En tävlingsfri helg

Läste ni texten som Mårten Lång skrivit på första uppslaget i senaste numret av Skogssport? Börja hyvla i det digra programmet. Om problemet kring det allt för späckade tävlingsprogrammet för orienterare på toppnivå, både i Sverige och internationellt. Jag håller med honom om det mesta. Det är för många tävlingar som klassas som viktiga och att vara bra på alla är en omöjlighet, för de flesta i alla fall.

Däremot håller jag inte med om att EM är det första som ska bort. Med den hårda konkurrensen som finns i Sveriges topp idag är EM ett viktigt steg på vägen för de som förhoppningsvis senare under sin karriär ska springa VM men som behöver mästerskapserfarenheter för att kunna utvecklas och lyckas på mästerskapen. Att det är sex platser per distans på EM jämfört med VMs tre gör stor skillnad i bredden på truppen och många löpare på väg upp kan få chansen att pröva sina vingar i ett starkt internationellt startfält. För mig en väldigt viktig del i mina förberedelser mot att så småningom springa VM och också kunna prestera där. Men alla är vi olika såklart. Jag tror även att EM är ett viktigt mål för de nationer som kanske bara har en enda plats per distans på VM. Att då ha chansen att skicka upp till sex löpare på varje distans tror jag gör att EM kanske till och med blir ett roligare mästerskap för den nationens löpare än när man åker med ett väldigt mycket mer reducerat lag till ett VM. Sen kan jag hålla med om att det är synd att programmet på EM ser ut som det gör och att de bästa därför inte ställer upp på alla distanser, men det vore fel att helt plocka bort.
Något jag håller med Mårten om är att Swedish League borde spridas ut över både våren och hösten och att de individuella SM distanserna ska ingå. Det skulle höja statusen på både SM och SL och minska ner något på antalet tävlingar som blir viktiga att prestera på.

Men någon egentligt lösning på problemet med att det är så många viktiga tävlingar har jag inte just nu och frågan är inget jag egentligen har funderat så mycket över. Däremot måste jag förhålla mig till situationen och göra en plan över tävlingsvåren som passar mig. I och med uttagningen till världscupen och EM blev det till att skära lite i det svenska programmet och helgens Swedish League i Göteborg rök tyvärr. Det hade för mig blivit ännu en lång resa och en helg hemifrån och två lopp som troligtvis hade slitit ganska mycket på mig både fysiskt och mentalt med den tuffa terrängen och min vilja att springa så bra jag kan när jag tävlar. Nu får jag en tävlingsfri helg med chans till ytterligare några dagars återhämtning efter ett tufft natt SM förra helgen som slet mer än väntat på grund av dålig sömn, resor och långa banor med tuffa förhållanden. Inget jag inte ville ha och jag var medveten om konsekvenserna vilket också innebar att jag valde att inte åka till Göteborg den här helgen, det ingick i planen. Men Swedish League är bra tävlingar och det känns trist att behöva skära ner på även de större tävlingarna i programmet. Småtävlingarna jag sprang som ungdom rök för länge sen i och med juniorcuper och SM men att även behöva ta bort ”viktiga” tävlingar är lite synd. Men ser man till helheten i min plan känns det bra och jag ser verkligen fram emot att få åka till Polen med landslaget nästa vecka och att få springa en världscup igen. Fick verkligen mersmak i Halden och Munkedal förra året! Så det kan nog vara bra för både kropp och huvud att få en liten tävlingspaus den här helgen och ladda om batterierna. Nästa helg utan tävlingar är midsommar, om allt går enligt planen.

IMG_9342
Inget tävlande för mig i helgen. I stället några träningar i den här underbara miljön för att fylla upp med ny energi inför en intensiv vår som väntar framöver!