Sol, snö och stafetter

Klubbens påskläger bjöd på mycket av det man vill ha på ett påskläger, men också på något man absolut inte vill ha i mitten av april som orienterare, SNÖ. Det började dock bra på torsdagseftermiddagen när jag hade åkt ner till Kolmården, där jag fick en fin stafetträning på barmark ihop med de andra tjejerna på plats. Fin terräng, kul orientering och en bra känsla i kroppen. Förväntningarna inför resten av påskhelgen, med Stigtomtakavlen och Kolmårdskavlen, var höga. Men på fredag morgon vaknade vi till 5cm nysnö och det bara fortsatte att snö. Vi sprang en kontrollplock på kartan från Kolmårdskavlen 2016 och jag måste säga att mitt mentala mode var flera hack lägre än det varit kvällen innan. Försökte njuta av den ändå ganska vackra naturen, med snö på alla träd, vilket jag älskar att ha någon gång ibland under vintern. MEN inte i APRIL! Snöandet höll på hela dagen och när det äntligen slutade, lagom till start för herrarnas nattsträckor på Stigtomta, hade det kommit upp emot 15cm. Det blev en tuff natt i skogen för herrarna, vilka kämpar!

På lördag morgon möttes vi dock av ett strålande väder. Precis så man vill att det ser ut utanför fönstret när man vaknar i fjällstugan på skidläger. Men nu var det ju orientering vi skulle ut och springa… Har aldrig tävlat i vintertights och våtsockor förr (jo på Mila, men det räknas inte riktigt) men nu blev det premiär för det. Solen värmde dock upp en under uppvärmningen så att det var helt okej att ta av sig vantarna till start. Men det var inte många grader över nollan.

IMG_4623
En snöig arena på Stigtomtakavlen.

Jag sprang sista sträckan i andralaget ihop med Alice och Linnéa. På grund av snön i skogen och de spår som blev var det en extremt ihopdragen stafett och jag gick ut i en stor tätklunga på sistasträckan. Någonting runt 17 lag gick ut inom 1.30 minut och det drog snabbt ihop sig än mer i starten på sista sträckan. Jag sprang bra de första kontrollerna och låg med långt fram i klungan. Drog sedan snett ned till ängen i början av långsträckan till 4an och tappade många platser på de som genomförde inledningen av sträckan bättre. Det blev mer utdraget under stiglöpningen längs med ängen och jag såg inte längre så många när vi vek av uppåt på stigen efter gärdeshörnet. Gjorde här misstaget att gå mer rakt på sista biten in mot kontrollen, eftersom jag tyckte att det vägvalet såg bäst ut på kartan. Jag hade helt klar inte insett hur mycket snön faktiskt påverkade löphastigheten och att få den sista delen av långsträckan i helt ospårad terräng och ensam var ett stort misstag. Tappade hela klungan och fick jobba vidare ensam. Kom snart ikapp Anne Margrethe Hausken Nordberg och därefter Lilian Forsgren och vi hade sedan sällskap fram till sista långsträckan på väg tillbaka mot varvningen. Nu tyckte jag att jag lärt mig av mitt förra misstag och tog ett runtvägval åt häger på stig och väg. Här hade dock klungorna på de tidigare sträckorna sprungit rakt på och jag tappade igen på mitt val. Ganska besviken målgång som 14de lag. Sumpade mina chanser på att inte kunna anpassa mig snabbt nog till rådande omständigheter med snön. Hade varit kul att ligga med i klungan längre. Men utöver de två långsträckorna har jag ändå gjort ett helt okej lopp.

2017-04-15 Stigtomtakavlen

Lätt teknikträning på kvällen efter stafetten för att jogga ur benen, njuta av kvällssolen i den fina Kolmårdsterrängen och ta lite bilder. En kontrollplock på söndag morgon och en lätt jogg på eftermiddagen. Sedan dags för Kolmårdskavlen.

Något mindre snö, men fortfarande nästan helt täckande i skogen. Men mer ihopsjunket nu än på Stigtomta vilket gjorde att spåren inte hade riktigt lika stor betydelse. Dock hjälpte det att springa i dem och jag tror att jag var bättre på att söka upp och dra nytta av dem den här gången. Jag sprang återigen sistasträckan, nu i förstalaget med Helena på förstasträcka och Emma på andra. Efter många fina passeringar på radiokontroller och varvning i ledning av tjejerna fick jag gå ut som 2a, halvminuten efter ledande Tisaren med Josefin Tjernlund och med 1.30 min bak till GMOK och Lina Strand. Jag gick ut offensivt men med kontrollerad orientering och är väldigt nöjd med hur jag sprang hela loppet i stort sett. Jobbade på bra och tog mina kontroller en efter en. Kände mig inte stressad av de som jagade bakom och tittade inte så mycket framåt. Fokus på mitt och att optimera det. Skymtade Josefin på väg mot 8an, men såg henne sen inte några kontroller. På väg till 12an märkte jag att det var några som jagade min rygg och in mot kontrollen var Lina, Josefin och jag ihop. Dock hade Lina en annan gaffel, fick ett eget stråk till nästa kontroll och hade sedan fått en lucka vi inte kunde ta in. Det blev en liten sväng för mig och Josefin på kontroll 13, och efter varvningen stämplar vi båda först vid fel gaffel (den lilla mossen vid stenen), utan att någon av oss egentligen har den. Vi är ihop igen vid nästa kontroll och det blir en hård  löpning ner mot sista kontrollen. Josefin kommer som ett skott bakifrån och får sista först. Jag håller luckan in i mål men kan inte gå om och vi blir 3a efter GMOK och Tisaren.
Karta

Skönt med en fin tredjeplats och framförallt är jag glad över de kvitton det här loppet gav. Att jag både fysiskt, tekniskt och mentalt sprang som jag ville. Så även om jag ännu inte har någon toppform så känns det nu i alla fall som det ska och som att det är på väg åt rätt håll inför de viktigare tävlingarna på säsongen.