Tid för återhämtning

Efter min mängdvecka med många timmars träning och som avslutades med skidlägret i Harsa kunde jag se fram emot en skön vecka med mycket återhämtning på träningsfronten.

En lika viktig del som VO2, normal och mängdveckorna i min periodisering är återhämtningsveckorna. För utan återhämtning mellan de tuffa träningsperioderna kan kroppen inte tillgodogöra sig all den fina träningen man gjort för att bygga upp sig och bli snabbare och starkare.

En återhämtningsvecka är i min plan beskriven att innehålla: VO2-intervaller x1, omsättningsintervaller x1. Styrka. Ett långpass. Minst en heldags vila, gärna två.

Lite mer specifikt för just den här återhämtningsveckan var: max 8h träning och ett långpass med fartökning (65+45+10 min). Annars enligt planen ovan. Hellre dubbelpass några dagar och så många hela vilodagar som möjligt.

Jag la upp planen med intervaller på måndagen med klubben, sedan vila tisdag. Onsdag långpass med fartökning och styrka. Torsdag vila. Fredag omsättningsintervaller och uthållighet 70 min. Lördag uthållighet 90 min. Söndag vila.

Men som så ofta, träningsplaner är ju till för att ändras och efter måndagens intervallpass på Bosön var jag lite snuvig och rosslig i luftrören. Så det fick bli vila på både tisdagen och onsdagen. Sen var kroppen med på banan igen!

Veckan blev därmed enligt följande:

Måndag: Kväll VO2-intervaller med klubben på inomhus-löparbanan på Bosön. 7x1000m med 2 min vila.

Tisdag: Vila

Onsdag: Vila

Torsdag: Morgon Styrketräning skivstång. Kväll Uthållighet crosstrainer 90 min.

Fredag: Morgon Omsättning: OL-intervaller 5×6-13 min, vila ca 2,5 min. Kväll Uthållighet crosstrainer 70 min.

Lördag: Långpass 2h crosstrainer med 45 min fartökning.

Söndag: Vila

Total träningstid: 8.30h

Mycket alternativträning fortfarande som ni ser, men nu enbart på uthållighetspassen i alla fall. Knät, som kändes så bra under skidlägret, gillade såklart inte riktigt intervallerna på Bosön på måndagen och jag bestämde mig för att vara lite försiktig med löpningen även denna veckan. Mest för att verkligen bli av med problemet tills vårt träningsläger i Spanien nästa vecka. Men att kunna köra båda de högintensiva träningarna löpning denna vecka var perfekt och jag bara älskade att få komma ut i skogen i fredags och köra OL-intervaller med Elitmiljön! Varken vädret eller snön kunde sänka min positivism över att äntligen springa med karta igen! Hade dessutom finfint sällskap och sparring så det blev ett riktigt höjdarpass. Och knät blev inte ens lite stelt efteråt, skogen måste vara helande 😉

2019-02-01 OL-intervaller Flaten (EmSS)
Fredagens OL-intervaller med Elitmiljön.

Jag tyckte att det var ganska mycket snö i skogen i fredags, men sedan har det snöat hela helgen och NU är det MYCKET snö här i Stockholm! Fint, men det ska också bli väldigt skönt att åka till barmarken och säsongens första teknikläger i Spanien på torsdag. Hoppas på barmark, lite sol, några grader varmare än här hemma och en massa fina teknikpass på nya roliga kartor.