Observationstävlingar i Skåne

En tävlingsresa är så mycket mer än bara de där viktiga loppen man springer. Det kändes extra tydligt i torsdags när jag, Helena och Thomas flugit ner till Malmö och inackorderat oss på vårt boende utanför Brösarp. Första riktiga tävlingsresan för i år och samtidigt första tävlingen med kniven mot strupen, observationstävlingar inför uttagningarna till världscupen i Polen och EM i Tjeckien senare i vår.

Under hela vintern har fokus legat på denna tävlingshelg i Skåne och jag hade omedvetet satt upp dessa tävlingar på någon slags piedestal, vilket också gjort att jag inte kände mig helt bekväm sista veckorna inför. Har inte helt och hållet kunnat känna den där glädjen och förväntan i att springa dessa tävlingar utan känt mig lite för oförberedd på något vis. Egentligen helt utan motiv, vinterträningen har ju gått enligt plan och så även se sista veckornas förberedelser. Det var skönt att få ett kvitto på att den fysiska biten såg bra ut när jag sprang Premiärmilen veckan före men sen ska också den så viktiga mentala biten falla på plats och den här gången tog det lite extra tid. Troligtvis för att den här helgen var den första tävlingshelgen med riktigt viktiga tävlingar.

Men så kom vi då fram till boendet i torsdags, hämtade upp Filip och åkte ut på en träningskarta. Jag sprang sista etappen på O-ringen 2014 på samma karta där medeldistansen skulle gå den här fredagen, men det kändes ändå bra att fräscha upp minnet lite med en relevant karta i närheten. Var inte lika övertygad efteråt då det kändes som att halva skogen på den här kartan låg ner och däremellan var det björnbärsris, minst sagt brötigt, åtminstone i joggfart. Så jag valde att plocka fram minnesbilderna från O-ringen i stället. Säkert bra med en jogg efter flygresan i alla fall.
Så kom vi tillbaka till vårt supermysiga boende på Körsbärsgården och det började äntligen kännas lite som det brukar. Det är så häftigt att få uppleva så många platser runt om i Sverige och världen genom tävlandet. Det är inte bara loppen som är det viktiga en sådan här helg utan helheten, med klubbkompisarna, de olika förberedelserna, känslan av att totalt koppla bort allt annat runt omkring i livet och bara leva här och nu.

Fredagen var lång. Start för mig strax efter kl 15 så det hanns med både frukost, morgonjogg och lunch innan vi skulle åka ut. En lite speciell tävling inte bra för att den var viktig med tanke på uttagningar utan också därför att det enbart var H21 och D21 som tävlade idag och dessutom bara ca 35 startande i varje klass. Minitävling, men så viktig. Men lite tack var det släppte också den där sista stenen av påhittad press på mig själv när jag möttes av glada vänner som helt avslappnat stod i solen och pratade och skrattade när jag kom från bilen. Den härliga atmosfären var den sista biten som behövde falla på plats för att jag sen skulle komma på mig själv att springa och le på väg till start. Äntligen den där glädjen och förväntan jag ville känna inför loppet. Nervös, ja. På det där pirriga, positiva sättet.

Det tog ändå några sträckor i början på banan innan huvudet hittade det sista flowet och jag hamnade i min fokus-bubbla. Wow, blev så glad av att hitta den att jag för en stund gled ur, men snabbt in igen och både orienteringen och löpningen flöt på bra. Tuff terräng med en del backar och bra sikt, jag vill lätt springa så otroligt fort då, men jag gjorde vad jag kunde och även om det blev två mindre svängar på ca 15 s var och en lite större där jag tappade ca 40 s så var känslan när jag kom i mål bara total glädje. Därför gör jag det här, dag ut och dag in. För att jag inte kan leva utan den kicken jag får av att vara totalt uppslukad av min egen koncentration under ett tävlingslopp. Tror munnen gick i 120 när jag pustat ut några sekunder efter målgång, det var som en propp som släppt efter att ha hållit inne en hel vinters målinriktad träning fram mot detta.

4a blev jag på medeldistansen, ett resultat jag verkligen är nöjd med, 1.15 efter Sara Hagström som slog till och vann. Resultat finns här.

IMG_9587
Skånska bokskogar. Foto: Skogssport
2016-04-08 EM-test Medel Brösarp
Medeldistans utanför Brösarp.

Jag valde att inte springa lördagens sprint, och första deltävlingen i årets Swedish League, för att ladda om och spara på krafterna till söndagens långdistans. I stället blev det att heja på Nick (som kommit ner under fredagen) och Helena som var de från Lidingö som sprang sprinten, lyssna på duktiga Frida som i sista sekund blev inkastad som speaker, två korta joggar från boendet och lite skönt häng i solen på altanen. Lyxigt med en vilodag under en helg med två lopp, men väldigt skönt att hinna samla tankarna och ladda upp inför de väntande 12 km på söndagen.

Mina baksida lår blev rejält slitna av medeldistansen vilken jag tyckte var både tuff och kuperad. Det ser så lättlöpt ut i bokskogen men lövmattan på marken är relativ mjuk och det krävs kraft i varje steg. Men backarna vi hade på medeln var inget mot dem på söndagens långdistans. Redan efter bara några kontroller fick jag slita rejält och i varje backe var andningen maxad. Men det kom flackare partier och lite stiglöpning där emellan och jag hann återhämta mig någorlunda till nästa stigning. Inga kontrollmissar och jag tog mig tid att välja vägval på varje sträcka, men ändå var känslan när jag kom i mål att jag inte var helt nöjd. Kanske berodde det på att banan varit ganska lätt tekniskt med vägvalen som största utmaning. Eller att jag inte helt hittade den där peppade och positiva känslan utan var ganska hård mot mig själv i när jag tyckte jag gjorde något bra under banan. Det är ganska vanligt att det mentalt går lite upp och ner under en långdistans när man ska kämpa mot sig själv och mjölksyran under så lång tid. Det var inga djupa dalar idag, men heller inte så många riktiga toppar och bekräftelser på att det gick bra under loppet, och det kan behövas så här tidigt på säsongen när det är svårt att avgöra hur man ligger till. Så efter en inte helt nöjd känsla med loppet var det skönt att se att det ändå räckte till bra och resultatet blev en 10de plats, 4.47 min efter Emma Johansson.

Härligt att vara igång ordentligt med säsongen och skönt att ha sprungit av sig ”vår-nybörjar-känslorna”.

2016-04-10 EM-test Lång Brösarp