Estland

Det var ett kort och intensivt läger för mig den här gången. Onsdag till söndag, fyra träningar, två tävlingar. Estland är bra för korta intensiva läger. Tre pass i skogen och en sprint innan det på helgen var lång och medeldistans på Suunto Games. Konkurrenskraftigt startfält då fler landslag än bara det svenska var på plats för att få chansen att träna och tävla i relevant terräng inför VM 2017.

Terrängen i Estland är inte den finaste, och upplevelsen blir oftast sämre när man försöker springa lugnt. Man fastnar, måste kliva, klättra, väja och ducka för vegetationen. Ibland på grund av ett tätt grönområde med dålig sikt, ibland är det gammal granskog där du ser långt men hindras av trästockar och annat bröt på marken. Eller en blöt och lerig mosse, ibland som ett mangroveträsk, ibland med vass över huvudet. Det kan bitvis kännas hopplöst långsamt, men så fort man får upp farten något kommer löptekniken tillbaka och det går faktiskt ganska bra att springa på fort även i de brötiga partierna. Det gäller att inte slås ner av den dåliga känslan man lätt får på ett lugnt träningspass.

DCIM102GOPROGOPR0069.
Ibland hittar man finterräng även i Estland. Som tallheden på den här träningen.

Jag hade lite svårt att orka ladda mentalt inför långdistansen. Det skulle bli kul att tävla men jag hade inte helt kvar den energi som krävs för att göra en ordentlig mental förberedelse. Tur att det inte heller behövdes eftersom det här bara var en bra chans till tävling i relevant terräng inför VM och egentligen inget som var viktigt annars. Men när jag väl kom ut i skogen slog tävlingshuvudet på och det blev till stora delar ett bra genomfört lopp. Dock lite vingligt inledningsvis och jag litade inte helt på mina beslut. Jag ändrade vägval flera gånger under första långsträckan till 2an vilket tillslut resulterade i ett alldeles för snabbt beslut och en katastrofal sista del av sträckan. Jag blev arg på mig själv när jag insåg mitt misstag och den känslan satt kvar ganska långt fram i loppet efter det. Men ibland kan lite ilska vara precis vad jag behöver för att kunna vara offensiv och det lyckades jag bra med resten av banan. Så förutom ett parallellfel på 9an var resten av loppet bra och det kändes som jag hade fått ut det mesta när jag gick i mål. Kunde hålla hög löpfart hela vägen och orienteringstekniken kändes, efter inledningen, som om den satt ganska bra redan. Slutsatserna blev att jag måste öva på att se och bedöma vägvalen på långsträckorna och lita på mitt beslut när jag tagit det. Men en väldigt skön känsla att så många delar både tekniskt och fysiskt kändes helt naturliga. En bra bas att jobba vidare från i vinter.
Resultat 

img_2327
Foto: Külli Leola, Vörumaa Spordiliit
2016-10-01-suunto-games-lang
Suunto Games långdistans. Hanjaa, Estland

Långdistansen gjorde mig mer taggad till medeldistansen dagen efter, så nu kändes det som tävling före start igen, vilket det inte helt hade gjort på lördagen. Men jag var kanske lite väl taggad för det blev flera små svängar i ringen i början av loppet. Kanske jag skulle ha lugnat ner mig lite och tagit det lite mer säkert in mot kontrollerna. Men det blev en bra övning det här också och skönt att se att farten är god i den här terrängtypen. Lite finslipning på tempoväxlingen blir en av slutsatserna till framtiden.
Resultat

2016-10-02-suunto-games-medel
Suunto Games medeldistans. Hanjaa, Estland.