bara mat, vila och samlingar mellan och då blir det lättare att analysera och även att se sin utveckling i orienteringstekniken. Men jag blir trött i huvudet av många teknikträningar efter varandra! Så idag, onsdag och lägrets femte träningsdag är det paus från teknikträningen för en dag.

DSC_0208
Foto: Thomas Furuheim

DCIM100GOPROGOPR8892.

De första fyra dagarna har vi bott i Praia de Mira och hunnit med 10 fina teknikpass. En sprint och resten i skogen, två nattpass, tre högintensiva pass och lite kurvbild, riktningsträning och korridor. Terrängen har varit relativt lik på alla passen, flackt och sandåsar med varierande mängd och täthet på buskarna och grönområdena. Ibland går det att ha allra högsta fart och mest bara lyfta blicken och köra på kompassen, ibland är det sämre sikt och alla buskage som måste rundas gör det svårt att hålla riktningen. Sprinten sprang vi i staden och borgen i Montemor-O-Velho. Det var en riktigt utmanande sprint och speciellt vägvalet till 4e kontrollen var det många som hade svårt med. Själv fick jag stå en hel minut innan jag hittade vägen in i borgen. Så fysiskt var det mest backarna som gjorde det till en tuff sprint, men när det gick utför var det lite halt och svårt att springa riktigt fort och när jag dessutom måste läsa kartan konstant för att inte irra bort mig i gränderna blir inte farten så hög. Men en 25minuters sprint är alltid tufft och det var dessutom prolog till eftermiddagens jaktstart i måndags så det gällde att försöka köra på.

DCIM100GOPROGOPR8739.DCIM100GOPROGOPR8774.IMG_8551

DSC_0174
Foto: Thomas Furuheim

De andra två högpassen (förutom sprinten) har varit en stafetträning och en jaktstart. Stafetträningen gick i öppen och lättlöpt skog så där blev farten maximal hela loppet och det kändes ungefär som att springa ett millopp. Visst behövde man hela tiden hålla koll på kartan och orientera men eftersom sikten var så god gick det att ha högsta fart genom hela banan och jag fick inga mikropauser varken vid kontrollerna eller någon extra noggrann kartläsning på en lite klurigare kontroll. Tufft, men ett riktigt bra pass där jag fick slita ordentligt och hela tiden pusha mig själv att springa lite snabbare.

DSC_0159
Foto: Thomas Furuheim
DSC_0218
Foto: Thomas Furuheim

Jag har tyckt att jag kunnat hålla ett högt fokus under de flesta av träningarna. Lite trött i huvudet och svårt att fokusera var det på första passet igår men resten av träningarna har blivit riktigt bra teknikpass och det känns bra att ha fått in så många bra träningar redan efter halva lägret.

Idag är inte bara paus från teknikträningarna utan också byte av boende och därmed terrängtyp. Vi flyttar mer upp mot bergen och spanska gränsen, till Alpalhao. Ska bli kul med lite ny terräng och i helgen blir det tävlingar (NAOM).

Här är de 10 träningar jag hittills kört (med vägval), förhoppningsvis kommer de även upp i kartarkivet med lite kommentarer snart, nu när vi flyttat till ett mer ok internet. Det går också att se liveGPS från alla träningar här.