Säsongspremiär och 10camp

Vinter börjar gå mot vår, det blir varmare ute och tävlingarna börjar dra igång. För mig är det fortfarande några veckor kvar till den första viktiga tävlingen och ytterligare lite tid innan jag vill vara i bra form. Men för det kan man ju börja tävla ändå och säsongspremiären blev på Måsenstafetten för en vecka sedan. Sega ben och ett huvud som inte riktigt var redo för skarpt läge gjorde att upplevelsen i skogen inte blev som önskat. Men med så fina insatser från mina lagmedlemmar Matleena och Alice kunde jag i alla fall lyckas behålla utgångsläget jag fått och vi blev 2a efter Järla och strax före förstalaget med Emma, Niina och Helena på 3e plats. En solig och fin vårdag med mycket skratt, nervositet och härlig gemenskap bland alla fina klubbkamrater gjorde det till en fin premiär, trots missnöjet över mitt eget lopp och genomförande. Förhoppningsvis har jag nu lärt mig inför resten av säsongen att även om jag ”bara” jobbar 50% är det viktigt med extra vila, inte minst för huvudet, för att kunna prestera på topp. Det är inte bara att åka ut och göra, det krävs ett stort arbete även i förberedelser innan, såväl fysiska som tekniska och mentala. Den här gången fanns varken tiden eller orken att göra det riktigt ordentligt, då är det svårt att springa på topp. Mindre måsten och fullbokade dagar inför tävlingar får bli mer prioriterat under våren.

IMG_1053
Lidingö lag 2 och 1!
IMG_1072
Tvåa och trea efter Järla. Och såklart traditionsenliga påskägg som pris.

De senaste dagarna har jag spenderat med klubben på 10Mila-läger i Göteborg. Vi kom ner i torsdags eftermiddag efter att ha kört från Stockholm på morgonen och drog direkt ut i skogen på första passet. Det regnade och medan vi bytte om i bilen kändes det ganska tungt att ge sig ut, efter några timmars körning och i det dåliga vädret. Men väl ute är det ju aldrig så illa som det känns före och det blev ett härligt pass och ett glatt välkomnande från den göteborgska terrängen. Jag hittade ganska snabbt tillbaka till rutinerna i den här terrängtypen och träningen flöt på bra, om än på ett ganska blött vis.

Till stugorna och lassa av väskan, ut till flygplatsen och hämta Alice, tillbaka till stugan för lite middag och sedan ut på kvällspasset. Så skönt att det är ljust så länge på kvällarna igen! Och extra länge nu efter tidsomställningen. Fast trots det hann vi knappt in i skogen innan det var för mörkt för att läsa kartan utan lyse och pannlamporna fick tändas. Ett mysigt skymning/natt-pass och efter dusch och lite kvällsfika somnade vi gott i stugan.

Fredag bjöd på skön sovmorgon och sedan ett lugnt teknikpass. Inget regn nu, men skogen var blöt så underställ satt fint, trots 10-12 grader. Men skönt att slippa vantar och lättare att hålla sig varm efter passet. Lunch och vila, kolla lite GPS från de avklarade träningarna och vänta in nattens mörker. För dagens andra pass var Göteborgs öppna natt DM. Gjorde ett dåligt lopp. Alldeles för mycket (och stora!) bommar. Men gjorde också mycket som var bra och tar med mig de detaljerna. Hade en fin tur i skogen ändå och var nöjd över att kroppen kändes relativt stark igen.

På lördag förmiddag var vi tillbaka i skogen för natt DM och sprang om våra banor eller la lite nya sträckor. Det var en helt annan upplevelse av terrängen nu på dagen och de där misstagen jag gjort på natten blev mer tydliga och förståeliga. Skönt att få revansch på terrängen se vad som gick snett på de där kontrollerna jag missade kvällen innan.

2017-04-01 10camp #5
Revansch på terrängen och en del av sträckorna från natt DM morgonen efter. Klicka på kartan för att se fler träningskartor från Göteborg.

Mellan dagens träningar passade vi på att ha lite stafettsnack och diskutera terrängen inför 10Mila. Många bra idéer, tips och åsikter bland oss 20 löpare på plats och det känns skönt att ha återupplivat den göteborgska orienteringstekniken på plats under några dagar. Nu ligger förberedelserna i att komma i ordning fysiskt, tekniskt och mentalt på hemmaplan. Den fysiska formtoppningen ska blandas upp med tekniska förberedelser, som tex att lägga exempelbanor på den gamla kartan över tävlingsområdet, och mentala förberedelser genom att fundera igenom mitt agerande vid olika situationer under loppet och olika utgångslägen i stafetten.

På kvällen körde vi stafetträning ihop med några andra klubbar. Benen var trötta efter all träning i den här ganska tunga terrängen, men jag lyckades hålla hyfsad fart och orienterade för det mesta bra. Ett bra sista pass för det här lägret och kvällen avslutades med gemensam middag och trevligt häng för daglöparna, medan nattlöparna gjorde sig iordning för sitt uppdrag.

Från en blöt skog till en annan, idag byter jag land och läger och beger mig mot Estland och VM-läger med landslaget för några dagar.