En helg i Skåne

Förra helgen drog ett stort gäng från klubben ner till Skåne för 10Mila-läger och de första tävlingarna för säsongen här hemma i Sverige.

Så härligt att komma ner till barmarken och kul med ett kort men intensivt läger! Det var visserligen nästan barmark även hemma när vi åkte, men lagom till hemkomst på söndagen hade det snöat en ny decimeter och allt var slask igen. Men inte i Skåne!

Vi startade lägret med nattävling på Sverigepremiären på fredagskvällen. Masstart och två bon med fjärilar och 35 ivriga tjejer på startlinjen. Vi drog iväg i hög fart och jag var med långt fram och ville inte släppa täten. Kul med masstart när benen känns pigga! Lite väl ivrig var jag allt för efter att ha stämplat som 2a vid första kontrollen drog jag på till tvåan men tappade riktningen längs med sluttningen och gjorde en stor extrasväng. Turligt nog för mig gjorde även de flesta andra i täten samma sak och jag tappade inte så väldigt mycket på missen. Men sen blev det mer folk och jag var lite för sugen på att springa fort och la lite för lite tid på att läsa kartan ordentligt. Det resulterade i ett aningen stressat beteende genom de båda första fjärilarna och en del förlorad tid på dåliga stråk och andra irriterande småfel. Jag skärpte mig sedan till de lite längre, gemensamma sträckorna och kunde återigen jobba mig upp i tät fram till nästa bokontroll. Någonstans här började den långa bilresan ner från Stockholm göra sig påmind genom en något instabil mage. När magen inte vill vara med är det också svårt att fortsätta pressa sig hårt och jag kunde inte fokusera helt på uppgiften utan blev ganska loj. Visste inte riktigt hur det skulle gå så jag fortsatte springa mina kontroller men fick slå av på farten en del. Det blev ändå värre och jag visste inte om jag skulle avbryta loppet, men nu var det bara några få kontroller kvar och lika bra att springa i mål. Det blev ändå en 8de plats och bara 1 minuts tidstapp på täten. Inte kul med magproblem, men den här gången spelade ju resultatet faktiskt ingen roll. Jag tar med mig en bra första halva av banan, innan magproblemen uppstod, och vetskapen om att farten räcker till väl. Även när jag inte är så nöjd med mitt tekniska genomförande på flera ställen.

Resultat

2019-03-01 Sverigepremiären Natt
Sverigepremiären Natt

På lördagsmorgonen körde vi ett lugnt pass på karta i närheten av där 10Mila går i slutet av april. Fint i skogen på sina ställen, men bitvis också ganska brötigt.

Även eftermiddagens träning bjöd på 10Mila-relevant karta och den här gången en stafetträning med masstart och inte mindre än 88 tjejer till start. Häftigt att ge sig ut i skogen samtidigt med så många löpare på en stafetträning. Jag inledde loppet bra, bestämde mig tidigt för att gå rakt på till ettan och brydde mig inte om vad resten gjorde. Bra det eftersom den var gafflad och vi spred ut oss ganska mycket efter startpunkten. Även 2an satte jag fint, men eftersom det var SI Air-stämpling var jag lite för snabb när jag passerade kontrollen och tyckte att det stod 44 på kodsiffran. Sprang iväg mot 3an, vecklade upp kartan för att kolla lite snabbt att jag hade stämplat vid rätt kontroll men stannar tvärt när jag ser att jag skulle haft kontroll 42. Vad i..? Står och tvekar lite, försöker läsa in mig, men bestämmer mig sedan för att det ändå måste varit rätt men att jag tittade för snabbt när jag stämplade och springer vidare mot 3an. Inte så mycket tidstapp, men nu var jag inte först längre utan ganska långt ner i ledet. Fortsätter att springa bra och göra mitt några kontroller. Inser att det måste vara gafflat eftersom inga andra tjejer längre syns till. Är först vid den gemensamma 5e kontrollen. Får min 6a bra, men på väg till 7an blir jag plötsligt väldigt ställd när jag ser hygget framför mig och får inte riktigt ihop det. Tolkar det hela lite fel, blir osäker och tappar mycket fart in mot kontrollen även om jag reder ut det ganska snabbt. Nu är jag ifattsprungen igen och blir lite stressad i mitt beteende ut från kontrollen. Har fortfarande ledningen vid 8an men känner att de andra nosar mig i hälarna och på väg till 9an tar jag ett för snabbt beslut när jag passerar vägen och missar släpstigen till vänster över kraftledningen som jag vill ta. Hamnar i ett dåligt stråk och tappar en hel minut på de som går bäst framme i täten. Gör ett bra avslut därifrån och in till mål, plockar några platser och spurtar in till en tredjeplats. Lite oklart hur långt efter jag blir, då tiderna inte riktigt stämmer i slutet, men runt halvminuten säger de som stod och hejade på oss. Synd med felet på slutet och att jag inte fick chansen att spurta om segern tillslut, men en riktigt kul stafetträning och stora delar av banan som jag är väldigt nöjd med mitt genomförande. Det är ju från ens misstag på den här typen av högintensiva träningar som man kan lära sig mest, och efter analys av det här loppet fanns många bra och lärorika detaljer att plocka med framåt.

2019-03-02 Sverigepremiären stafetträning Masstart
Stafetträning på 10Mila-relevant karta

Vi avslutade lägerhelgen med en stafett på söndagen. Sverigepremiären bjöd på fin sanddynsterräng nere vid Åhus-kusten och Lidingö ställe upp med 5 damlag. Jag sprang andra sträckan i mott lag med Niina på första och Emma på sista. Kul med stafett ihop med alla grymma tjejer i Lidingö igen! Tyvärr inleddes stafetten lite tråkigt med att en av gafflingskontrollerna hade fått fel kodsiffra, så 1/3 av löparna på förstasträckan påverkades av det. Som tur var ingen av våra löpare, och det blev ju ett bra tillfälle att öva på att springa stafett ändå, även om vi inte helt säkert kan veta hur det hade blivit om det varit rätt för alla.

Niina sprang suveränt på sin förstasträcka och jag fick gå ut som 3a dryga minuten efter ledande lag. Det var stora gafflingar i början av banan och därför såg jag ingen av de andra lagen. Sedan kom vi ihop lite på väg till 4an, men ganska snabbt blev jag ensam igen och fortsatte sedan så resten av banan. Det gick bra hela vägen, kanske något lite sämre vägval och jag var ordentligt sliten i benen, framförallt i den lösa sanden, men ett stabilt lopp och jag hade riktigt kul hela banan! Härligt med hejarropen från klubben vid varvningskontrollen och jag kunde skicka ut Emma med en fin ledning på 3 minuter ut på sista sträckan. Emma gjorde en liten sväng i början men höll sig kall trots topplöpare som jagade bakom och vi kunde ohotat ta hem segern i årets första stafett!

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_15f34

2019-03-03 Sverigepremiären stafett str 2 (livelox)

Kartorna från helgen går också att se här (ihop med den senaste veckans teknikpass hemma i Stockholm).