Labyrint-O på Friends Arena

I tisdags var jag med om en häftig grej, jag fick testa på labyrint-orientering inne på Friends Arena. Jag var inbjuden ihop med 7 andra elitlöpare att springa knock out duell, en semifinal och ett finallopp/lopp om 3e platsen. Första loppet sprang jag mot Cat Taylor och efter en liten tvekan precis innan jag skulle ut ur den andra labyrinten och mot målet fick hon ett litet försprång och tog hem duellen. Alltså sprang jag nästa lopp om 3e platsen mot Annika Billstam, medan Cat och Karolin Ohlsson gjorde upp om segern i finalduellen. 

Men tillbaka till genomförandet. Det var två labyrinter på planen, identiska men spegelvända. Löparna startade jämsides och sprang iväg till varsin labyrint, orienterade sig igenom den, möttes (om man vid det här laget sprungit precis lika fort) vid varvningakontrollen utanför de båda labyrinterna och gav sig in i den andra labyrinten. När den var klar var det bara spurt mot målet (samma ställe som starten) kvar. Även banorna var spegelvända i de två labyrinterna, så förutsättningarna var att varje labyrint skulle ta exakt lika lång tid.

Bana-1B-(Duell---Knockout)
Banan i semin. Motståndaren springer samma bana, fast åt andra hållet. 

Det var verkligen häftigt och något nytt att springa så här kort och intensiv typ av orientering. Vi sprang i ca 1.30 och 2.30 minuter i de båda loppen och även om det inte var så många meter som skulle avverkas så kom jag upp ordentligt i puls och var över 190. Hög koncentration i kombination med intensivt fotarbete för att klara av alla knixiga kurvor runt staketen.

Bilderna får försöka återge lite av upplevelsen, och på min Instagram finns en kort film från ett av loppen.

IMG_9671
Det krävdes full kartkontakt i labyrinten. Foto: Lars Rönnols
img_9655
Jag i den vänstra och Billstam i den högra labyrinten under vår duell. Foto: Lars Rönnols
Bana-2B-(Duell---Knockout)
Finalbanan var lite klurigare med bokontroll i labyrinten.
IMG_9656
Foto: mazerun.org
IMG_9666
Uppvärmning ihop med konkurrenterna 🙂 Foto: Lars Rönnols
IMG_9674
Karro visar hur hon lyckades ta hem finalen med en karta som gick i två delar. Foto: Lars Rönnols
IMG_0318_2
Foto: mazerun.org

Ett riktigt kul event som jag gärna testar på fler gånger! Bra jobbat av arrangörerna Almby IK Örebro och Kamratföreningen KIF Stockholm ihop med svenska orienteringsförbundet. På mazerun.org finns fler bilder och filmer från eventet.

Toppfoto: Lars Rönnols