Sprinthelg i Ronneby

SM i sprint och sprintstafett arrangerades i helgen nere i Ronneby och det blev tre sprintlopp på tre dagar i finvädret och sommaren i Blekinge. Bra med lite paus från skogsdistanserna och härligt att var iväg med klubben igen.

Sprint är inte den disciplin som jag satsar mest på just nu och därav har det inte blivit så många sprintlopp i vår. Men efter att jag fick chansen på världscupen i Polen har jag varit sugen på att försöka få till bra lopp på SM och när helgen även bjöd på sprintstafett kändes det extra kul att åka ner och springa.

Jag fick till en sprint på Stockholm City Cup i onsdags och även om tröttheten från EM fortfarande satt kvar lite i benen, plus jordens träningsvärk från ett pass med löpskolning och styrka på tisdagen, så fick jag till ett bra lopp. Fanns några bitar att ta med sig och försöka göra bättre till helgen men överlag ett bra flyt i sprintOtekniken.

Den brutala träningsvärken hann precis gå över till fredagens morgonjogg innan avfärd mot Ronneby och störde inte på lördagens kval. Jag fick en bra känsla i början av loppet där banan var lite mer teknisk och tyckte att farten var helt okej. Men så efter bara halva banan kom Sara Hagström ikapp mig med en minut och jag började fundera på om farten verkligen skulle räcka. För jag tyckte inte att jag hade gjort några misstag på banan som borde gjort att hon skulle kommit ikapp. Men det fanns inte så mycket att göra åt det mer än att fortsätta orientera bra och det gjorde jag hela vägen in. Härifrån blev det mer vägval och löpning på resten av banan in mot mål och jag fick slita ordentligt. Kunde inte hänga med i Saras tempo och påverkades både av värmen och att andningen inte helt ville hänga med i samma takt som syran i benen. Men det räckte gott till final med en 9de plats.

IMG_0341
Ordentligt trött på väg mot mål på kvalet. Foto: Thomas Furuheim

Finalen gick på söndagen och nu passade banan mig bättre än i kvalet. Mer tät kartläsning och inte lika många sträckor med ren löpning. Men tyvärr kändes formen inte helt på topp idag heller och jag fick slita mentalt för att orka fortsätta pressa mig. Gjorde ett bra lopp tekniskt. Tog kanske några vägval som inte var de allra bästa men det var svårt att bedöma och jag följde min plan hela vägen. Ända tråkiga misstaget var att jag till 8an inte såg det sista opasserbara staketet och upptäckte det först när jag var helt framme vid det. Blev en lång väg runt från den positionen och här tappade jag runt 20 sekunder vilket innebar många placeringar i den täta resultatlistan. Så jag är lite butter över 16de platsen, hade varit grymt nöjd med topp 10, men det är kul att se att mina sprintprestationer går åt rätt håll.

Resultat SM sprint final D21.

Efter de individuella loppen var det på måndagen dags för sprintstafett. Jag fick springa första sträckan och var revanschsugen från förra året då min SI air pinne inte fungerat som den skulle. Då fick jag stämpla som vanligt vid kontrollerna och tappade en del på det, framförallt vid första kontrollen då jag fick vända om och stämpla igen. Gjorde också en stor miss mot slutet av loppet och kände inte alls att jag fick ge vad jag kunde till de andra löparna i laget som sprang efter mig.

Jag hade tre riktiga sprintstjärnor efter mig i laget, Mårten, Øystein och Helena och det kändes riktigt kul att få springa stafett ihop med dem. Jag gick i fällan till första kontrollen, så som större delen av alla tjejerna på första sträckan, och såg inte det provisoriska staketet som hindrade det vägval jag valt. Eftersom många av de andra gjorde samma misstag blev förlusten inte allt för stor men en grupp gled iväg och jag var 30 sekunder efter redan vid första radion. Sprang bra på resten av banan och kunde ta några smarta vägval på sista slingan innan växlingen och plocka ytterligare några meter på lagen framför mig. Jag skickade ut Mårten som 13de lag, dryga minuten efter täten.

Mårten sprang riktigt bra och med andra bästa tid på sin sträcka plockade han upp oss till 5e plats och skickade ut Øystein att jaga tätlagen 20s upp. Øystein sprang också fint och vi hade en bra position i klungan bakom Södertälje som nu hade ensam ledning före Stora Tuna. Helena fick kämpa mot världsstjärnorna på sista sträckan och gjorde det riktigt bra. I mål som 7de lag men tyvärr hade Øystein hoppat över en av sina kontroller och i stället stämplat vid den andra gaffeln och vi blev därmed tyvärr ej godkända.

13346284_10156997569900228_5893150380415535628_o
Sprintstafettlaget, Helena, Øystein, Mårten och jag. Foto: Thomas Furuheim

Förutom fina sprinttävlingar och ett mycket bra arrangemang har Ronneby även bjudit på härligt sommarväder och det har blivit både havsbad och grillning i kvällssolen med gänget mellan tävlandet. Njuter av sommaren!