Euromeeting och läger i Norge

Sommarens sista uppehåll, på den nästa sju veckor långa period då jag endast varit hemma enstaka nätter då och då för att packa om väskan, blev Norge. Först för tre dagar med tävlingar på Euromeeting och sedan ytterligare tre dagar med läger inför VM 2019 som går just här i norska Østfold. 

Tävlingshelgen bestod av tre lopp och en ny variant av distans som skulle testas och utvärderas om den ska in i det kommande internationella tävlingsprogrammet. På fredagen sprang vi alltså en prolog på en förkortad medeldistans för att på lördagen sedan köra jaktstart efter resultaten från prologen, på en vanlig medeldistansbana.

Prologen mätte 3km och tog lite drygt 22 minuter i fin norsk terräng. Ganska tufft med tung undervegetation men flackt och fint och tydlig orientering. Det resulterade i en ganska tät resultatlista och därmed upplagt för spänning i jaktstarten.

Jag gjorde ett bra lopp i prologen. Var kanske inte helt superpigg i benen men sprang bra tekniskt och tappade bara på att gå lite runt den stora mossen på båda långsträckorna. Därmed fick jag gå ut som 8a, 1.24 min efter segrande Cat Taylor och med inte mindre än fem svenskor före mig i jaktstarten. Spännande läge och inspirerande att springa mot så många bra tjejer.

ResultatGPS

2017-09-01 Euromeeting Norge Prolog GPS
Fredag – prolog

Men jaktstarten blev inte den härliga fight och upplevelse som jag hoppats på. Kroppen var helt under isen och jag upplevde en dag där jag fysiskt var sämre än jag känt på mycket länge. Oerhört frustrerande när det enda man vill är att kunna bjuda på fight och kunna kämpa mot de andra löparna hela vägen. Det blev i ställen en fight mot mig själv och min egen kropp om att bara försöka ta mig runt och komma i mål.

Jag gjorde annars ett bra lopp tekniskt, utom en liten sväng på 13de där jag helt enkelt var för trött och kämpade för mycket för att bara hänga med ryggen framför och när jag kom fram till kontrollen inte hade koll på exakt vart jag var. Men det kastades om en del i toppen och jag kom i mål som 7a, 3.12 min efter segrande Johanna Öberg. Att glädjas över denna dag var ändå den gemensamma laginsatsen, där alla tjejer topp 10 var svenskar!

ResultatGPS

2017-09-02 Euromeeting Norge Medel jaktstart GPS
Lördag – jaktstart medeldistans

Till söndagens långdistans kändes kroppen som tur var något mer som vanligt igen. Jag kunde springa igenom loppet utan att hela tiden behöva fightas med mig själv och mitt huvud om att springa fortare. Kunde fokusera på tekniken och låta den styra farten, precis så som jag vill kunna springa orientering.

Jag fick en bra inledning men blev lite osäker på om jag hittat de bästa stråken till 2an och började snabbt få lite dålig känsla. Så som är så lätt när man inte får någon bekräftelse utifrån på hur det går, hur fort man springer och hur bra vägvalet är. Men jag fick kontrollen bra och även kommande två kortsträckor på sluttningen.

På väg upp ur ravinen till 5an såg jag Tjeckiskan som startat 2 minuter före och de negativa tankarna i bakhuvudet var nu helt borta. Fick ett bra flyt i orienteringen i det flacka partiet in mot kontrollen och var nu helt ikapp löparen före.

Klurig 6e kontroll och Tjeckiskan stannade en höjd för tidigt, men jag hade koll och kunde fortsätta rätt på kontrollen. Skön känsla. Kunde sedan fortsätta i min egen bubbla och fick 7an och 8an bra. Här var det fler löpare och på väg mot 9an var det tre andra tjejer runt omkring i skogen. Jag försökte fortsätta fokusera helt på mitt och orienterade bra även in till den kontrollen.

På väg till 10an spridde vi ut oss över den flacka höjden och jag hade noga koll på riktningen för att inte glida iväg i de diffusa partiet. Men troligtvis blev jag ändå lite påverkad av löparna runt omkring och farten de höll och kunde inte riktigt hålla den noggranna kartkontakt som jag velat utan fick begränsa den mer till att stämma av med kompassen.

Ser stenen på den sista åsen och fortsätter ner för att passera bäcken. Men tycker inte riktigt att det stämmer, det är längre till bäcken än jag trott och jag ser flera små höjder runt omkring mig. Tar ett extra kartstopp just innan jag ska hoppa över bäcken och ser stenen och bäcken precis bortanför min kontroll på kartan. Det stämmer bättre med höjderna och jag vänder direkt tillbaka upp på höjden för att ta min kontroll. Men hittar ingen kontroll, försöker läsa in mig och förstå men allt är bara diffust och flackt. Det mesta skulle kunna vara en punkthöjd, eller inte. Får tillslut inse mitt misstag, även om jag fortfarande inte är helt säker, och passera bäcken för att fortsätta upp på nästa höjd. Har svårt att få ihop det även här, men ser tillslut kontrollen inne i den tätare skogen.

Ett stort misstag och drygt fyra minuter har gått. Hade lite svårt att mobilisera kraft och fokus för resten av banan sen. Blev några till svängar i ringen och ganska dålig orientering från min sida. Ofokuserat och utan plan.

Kunde efter loppet se att inledningen, fram till just före den 10de kontrollen, faktiskt hade varit riktigt bra. Så bra att jag här hade en ledning med ca 1 minut. Det gör det såklart ännu mer irriterande att det där misstaget skulle komma, men det ger också en skön känsla att veta att både min fart och teknik räcker långt i den här terrängen. Även med en kropp som är lite seg. Det blev ytterligare en 7e plats för helgen, 3.30 min efter segrande Alva Olsson, och med många Svenska framgångar även idag.

ResultatGPS

2017-09-03 Euromeeting Norge Lång GPS
Söndag – långdistans
E3
Foto: Göran Winblad

Efter tävlingshelgen drog ett nytt landslagsläger igång med fokus på VM 2019. För mig fick det bli fram till onsdagen, med fem fantastiskt bra teknikträningar i relevant terräng. Vilken energi och fokus det är i laget nu med vår nya coach Thierry! Inte bara högsta kvalité på teknikträningarna utan en hel rad små knep som ska göra oss bättre. Vilken inspiration det är att få vara en del av det svenska landslaget.

Det var tre blöta dagar med teknikträningar och min energi och mitt fokus gick lite upp och ner. Inte så konstigt efter två helger med intensivt tävlande. Och även om vädret faktiskt inte spelar någon större roll när man väl är där ute i skogen så har det ändå en viss påverkan på humöret när kroppen är trött och sliten. Att vakna till en blå himmel gör det aningen lite lättare att komma ur sängen pigg och glad.

Men tråkigt höstväder och en trött kropp vägdes för det mest upp av fantastisk terräng och roliga teknikträningar. Favoriten blev ett pass på kurvbildskarta där jag var så taggad att jag bara var tvungen att fortsätta och springa runt hela banan. Så som man vill att varje pass ska vara.

Men när både kroppen och huvudet sa ifrån att nu var det inte roligt längre, som på tisdagens andra pass, då kan det ibland vara klokt att faktiskt lyssna och ändra på planen. Hoppa över passets andra halva; lägermästerskapet i skogssprint, och bara heja på de andra. Då fick det räcka med 30 minuters lugn kontrollplock.

Känslan efter helgens tävlingar och några lägerdagar är att terrängen här till VM 2019 verkligen är lik den i Strömstad och jag känner redan en stor trygghet i den. Det är stor skillnad från terrängen i Lettland där VM går nästa år, den måste jobbas lite mer på för att få samma trygghet i. Men att redan ha sprungit ett VM i liknande terräng till den i Norge och alla förberedelser därtill är skönt att ha med i bagaget till förberedelserna som nu är uppstartade inför VM i Norge om två år.

Hela lägrets alla KARTOR finns här.