Ups and downs in Portugal

Ytterligare ett läger är nu genomfört och jag är hemma i Sverige igen. Den här gången ett klubbläger med Lidingö med fokus teknik. Många kartor och många kontroller, men inte så många som jag hade hoppats i förväg efter att magus baktus kom och förstörde och jag låg utslagen i två dygn under andra delen av lägret. Men trots det ett riktigt bra läger och många härliga stunder med fina klubbkamrater!

Vi började med 5 dagar uppe i bergen med vår bas i Viseu. Jag har bott i Viseu två gånger tidigare, men faktiskt aldrig varit inne i själva staden. Fin stad, och bra för sprint skulle det visa sig. Lätt att springa vilse i skulle det också tidigt visa sig att den var. Den här resans första möte med staden blev ett distanspass när vi kommit fram till hotellet första kvällen.

unadjustednonraw_thumb_12be1
Snöstorm när vi anlände till första passet på fredagen.

Tanken var från början att träna ett pass på karta på vägen från flygplatsen, men när vi kom upp till de 800möh som kartan låg på var det snöstorm där uppe. Så både med tanke på oss själva och våra hyrbilars sommardäck ställde vi in och åkte direkt till boendet. Distanspass från hotellet blev det alltså i stället för några av oss. Vi fick en turistkarta av killen i receptionen och tog sikte på första bästa park lite i utkanten av centrum. Killen hade pekat på en annan park som han tyckte var bättre, för den låg enligt honom närmare. Det gjorde den inte enligt kartan, och vi tänkte ändå ta båda. Men det vågade vi inte säga till honom, han hade nog ändå inte trott oss. Det regnade och var allmänt lite otrevligt väder, men som vanligt ändå rätt skönt att komma ut och springa efter en lång resdag, när man väl är ute. Efter lite om och men, riktningsfel och omvägar, kom vi fram till vår första park. Stora gamla träd och många små slingrande stigar. Vi sprang vad vi trodde var ett varv runt i utkanten av parken och sedan tillbaka ut på stora bilvägen utanför den inmurade parken och tog sikte mot nästa park. Nu var det mörkt ute och den sönderregnade turistkartan gjorde mer onytta än nytta. Jag gjorde ett försök att tyda den men hade totalt missuppfattat i vilket väderstreck vi lämnat den första parken. Men vill man kan man få det mesta att stämma på en blöt turistkarta i mörkret så när Alice och Matleena började antyda att de kände igen sig och att det var här vi hade börjat vårt pass var jag totalt oförstående och svarade att det var det verkligen inte, vi var ju på andra sidan stan vid det här laget. Jag hade fel visade det sig ganska snart och ett nytt försök att nå den andra parken inleddes. Den här gången klarade vi det med endast en liten extra sväng. Det blev inte så mycket park, det var alldeles för mörkt, men vi hittade en kul åsrygg som gick runt hela parken som vi kunde springa uppepå. Den här gången tappade vi inte bort oss och kunde ta kortaste vägen tillbaka till hotellet.

Kommande fyra dagar bjöd på 10 olika teknikpass runt (och i) Viseu. Snabblöpta berghällar, taggiga törnbuskar, hala klippor, kurvbild, nattO, sprint, kontrollplock, solglimtar, vägvalsmissar, regn och stafetträning. Allt man kan önska sig och lite till alltså.

Här kommer lite kort om de 10 teknikpassen:

Lördag, pass 1. Kontrollplock. Fint första pass med mycket berghällar, men också en hel del taggbuskar som det gick att fastna ganska bra i. Lärde mig mot slutet att runda det gröna. Men det hjälpte inte alltid mot taggbuskarna. Lite dålig med framförhållningen, men tyckte även den blev lite bättre under passet. Ganska kallt ute och här låg det lite snö kvar i vägkanten. Men ändå alldeles för varmt att springa i långärmat underställ, och vantarna rök fort.

Lördag, pass 2. Momentbana. Även här (och på många av de 10 första passen uppe i bergen runt Viseu) mycket berghällar och snabblöpt på dessa. Dock mer kupering nu än under första passet. Kul kurvbildsträning som för det mesta gick bra. Men trots berghällarna kommer man inte undan för taggbuskarna överallt och det blev en del rundande (tydligast på GPSen till k14.

unadjustednonraw_thumb_12c80
Avancerade i klädväg till kortärmat underställ och nylon till andra passet.

Söndag, pass 3. Sprint Viseu. Klurig sprint med omväxlande karaktär. Hade svårt med många av kontrollplaceringarna och tappade mycket tid på att vara på fel sida eller våning på flera ställen. Räknar dock inte k5 som en miss då jag faktiskt tycker att man borde ha kommit in till den från gångarna på vänstra eller högra sidan. När båda var stängda med grindar gav jag upp och sprang till nästa. Men det gick alltså att komma in via övre våningen från sydöst och ner för en trappa. Svårt det där med flera våningar.

Söndag, pass 4. Stafettstarter. Egentligen en vanlig teknikträning, men vi startade med två korta OL-intervaller, eller stafettstarter, för att öva just på att gå ut i grupp och ha lite löpare runt omkring som hetsar. Det var gafflat och vi stack iväg hela gruppen på runt 20 löpare samtidigt. Sedan uppsamling igen vid k4 (57) och en ny masstart med mål vid k7 (62). Gafflingsalternativen var ganska stora så det blev en del spridning. Men det var också bra övning att hålla sig till sin egen plan och inte dras med till fel gaffel. Det blev två ganska tuffa intervaller och efter det hade jag inte helt orken att genomföra ett bra teknikpass i låg fart. I alla fall inte efter att ha försökt ta mig igenom taggbuskarna till k9 (77) i 10 minuter. Aja, det blev ett bra pass totalt sett ändå.

Söndag, pass 5. NattO. Lite sliten kropp, men konstaterade högt för Alice när vi sprang iväg mot starten att nattorientering är lite som efterrättsmage; det finns liksom alltid plats för ett extra nattpass. Dessutom känner jag mig oftast lite piggare när jag springer nattorientering. Kan bero på att man luras att tro att det går fortare än det gör, på grund av mörkret. Eller bara att det är en så härlig känsla med den svara nattluften mot kinden och mystiken med mörkret och pannlampans sken. Det blev ett bra tekniskt pass, och jag klassade det till och med som lägrets hittills bästa pass, totalt sett. Gillade det helt enkelt!

unadjustednonraw_thumb_12c83

Måndag, pass 6. Prolog. Hade en lite sämre dag överlag. Vet inte riktigt varför. Var lite småtjurig. Inte likt mig. Trött kanske. Dagen inleddes med en kort prolog inför eftermiddagens jaktstart. 2,6km, men tog nästan 30min! Bitvis ganska bökig terräng. Lite hetsig, några misstag, ganska upp och ner mentalt under loppet. Tappade framförallt mycket tid mot slutet, k10-12.

Måndag, pass 7. Jaktstart. Försökte tänka positivt och ladda om till jaktstarten. Skulle gå ut 1.15min efter Alice och Helena i täten och med 1.15min ner till masstarten. Kartan såg kul ut, gult och öppet. Siktade på att orientera ikapp de två där framme. Startade bra, dvs första 200m. När jag sedan skulle upp för sluttningen och mot första kontrollen fastnade jag totalt i taggbuskarna flera gånger och kom varken fram eller loss. Tjejerna i masstarten var ikapp och förbi innan jag kommit till första kontrollen. Om jag hade problem med min mentala inställning på förmiddagen var detta katastrof för den lilla kämpaglöd jag försökte åstadkomma till det här passet. Sprang tjurig iväg mot andra kontrollen och var glad att få lite stiglöpning i alla fall. Men lyckades ändå inte tagga till igen. Just före de stora stenarna till vänster om stigen, när jag såg nästa höjd som kontrollen skulle sitta på, vek jag av stigen och in på det gula. Ganska snabbt blev vegetationen svårframkomlig och efter ytterligare några meter blev det bara värre och värre. Fastnade i en taggbuske som gömde mig bland de andra buskarna. Vände om och testade ett nytt stråk. Gick bra i några meter, tvärstopp igen. Nästa försök resulterade i buskar upp över huvudet. Efter över 8 minuters kamp mot taggbuskar och annat skit nådde jag fram till höjdpartiet jag siktat mot när jag lämnade stigen. Totalt uppgiven. Missade 3an, fastnade igen till k4, gav upp och sprang hem längs stigen.

Tisdag, pass 8. OL-intervaller på kartan, men vi sprang det som en vanlig teknikträning. hade Thomas som följde upp mig och det gjorde susen för motivationen och mitt fokus. Försökte släppa gårdagen. Ganska lätt med den här fina berghällsterrängen att cruisa runt i. Övade på att förenkla och inte läsa på onödiga detaljer bara för att jag kan. Bättre att skala av lite och spara tid på att bara läsa på det viktigaste. En stor utmaning för mig. Men det här passet blev en bra start på vägen mot ett sådant beteende. Skön flytkänsla!

unadjustednonraw_thumb_12c07
Radade upp oss på klipporna, låtsades att det var varmt ute, och tog en glamorös gruppbild av gänget.

Tisdag, pass 9. Momentbana. Kontrollplock, kurvbild och korridor. Fint, och kul! Fick riktigt bra flyt på kurvbilden och vågade mig till och med på korridoren. Tyckte det gick så bra och så plötsligt är man heeelt lost. Asså alltid, vad gör jag för fel, varför är korridor så fruktansvärt svårt?! Sprang ut till stigen och fick ett nytt försök. Klarade i alla fall den sista delen innanför kanterna. Aja, ett väldigt bra pass annars, utom den där lilla kroken mitt i korridoren, och fint, och kul!

Tisdag, pass 10. NattO. Dryga timmen på hotellsängen efter att ha varit iväg hela dagen på de andra två passen och lunch där emellan, sedan iväg igen på nattpass. Tog en lite kortare tur den här gången, dvs färre kilometer än de andra passen, tidsmässigt blev det i stort sätt det samma ändå, inte den vänligaste natterrängen jag sprungit i. Fastnade i en del grönt. Men eftersom det var sista passet för den här delen av lägret, och vila från orientering i morgon var det liksom inget att klaga över ändå.

unadjustednonraw_thumb_12c81

Så på onsdagen var det vilodag från orientering och resa till det nya hotellet i Quiaios nere vid kusten. Även här har jag varit två gånger tidigare på läger, eller här i området i alla fall, men jag såg verkligen fram emot lite fin strandterräng de kommande dagarna. Det blev bilresa, incheckning och ett styrkepass på gymmet för mig. Skönt med en lite lugnare dag och att samla kraft och energi till ett nytt teknikblock. Skönt också med lite sol och värme äntligen! Vi kunde sitta ute och äta lunchen och alla njöt av att det äntligen var skönt väder ute.

På torsdagen stod det tre pass på planen igen. Först ut var en sprint i Aveiro. Tyckte att kroppen kändes pigg till en början men någonstans vid 14-15 kontrollen började jag bli trött och hade inte riktigt orken att genomföra det lika hårt mot slutet av banan. Kände direkt när jag gick i mål att magen var trött och lite stökig, så jag fick lägga mig ner en stund innan ja tog mig tillbaka till bilarna. Magen blev inte bättre närmsta timmen och det var väldigt svårt att få i sig lunchen. Medans vi väntade in avresa från Aveiro till nästa pass låg jag mest så stilla jag kunde på en parkbänk, försökte njuta av solen men var mest orolig över varför jag var så kraftlös och lite illamående. Svaret kom när jag försökte ställa mig upp för att hoppa in i bilen, men direkt fick sätta mig ner igen och lunchen kom upp. Hade sedan mina fyra värsta timmar på mycket länge. Låg mest utslagen på en handduk i skuggan, med några turer bort till närmsta träd, medan de andra sprang stafetträning. När jag var tillbaka på hotellet var det redan lite bättre, men natten var tuff med hög feber och väldigt ont i hela kroppen. Ett dygn totalt utslagen, men redan nästa kväll började kroppen acceptera lite lättare mat igen. Krafterna kom sakta tillbaka och jag började så smått känna igen mig själv igen. Jag var först ut, men inte den enda av oss, och tillslut hade 9 löpare fallit offer för magsjukan, matförgiftningen eller vad det nu var.

unadjustednonraw_thumb_12c22
Fin dag i Aveiro, fast jag har haft bättre dagar..

 

De planerade tävlingarna till helgen blev inte mycket av för mig del. På söndagens medeldistans kunde jag ändå springa igenom banan på halvfart och orkade också med ett lugnt andrapass, lägrets sista.

anna3_portugal
Foto: Thomas Furuheim

Det blev inte riktigt den avslutningen på lägrets som jag hade hoppats på. Men jag är ändå glad att magsjukan gick över så fort som den gjorde. Kan inte klaga trots lite kyla och regn i början av lägret och sedan magsjuka när vi äntligen kom till solen. Portugal har trots allt bjudit på många fina teknikpass och goa stunder med IFK Lidingö!