Teknikläger i Spanien

Ganska otroligt ändå att jag har varit i Spanien på läger och tävlingar fem gånger hittills i mitt liv, men bara varit i trakterna runt Alicante! Så det var välkommet med ett nytt ställe för klubbens utlandsläger i år.

Platsen blev den lilla byn Burgohondo, 2h väster om Madrid. Där hyrde vi ett stort hus med 20 sängar och fyllde upp det med Lidingölöpare under vårt 10dagars läger. Väldigt mysigt att bo ihop på det sättet, med gemensamma måltider fyra gånger per dag och mycket tid att hänga tillsammans ute i solen mellan träningarna och på kvällarna. Stämningen och gemenskapen som blev var en av många delar som gjorde att det här lägret verkligen fick toppoäng!

Solen var helt klart en annan del av att lägret blev så bra. Även om det mesta går precis lika bra att genomföra även utan bra väder så skapar det ändå många fina stunder när solen värmer i februari. Allt blir ju bara så mycket härligare med lite sol och värme.

Lägret inleddes med tre högintensiva träningar de tre första dagarna. Perfekt för mig som hade ett intervallblock att avsluta under första helgen av lägret. Det jag inte riktigt räknat mer var dock hur slitna mina ben skulle bli av att börja springa så pass mycket igen efter ganska så sparsamt med löpning hela januari pga känningarna i knät. Knät gick det fint med, men alla andra delar av kroppen som också behövt göra uppehåll från löpningen sa till ordentligt och efter de första dagarna var det inte helt smärtfritt att ta sig ner för trappan i huset, eller sätta sig ner på en stol. Som tur var var det bara träningsvärk och efter ordentlig uppvärmning före varje träningspass kunde jag springa obehindrat i skogen, tills jag stannade upp mer än någon minut och musklerna var stela som stockar igen. Men så småningom gav träningsvärken med sig och kroppen anpassade sig fint till löpmängden och träningsdosen under lägret.

Terrängen runt Burgohondo var utmanande! Öppet, men med mycket detaljer och svårt att förenkla kartan och försöka sortera ut det tydligaste. Det var en terräng som verkligen tog tid att lära sig och först mot slutet av lägret tyckte jag att jag hade fått en lite bättre känsla för hur allt hängde ihop. Framförallt hade jag lite svårt att alltid förstå redovisningen av stenar och branter, eftersom många branter såg ut som stenar i verkligheten och vise versa.

Väldigt givande att komma till en terrängtyp som skiljer sig så pass mycket mot det jag har här hemma i Stockholm eller det jag är van att tävla i i Sverige. Det gör det lättare att riktigt ordentligt kunna analysera min egen orienteringsteknik och hitta de där små detaljerna som kan finslipas ytterligare. Så veckan gav inte bara en stor dos med fysisk löpträning för mina muskler utan även mycket bra teknikträning. Många bra tillfällen till analys, hitta nya vägar och verktyg, nöta in nya mönster och många pusselbitar föll tillslut på plats.

Att avsluta lägret med tävlingar var ett extra bra sätt att på riktigt få sätta kunskaperna på prov och få använda mig av de verktyg jag hittat under lägret. Vi började med en natt-prolog. Diamant-gaffling med sju olika varianter och sju löpare som startade samtidigt ut på banan. Riktigt kul sätt att springa nattorientering och mycket folk i skogen, även om de oftast skulle någon annan stans än en själv. Banan var kort, 4.3 km och samma för alla klasser. Att springa nattorientering i den lite vresiga terrängen här var en utmaning, men jag lyckades hålla bra fokus hela vägen genom alla mina diamanter och tillbaka till boet sista gången. Ner till 17de och tredje sista kontrollen satsade jag lite för hårt, blev osäker på min riktning, gjorde parallellfel när jag gick över stigen och gled då ut på fel ås. Några minuters misstag, men jag kunde hålla motivationen uppe hela vägen in i mål. Nöjd med loppet, utom den sista stora bommen och vägvalet till 13de där jag tappade på att försöka gå rakt på (vilket jag inte heller lyckades med), och hade bästa tid av tjejerna, på 11e plats i den totala resultatlistan (eftersom alla sprang samma bana). Inte direkt någon snabbterräng med mina 49.33 min på 4.3 km.

2019-02-14 Spanien Pass 12 Natt Prolog
Natt-prolog i den ganska vresiga terräng med mycket buskar, berghällar, stenar och branter som Burgohondo bjuder på.

Desto snabbare gick det på medeldistansen två dagar senare där vi sprang en 5.1 km lång bana på 26.49 min. Det blev seger för mig även här och jag gjorde ett riktigt bra lopp! En superhäftig terräng som var väldigt öppen och snabblöpt med bra sikt men som ändå krävde 100 % fokus hela tiden. Släppte du ditt fokus om så bara för några sekunder kunde det bli ett parallellfel bland alla stenar och branter, som alla såg lika dana ut. Det är inte ofta jag kan pressa mig så maximalt både tekniskt och fysiskt samtidigt och varje meter av banan. En häftig känsla att verkligen ligga på sitt max och göra det med full kontroll och behärska det. Loppet påverkades såklart en del av att vi alla var trötta efter ett långt och tufft läger, så det var ändå skönt att det inte var en mycket längre bana.

Resultat medeldistans

2019-02-16 Spanien Pass 15 Maximus O Meeting medel
Medeldistans på Maximus O Meeting i superhäftig terräng.

Ytterligare en anledning till att det var skönt med en lite kortare medel än vanligt var att vi också hade ett sprintlopp under eftermiddagen att försöka ladda om till. Fysiskt kändes det ganska tungt, sista träningen på 9 dagar och efter 25h löpning på dessa dagar, men tekniskt fick jag till ett bra flyt och jag lyckades ha framförhållning genom hela banan. Fin sprintkänsla och ett bra avslut på detta toppenläger!

Resultat sprint

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_15e4f
(nästan) Hela gänget!

På ett toppenläger måste det ju också ingå en topptur (höhö)! Det fick det bli som ett avbrott från all orientering ungefär halvvägs in i lägret. Vi hade fått tips om en bra rutt och det blev verkligen en fin tur! 18.5 km, 1000 höjdmeter och toppen Mojon Cimero som vi tog låg på 1887möh. Fin stigning och fina vyer från toppen! En perfekt ”vilodag” från orienteringen, för att ladda om halvvägs in i lägret och för att bara få njuta av dagen!

Fler kartor från lägret går att hitta här.