Skidläger i Harsa

Det blev ett mycket bra och härligt skidläger i Harsa med klubben förra helgen. Många mil och timmar skidåkning med fint sällskap i spåren.

Eftersom jag skulle på skidläger torsdag till söndag hade jag planerat in en mängdvecka och målet var att komma upp i 20 timmars träning. Det gick fint och utan att jag kände mig allt för sliten i kroppen. Skidor är ett så fantastiskt bra sätt att få konditionsträning utan att det sliter på kroppen i närheten av vad löpning gör. Men 20 timmar är mycket träning på en vecka, även om merparten av det är skidåkning, och det krävdes sin inställning för att ro i hamn. Det finfina sällskapet uppe i Harsa hjälpte mycket! Vilken skillnad det är att stå ensam på en crosstrainer mot att åka skidor i ett vackert vinterlandskap och snacka bort tiden med vänner! Träningen ska ju inte bara göras, den ska ju vara kul också, för det mesta i alla fall, för att det ska hålla i längden.

Det blev mest klassisk skidåkning där uppe, eftersom det är mestadels klassiska skidspår som erbjuds. Men ett pass på skateskidorna kom jag ut på och fick ta mig an den beryktade SM-milen. Det är alltid kul att komma tillbaka till ett ställde där man varit och tränat många gånger förut, men med några års mellanrum, och se hur mycket mindre backarna känns och hur överkomliga de där milsrundorna blivit när man är äldre och har utvecklat sin fysiska kapacitet sedan sist. En härlig känsla, men som är lätt att tappa bort i den vardagliga träningsmiljön där det inte är lika lätt att känna skillnaden och se framstegen. Sånt som alltid är bra att påminnas om.

unadjustednonraw_thumb_15c75
Att dansa fram över snön, i pannlampans sken, med några cm puder uppe på skatebädden!

Jag behöver små delmål för att bli mer motiverad i min dagliga träning. Bra sådana mål för mig är att försöka göra något som jag inte gjort förut, eller i alla fall inte gjort så ofta eller inte på väldigt länge. Som till exempel att nå 20 timmar under en träningsvecka. Det ska såklart inte bli det enda viktiga med den veckans träning, och det är viktigt att samtidigt tänka på helheten och känna efter hur kroppen känns, men det motiverar lite extra till att ta sig ut på det där kvällspasset med pannlampa när kroppen känns tung efter några timmars skidåkning på förmiddagen. Eller att få de där 3 timmarna på morgonpasset, även om man är tillbaka vid vallaboden efter 2.45h och måste ta ett extra litet varv på 2,5an. Att sätta upp sådana mål lite då och då får den där helheten att rulla på lättare för mig. Men jag ser till att göra målen precis sådär lagom inom räckhåll. För syftet är ju att de ska höja min motivation, inte bli en tyngd om jag inte når dem. Men inte heller för lätta, så att de går att genomföra utan den där lilla extra insatsen mentalt, då tappar de sitt syfte direkt.