Världscup i Lettland

Jag fick chansen på en världscup även denna säsong och är otroligt glad att jag blev uttagen att åka med landslaget till Lettland för världscupens tredje runda nu i slutet av augusti. För mig stod medeldistans och stafett på programmet och de två loppen såg jag verkligen fram emot.

Nytt land och ny terräng kräver förberedelser, så vi åkte ner på onsdagen för att hinna lite teknikpass innan tävlingsdagarna. För mig var det även en tidsomställning på 7h från USA-tid som skulle falla på plats för att jag inte skulle vara trött som en zombie på förmiddagen när tävlingen startade. Men tidsomställningen gick smidigt och jag kunde somna gott på kvällen och vaknade pigg, eller ja inte tröttare än vanligt i alla fall.

De två teknikträningar som hanns med innan medeldistansen på fredagen var väldigt bra och relevanta för helgens tävlingsterräng. Så intressant att se hur man kan gå från noll erfarenhet och inte alls veta vad man ska vänta sig av terrängen till att behärska den så pass bra att ett lopp i tävlingsfart är helt möjligt. Såklart finns mycket erfarenhet från andra liknande terränger med i bagaget, och terrängen i Lettland skiljer sig inte så väldigt mycket från den jag har tränat i de senaste två åren i Estland.

Den här världscupen var inte bara en viktig tävling i sig utan även för-VM till nästa års mästerskap i just Lettland. Så att få komma hit under samma årstid som nästa års VM och få en första start i den nya terrängen var också en viktig del i förberedelserna mot VM 2018.

På medeldistansen gjorde jag ett bra och stabilt lopp. Ett lite mindre misstag på en kontroll, men annars bra flyt och fokus. Känslan i kroppen var kanske inte den piggaste, men helt okej och jag försökte verkligen trycka på ordentligt där det gick. För stora delar av banan gick i väldigt tät och svårframkomlig terräng där farten sänktes och det blev mycket hoppa, kliva, krypa och slå sig fram i tät slyskog och bland fallna träd.

Så känslan överlag är att jag är nöjd med mitt lopp. Däremot har jag svårare att vara riktigt nöjd med resultatet, och jag kan se på analysen efteråt att jag har varit lite väl passiv under loppet. En för stor respekt för den diffusa terrängen och lite för låg fart i grönområdena. Jag har tappat ganska mycket tid på sträckor jag i skogen tyckte gick bra. Ovanan vid terrängtypen har visat sig här och det är tydligt att jag behöver mer träning i terrängen innan jag kan springa lika offensivt som i andra terrängtyper jag behärskar bättre.

ResultatGPS

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_13db1

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_13d69
Foto: Mareks Gaļinovskis
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_13d67
Foto: Ojars Millers
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_13d78
Foto: Mareks Gaļinovskis
2017-08-25 World Cup round 3 medel Lettland
Världscup Lettland, medeldistans

På lördagens stafett fick jag chansen att springa andra sträckan i Sveriges andralag ihop med Alva och Lisa. Superkul med stafett och jag såg fram emot att få ett till möte med backarna och grönområdena. Alva sprang riktigt bra och jag fick gå ut i det absolut roligaste läget i en stafett, i ensam ledning, med 16s ner till närmast jagande Storbritannien.

Jag tog det lugnt ut mot startpunkten och läste kartan ordentligt för att ha en bra plan för första kontrollen. Tog stigen en liten bit och rundade höjden för att sedan lämna stigen och hålla riktningen de sista hundratalet meter genom grönområdet och ut på åsen. Spikade kontrollen, stämplade och insåg sedan att det var fel kodsiffra. Men jag står ju på en ås med en bäck runt omkring nedanför?! Inget annat ställe på kartan passade in med hur jag tolkade terrängen där jag stod. Försökte i stället att läsa in mig genom att vända och springa tillbaka till höjden jag rundat och ta en ny riktning från den. Gjorde så, följde åsen ut med bäcken rinnandes nedanför, där satt kontrollen, stämplade. Va, fel igen?! Det är inte möjligt! Hur kan det finnas två åsar, med en bäck nedanför, och med kontroller precis så som jag tycker det ska se ut vid min kontroll, men uppenbarligen ändå inte där min kontroll sitter? Testade nästa inläsningspunkt och korsade bäckravinen och sprang upp till stigen på andra sidan. Tog ny riktning från stigkröken över bäckravinen igen och upp på en tredje ås med en tredje skärm och äntligen min kodsiffra.

Så fruktansvärt frustrerande. Runt 4 minuter hade gått och jag var för chockad över det för mig extremt ovanliga misstaget att jag knappt blev irriterad över det. Jag kunde inte ta till mig vad som hänt och kunde inte förstå vad jag hade gjort för fel från början. Det kändes nästan som om jag faktiskt varit vid min kontroll tre gånger, men att någon varit där och bytt på kodsiffran medan jag var borta. Så var det förstås inte, det är jag som har varit fel, men det var så det kändes där i förvirringen ute i skogen.

Som om det inte räckte med en 4 minuters miss på första kontrollen smiter jag dessutom precis förbi skärmen på tredje kontrollen och på grund av den svårframkomliga terrängen med fallna träd och sumpig mark tog även den svängen långa 3 minuter att styra upp.

Resten av loppet går bra och jag tappar i alla fall ingen mer tid på täten därifrån och in till växling. Så en liten tröst är det att jag kunnat springa bra under resten av loppet och hålla en hög fart trots att jag sprang ensam hela vägen. Något att ta med framåt.

Trist att sumpa så totalt för laget. Speciellt med det fina utgångsläget jag fick. Lisa sprang som Alva fantastiskt bra och vi blev tillslut 8a i stafetten. Förstalaget med Sara, Emma och Tove tog andraplatsen efter Schweiz och tredjelaget med Lilian, Josse och Karro blev mycket fina fyror.

Herrarna var inte sämre de och andralaget med Jonas, Albin och Wille tog hem segern! Förstalaget med Martin, Jonas och Gustav blev fina fyror och tredjelaget med Emil, Oskar och Jerker kom på 15 plats. Vilken bredd i hela det svenska laget just nu! Inte konstigt att det är tufft att ta en plats i det här laget. Men också otroligt inspirerande och motiverande att fortsätta kämpa vidare uppåt, och det blir så mycket lättare med så många bra löpare runt omkring att sporras och lära av.

ResultatGPS

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_13d71
Alva växlar ut mig i ledning på andra sträckan. Foto: Ojars Millers
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_13d7d
Jag växlar ut Lisa på 13de plats, 7.20 efter täten. Foto: Ojars Millers
2017-08-26 World Cup round 3 stafett Lettland
Världscup Lettland, stafett
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_13db3
Fina omgivningar när det blev ett sista distanspass kring Riga flygplats innan resa hem.