Nya utmaningar

I morgon ska jag springa ett 31km långt löplopp i bergen här på Gran Canaria. 31km-klassen är den näst kortaste, utöver det finns det 19, 44, 83 och 125km på Transgrancanaria som loppet heter. 31km och 750m stigning, fast också en hel del utför då starten är en bit upp i bergen mot mitten av ön och målet nere vid havet i Maspalomas. De som springer 125km startar på den norra delen och korsar hela ön med totalt 8000m stigning, galet! 

Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig av loppet. Har knappt sprungit några löplopp alls i mitt liv, och de jag har sprungit har varit 5 eller 10km och oftast helt eller i alla fall relativt platta. 30km har jag knappt aldrig sprungit, det blir ju inte så långa avstånd på en orienteringsbana i skogen och oftast är mina långpass inte över 2h och då brukar det räcka med som mest 2 mil. Men i somras blev det i alla fall några pass längre än 3 mil när jag var ute hela dagen och sprang på fjället. Men det var ju i ett lugnt tempo med en hel del stopp under vägen och en längre lunchpaus. Fast om man i stället tänker i tid så har jag fler pass som når upp till morgondagens utmaning, fast nästan alla på skidor. Så jag vet i alla fall att jag klara det, utan problem i en lugn fart skulle jag tro. Kommer helt säkert vara sliten i benen och rätt mör i musklerna av det. Men om jag ska försöka springa lite fortare än bara som ett vanligt långpass? Och hur tuffa kommer backarna att kännas? Ja det har jag svaren på efter loppet i morgon. Hoppas bara på att jag inte gör det här till något alldeles för stort nu och sen blir besviken när jag går i mål att det inte var mer än så. Lätt hänt när jag försöker förbereda mig på en tuff utmaning.

DCIM100GOPROGOPR9060.

Lite som inför cykelturen igår. Vi planerade för en 70km tur med 1200m stigning och jag hade dessutom cyklat en del av den tuffa första biten av turen när jag var här för två år sedan, så jag visste att backarna i början var jobbiga. Så jag ställde in mig på en långt och tufft pass och såg fram emot det. Backarna i början bjöd upp till fin klättring, men tack vare mycket bättre cykel än sist var det den här gången inga problem att ta sig upp. Efter 1.45h på cykeln och mestadels uppför stannade vi för lunch, i samma by som starten på loppet i morgon förövrigt. En tredjedel av turen gjord men också nästan all stigning, så de resterande 45km efter lunchen gick väldigt lätt och snabbt. Först en massa utför på fina slingrande vägar och sedan var sista 2 milen hem platt längs med kusten. En väldigt kul och fin tur men igen inte den utmaning fysiskt eller mentalt som jag ställt in mig på till en början. Lite snopet efteråt liksom.

IMG_8871
Vackra cykelvägar på Gran Canaria.

DCIM100GOPROGOPR9124.

DCIM100GOPROGOPR9166.
Det obligatoriska fikastoppet på cykelpasset, lunch den här gången.

Förutom det härliga cykelpasset har det såklart också blivit några fina löpturer de här dagarna vi hunnit vara här innan loppet. Så skönt få springa i sol och värme igen några dagar, det har jag verkligen njutit av, även om kroppen har varit lite seg till och från på passen. Lite bilder från ett långpass i bergen, kvällsjogg på sanddynerna i Maspalomas och poolen där vi spenderat en del av tiden mellan träningarna. Fina dagar!

IMG_8898