Med fokus mot VM

Efter Jukola-helgen tog jag en välbehövlig vilovecka med fokus på annat än träning och orientering. Såklart blev det lite träning, och faktiskt också lite orientering, men i den dos jag själv tyckte passade och jag valde ut passen efter mitt humör. Större delen av veckan spenderade jag på familjens landställe i Sörmlands skärgård, och när naturen bjuder på sitt allra finaste går det ju inte att hålla sig borta från några pass i skogen. Fick ett riktigt fint teknikpass på (för oss) ny karta ihop med pappa och två härliga turer med MTB. Jag är otroligt ovan att cykla terräng, men det var väldigt kul att testa på, i lagom mängd, och något jag gärna gör fler gånger. Ska bara inte välja den mest blöta och hala dagen på stigarna nästa gång jag tar med cykeln ut i skogen. Fick med mig 5.30h träning den veckan och allt i lugn fart för att låta kroppen återhämta sig efter den långa tävlingssäsongen och bli redo för vad som väntar.

För efter viloveckan drog jag igång med träningen mot VM. Först blir det en något lättare upptrappningsvecka, där jag siktar på att hamna runt 10 timmars träning, för att sedan ha fem veckor med ordentlig mängdträning och troligtvis upp några timmar till. Under grundträningsveckorna bryter jag av med två veckor med lite mer teknikfokus, ett läger i Strömstad med laget och en vecka i Sälen under O-ringen. Planen för O-ringen är att tävla några av dagarna och fylla ut resten med fina pass på fjället och i härlig terräng. Sedan lite mer fartfokus sista två veckorna, med mer och mer vila in mot tävlingsdagen för att släppa upp formen. Jag har gjort en detaljerad plan över träningen ihop med Thomas och det känns väldigt bra så här långt. Det blir fokus på medeldistansen, som ju är det lopp jag ska springa på VM, den 23 augusti, och vi har lagt in några nya detaljer i träningen som jag tror kommer hjälpa mig att bli ännu lite bättre. Mitt styrkeprogram har finjusterats och skillnaden i träningsupplägget från i vintras är att jag ska springa något kortare och fortare på distanspassen nu, för att förhoppningsvis bli ännu lite snabbare i löpningen till VM.  Känns som det kommer bli en bra sommar det här och jag är otroligt motiverad för att göra jobbet riktigt bra kommande 7 veckor.

IMG_0787
Tog några minuters paus på klipporna under nerjoggen efter ett hårt intervallpass på stigarna i Lilljansskogen i tisdags. Härligt att få pressa ur kroppen ordentligt med intervaller igen. 4×5 min med 1 min vila blev ett bra första högpass i upptrappningsveckan.